skip to Main Content

Γυμνάσιο Παραλιμνίου: Πραγματοποιήθηκε το Η’ Ενδοσχολικό Μαθητικό Συνέδριο

Γενικό θέμα: “Ζωντανεύουμε θύμησες και βιώματα: Περιδιάβαση στην κατεχόμενη γη μέσα από τον δικό μας φακό”

Την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Η’ Ενδοσχολικό Μαθητικό Συνέδριο του Γυμνασίου Παραλιμνίου με γενικό θέμα: “Ζωντανεύουμε θύμησες και βιώματα: Περιδιάβαση στην κατεχόμενη γη μέσα από τον δικό μας φακό”.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειου και κύρια ομιλήτρια ήταν η Δήμαρχος Ακανθούς κ. Ελένη Χατζημιχαήλ με θέμα “Ο Χρυσοσώτηρας της Ακανθούς στη ζωή και το ήθος των Ακανθιωτών και όχι μόνο”.  Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε η κ. Νικολέτα Λοΐζου-Χατζηρακλέους, Β.Δ. με ανάθεση, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.  Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Κυριάκο Παναγιώτου και τον Πρωτοπρεσβύτερο Ηρακλείδιο Ξιούρο εκ μέρους του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου.

Οι μαθητές των τμημάτων της Γ΄ τάξης με τους υπεύθυνους καθηγητές τους εργάστηκαν για τη δική τους παράμετρο την οποία παρουσίασαν στην ολομέλεια του συνεδρίου.

Οι θεματικοί άξονες που απασχόλησαν τους μαθητές ήταν:

  • “Έρευνα με θέμα τη σχέση των μαθητών του Γυμνασίου Παραλιμνίου με τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου” Γ9/ Υπεύθυνος καθηγητής: κ. Γιώργος Θεοδώρου,
  • “Οδοιπορικό σε κατεχόμενα μνημεία της Κύπρου μας” Γ5/Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Παναγιώτα Μιχαήλ-Βασιλείου,
  • “Πρόσφυγες 1974 – Βιώματα και Μαρτυρίες” Γ3/Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Χρυστάλλα Ζουβανά,
  • “Αθλητισμός Αμμοχώστου – Πορεία στον χρόνο” Γ1/Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Αστέρω Χατζούδη,
  • “Η Αμμόχωστος” ποίημα Γ7/Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου,
  • “Λάπηθος: Πινελιές από τις ομορφιές της φύσης και των ανθρώπων της” Γ8/Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Ιωάννα Τσιμούρη,
  • “Αρχαία Λάμπουσα” Γ6/ Υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Μάρω Νικολάου, κ. Έλενα Χατζηλουκά,
  • “Οι εγκλωβισμένοι της Κύπρου” Γ2/Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Ζαχαρούλα Κίργια,
  • “Φωνή Πατρίδος” Γ4/ Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Ελένη Δημοπούλου.

Οι εργασίες του συνεδρίου διανθίστηκαν και με καλλιτεχνικό δρώμενο το οποίο δίδαξαν οι κυρίες Μαρία Σωτηρίου – Ισαάκ και Θέμις Γιωργαλλά καθώς και τραγούδια από το μουσικό σχήμα του σχολείου υπό την καθοδήγηση του κ. Γιώργου Κάρβελλου. Τις πινακίδες επιμελήθηκαν μαθητές της Γ΄ τάξης εμπνευσμένοι από την κατεχόμενη γη μας, υπό την επίβλεψη των καθηγητριών Καλλιόπης Μικρασιάτη, Χριστίνας Μελιφρονίδου, Καίτης Πέτρου. Κλείνοντας, ανακοινώθηκαν τα πορίσματα από τη Γραμματεία του Συνεδρίου και ο Διευθυντής κήρυξε τη λήξη του.

πηγή

Χαιρετισμός του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου
Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου
στο Η΄ (όγδοο) Ενδοσχολικό Μαθητικό Συνέδριο
του Γυμνασίου Παραλιμνίου.

( Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020)

Με ιδιαίτερη χαρά και τη σκέψη στραμμένη στα κατεχόμενα εδάφη μας, χαιρετίζουμε το όγδοο Ενδοσχολικό Μαθητικό Συνέδριο του Γυμνασίου Παραλιμνίου με γενικό θέμα «Περιδιάβαση στην κατεχόμενη γη μέσα από το δικό μας φακό».

Η ενασχόληση με τα εκκλησιαστικά και άλλα αρχαία μνημεία, μας ανοίγει την προοπτική γνώσης της ιστορίας, του πολιτισμού, της τέχνης και της δύναμης της πίστεως που είναι η πηγή της δημιουργίας των πάντων. Η επαρχία της Αμμοχώστου έχει το ευλογημένο προνόμιο πλούσιας παρουσίας μνημείων εκκλησιαστικής τέχνης. Θα ήταν ακόμα πιο εμφαντικό αν και το μεγαλύτερο τμήμα της κατεχόμενης επαρχίας μας προσφερόταν για ολοκληρωμένη μελέτη και παρουσίαση.

Εδώ και 46 χρόνια, οι κάτοικοι της Αμμοχώστου και όλοι οι πρόσφυγες, όσοι είναι εν ζωή θυμούνται με νοσταλγία και διηγούνται στα παιδιά και τα εγγόνια τους τα χρόνια εκείνα που τα κατεχόμενα σήμερα χωριά μας έσφυζαν από ζωή και δραστηριότητα και αναμένουν επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, αποκατάσταση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελεύθερη εγκατάσταση, δικαίωμα εργασίας, ελεύθερη διακίνηση στην ίδια την πατρίδα τους.

Ευχαριστούμε γιατί το παρόν Μαθητικό Συνέδριο, όπως και προηγούμενα, τίθεται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Είμαστε βέβαιοι ότι, δίνει την ευκαιρία στα ίδια τα παιδιά μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες τις οποίες συνέλεξαν να καταστήσουν και δικό τους βίωμα τα γεγονότα που χαρακτήρισαν την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας μας.

Συγχαίρουμε τους καθηγητές και τους μαθητές για την διοργάνωση και επιδαψιλεύουμε σε όλους τις ευλογίες του πανάγαθου Θεού.

Μετά πατρικών ευχών,

Ο Μητροπολίτης
† Ο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος

Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου,
26 Φεβρουαρίου 2020

Back To Top