skip to Main Content

«2η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ» Ι. Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ (26/10-4/11-2012)

????????????????????????????????????

Έληξε με ιδιαίτερη επιτυχία, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, η «2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου», που διοργάνωσε η Ιερά  Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Τη λήξη της Έκθεσης σήμαναν το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και πολιτιστικές εκδηλώσεις, το απόγευμα της Κυριακής 4ης Νοεμβρίου. Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο. Στο Συλλείτουργο έλαβαν μέρος ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος και ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Ειρηναίος (Πατριαρχείο Σερβίας), ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και Μητροπολίτης Τιργοβιστίου κ. Νήφων (Πατριαρχείο Ρουμανίας).

 Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος εξήγγειλε την «3η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κύπρου» το 2014. Η Έκθεση Βιβλίου είναι μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειου και έχει πλέον καταστεί θεσμός η ανά διετία πραγματοποίηση της.

 Στις 4.00 το απόγευμα οι ενορίες του αγίου Γεωργίου, του αγίου Δημητρίου και της αγίας Βαρβάρας Παραλιμνίου, οργάνωσαν και αναβίωσαν παραδοσιακά έθιμα στην πλατεία της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ανάδυση» Παραλιμνίου.

 Η «2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου» είχε σαν γενικό θέμα: «Ορθοδοξία και Ενωμένη Ευρώπη» και ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις για την ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Η Έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

 Στην Έκθεση έλαβαν μέρος αρκετοί εκδοτικοί οίκοι από την Κύπρο και το εξωτερικό και την επισκέφθηκαν χιλιάδες άνθρωποι: επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, φοιτητές, μαθητές και φίλοι του βιβλίου. Στα πλαίσια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν πλήθος εκδηλώσεων, όπως ομιλίες, προβολές, διαλέξεις, ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και άλλες, στις οποίες επίσης συμμετείχε πλήθος κόσμου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο χώρο της Έκθεσης.

 Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 7:00 μ.μ. τελέστηκαν τα εγκαίνια της «2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου» από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο. Των εγκαινίων προηγήθηκε Αγιασμός, τον οποίο τέλεσε ο Μακαριώτατος. Ακολούθησε εισαγωγική ομιλία για τη διοργάνωση της «2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου» από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο. Στην τελετή των εγκαινίων διαβάστηκε χαιρετισμός από τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Γιώργο Ιακώβου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια. Ακολούθησε εισαγωγική ομιλία απο τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέπτυξε σε ομιλία του το θέμα: «Εκκλησία Κύπρου και Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις σχέσεις της Κυπριακής Εκκλησίας με την ενωμένη Ευρώπη και στη λειτουργία στις Βρυξέλλες του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελετή των εγκαινίων έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από την παιδική χορωδία του Δήμου Παραλιμνίου.

 Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, ώρα 7:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, η οποία ήταν ενταγμένη στις ευρύτερες εκδηλώσεις για το ηρωϊκό ΟΧΙ των Ελλήνων της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Ο κ. Ομήρου ανέπτυξε το θέμα: «Η συμμετοχή της Κύπρου στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Η Κύπρος πρόσφερε πλήθος αγωνιστών στον αγώνα της ανθρωπότητας έναντι του φασισμού και του ναζισμού. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος.

 Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στις 6:30 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Ο Σεβασμιότατος  ανέπτυξε το θέμα: «Ορθοδοξία και Ευρωπαϊκή Ένωση». Αναμφίβολα πρόκειται για ένα ενδιαφέρον θέμα, που αγγίζει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ένωσης και συνεργασίας κρατών, λαών και πολιτισμών με την Ορθοδοξία ως πίστης, βιώματος, παράδοσης και πολιτισμού. Η ομιλία του Σεβασμιοτάτου σχετίζεται ταυτόχρονα άμεσα με το θέμα της Έκθεσης Βιβλίου, που είναι: «Ορθοδοξία και Ενωμένη Ευρώπη». Της ομιλίας προηγήθηκε χαιρετισμός από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο.

 Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ. παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση σειρά βιβλίων που αφορούν τη σχέση της Κύπρου με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρουσίαση των βιβλίων έγινε από τον Καθηγητή κ. Γιώργο Γεωργή. Ο Ελλογιμώτατος αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας μας με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγγραφείς των βιβλίων είναι οι Καθηγητές Γιώργος Γιωργής και Γιώργος Καζαμίας. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας.

 Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Ορθόδοξη Παιδεία και Ευρώπη». Ομιλητές ήταν ο Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εκκλησία – Παιδεία – Ευρώπη». Εκ μέρους της Πολιτείας μίλησε  ο κ. Τάσος Μητσόπολουλος, Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ. Η ομιλία του κ. Μητσόπουλου είχε σαν θέμα: «Πολιτική – Παιδεία – Ευρώπη». Εκ μέρους του εκπαιδευτικού κόσμου μίλησε η κ. Γεωργία Κούμα, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης. Η κ. Κούμα ανέπτυξε το θέμα: «Παιδεία – Εκπαίδευση – Ευρώπη». Συντονιστής στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. Να σημειωθεί ότι στους συμμετέχοντες δόθηκε πιστοποιητικό παρακολούθησης.

 Το απόγευμα της Πέμπτης 1ης Νοεμβρίου η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση τις μέχρι τώρα εκδόσεις τους. Τις εκδόσεις αυτές παρουσίασε ο θεολόγος εκπαιδευτικός δρ Γεώργιος Κάκκουρας, συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας. Στην εκδήλωσε απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος.

 Το απόγευμα της παραμονής της εορτής του αγίου Γεωργίου, Παρασκευής 2 Νοεμβρίου, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός και Αρχιερατικός Εσπερινός, χωροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Επίσημοι και πλήθος πιστών παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν με κατάνυξη τον Εσπερινό. Ακολούθησε λιτανεία και περιφορά της εικόνας του αγίου Γεωργίου σε δρόμους του Παραλιμνίου.

 Την επομένη, ανήμερα της εορτής του Αγίου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σασίμων κ. Γενναδίου. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην τιμή και μνήμη του αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου

 Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ. πλήθος κόσμου παρακολούθησε  το Δρώμενο «Άγιος Γεώργιος˙ ο Τροπαιοφόρος και θαυματουργός. Ο Ελληνικός και Οικουμενικός Άγιος» που παρουσίασαν μαθητές και μαθήτριες  των Λυκείων Παραλιμνίου και Κοκκινοχωρίων. Tο Δρώμενο αφορούσε τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τιμή του Αγίου στην Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Πρίν από το δρώμενο απηύθυνε χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.

 Αναμφίβολα η Έκθεση υπήρξε ένα μεγάλο πολιτιστικό και πνευματικό  γεγονός. Αναμένουμε και πάλι σε δύο χρόνια την «3η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κύπρου».

Back To Top