Μετά από 10 χρόνια, η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Executive Committee), φιλοξενείται και πάλι από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου για τη φετινή δεύτερη ετήσια συνάντησή της.
Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας τον παρελθόντα Ιούνιο 2024.
Το πρωί της Πέμπτης, 21 Νοεμβρίου, παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία της εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας, όπου τους καλωσόρισε ο οικείος ποιμενάρχης κ. Βασίλειος κάνοντας μια σύντομη θεολογική ανάλυση του περιεχομένου της εορτής.
Ακολούθως στο συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως έλαβε χώρα η εναρκτήρια συνεδρία. Παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας κ. Γιώργος Νικολέττος, απευθύνοντας σύντομο καλωσόρισμα.
Η καταστροφή των θρησκευτικών και ιερών μνημείων ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, η οποία συνέρχεται στο Παραλίμνι, φιλοξενούμενη από την Εκκλησία Κύπρου και ιδιαίτερα τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.
Στην ημερήσια διάταξη της δεύτερης ημέρας εργασιών, περιλήφθηκαν μεταξύ άλλων η ενημέρωση της επιτροπής για την κατάσταση των θρησκευτικών μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαγόρευση από την κατοχική δύναμη της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων.
Προς τούτου προσκλήθηκαν και μίλησαν ενώπιον του σώματος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Μνημείων της Εκκλησίας Κύπρου και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, τ.πρέσβης Ανδρέας Κακουρής.
Παρέμβαση έκανε και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, παρουσιάζοντας στους παρισταμένους την κατάσταση των θρησκευτικών μνημείων της πόλης της Αμμοχώστου, 50 χρόνια από την συνεχιζόμενη Τουρκική εισβολή.



























