«2η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ» Ι. Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ (26/10-4/11-2012)
ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (27-10-2012)
Πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της «2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου», επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων στο χώρο της Έκθεσης και ήταν ενταγμένη στις ευρύτερες εκδηλώσεις για το ηρωϊκό ΟΧΙ των Ελλήνων της 28ης Οκτωβρίου του 1940.
Της εκδήλωσης προηγήθηκε λαμπαδηφορία, το χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου και άλλοι επίσημοι.
Ακολούθησε η εκδήλωση, η οποία άρχισε με χαιρετισμό από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο. Στο χαιρετισμό του ο Πανιερώτατος, καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Πρόεδρο της Βουλής. Εξέφρασε επίσης την ευαρέσκεια του για την διοργάνωση της «2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου». Ο Πανιερώτατος στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων ότι χιλιάδες ήταν οι Κύπριοι εθελοντές που κατατάγηκαν τότε στον Αγγλικό στρατό, αφού η Κύπρος ήταν τα χρόνια εκείνα Βρετανική αποικία. Σε αναλογία πληθυσμού η Κύπρος πρόσφερε ίσως περισσότερα σε ανθρώπινο δυναμικό στον αγώνα εναντίον των δυνάμεων του Άξονα από κάθε άλλη χώρα. Ολόκληρος ο Χαιρετισμός του Πανιερωτάτου παρατίθεται πιο κάτω.
Στη συνέχεια ο κ. Ομήρου ανέπτυξε το θέμα: «Η συμμετοχή της Κύπρου στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Η Κύπρος πρόσφερε πλήθος αγωνιστών στον αγώνα της ανθρωπότητας έναντι του φασισμού και του ναζισμού. Μεγάλη ήταν και η υλική βοήθεια προς τη δοκιμαζόμενη τότε Ελλάδα, ένεκα της γερμανικής κατοχής. Η ομιλία του κ. Ομήρου παρατίθεται αυτούσια πιο κάτω.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε το Πολιτιστικό Εργαστήρι «Παρά τη λίμνη» του Δήμου Παραλιμνίου. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας,
27 Οκτωβρίου 2012
Ομιλία Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ Β’ Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου 29-10-2012
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ. στα πλαίσια της «2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου», εκδήλωση με ομιλητή τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Ο Σεβασμιότατος, ο οποίος είναι ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Διευθυντής του Γραφείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέπτυξε το θέμα: «Ορθοδοξία και Ευρωπαϊκή Ένωση». Αναμφίβολα πρόκειται για ένα ενδιαφέρον θέμα, που αγγίζει τις σχέσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ένωσης και συνεργασίας κρατών, λαών και πολιτισμών με την Ορθοδοξία ως πίστη, βίωμα, παράδοση και πολιτισμό. Η ομιλία του Σεβασμιοτάτου σχετίζεται ταυτόχρονα άμεσα με το θέμα της Έκθεσης Βιβλίου, που είναι: «Ορθοδοξία και Ενωμένη Ευρώπη». Στο τέλος παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του Μητροπολίτη Γαλλίας. Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος.
Της ομιλίας προηγήθηκε χαιρετισμός από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο. Ο Πανιερώτατος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως τόνισε, είναι ένα μοντέλο συνεργασίας κρατών, που όμοιο του δεν υπάρχει στον κόσμο. Ακολούθως ανέλυσε με συντομία την έννοια της Ορθοδοξίας. Η Ορθοδοξία, όπως τόνισε ο Πανιερώτατος, είναι η ορθή δόξα, η ορθή πίστη, η οποία έχει μείνει ανόθευτη στο διάβα των αιώνων. Είναι η διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας, η λειτουργική ζωή και εμπειρία και η βίωση της πίστης. Η Ορθοδοξία κουβαλά όμως και μια μεγάλη παράδοση και πολιτισμό. Τέλος ο Πανιερώτατος τόνισε ότι η Ορθοδοξία καλείται να διαδραματίσει σπουδαίο και πρωταγωνιστικό ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο χαιρετισμός του Πανιερωτάτου επίσης παρατίθεται πιο κάτω.
Η όλη εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τη Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της ενορίας Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Κυπριανού. Το μουσικό πρόγραμμα είχε σαν τίτλο «Άδοντες και Ψάλλοντες Ήχους της Παράδοσης» και ήταν αφιερωμένο στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο, αφού φέτος κλείνουν πέντε χρόνια ευδόκιμης αρχιερατείας του στη Μητρόπολη Κωνσταντίας.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας,
29 Οκτωβρίου 2012
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΙΡΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε (30-10-2012)
Παρουσιάστηκαν την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ. σε ειδική εκδήλωση, στην αίθουσα εκδηλώσεων της «2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου», σειρά βιβλίων που αφορούν τη σχέση της Κύπρου με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρουσίαση των βιβλίων έγινε από τον Καθηγητή Γιώργο Γεωργή ο οποίος μαζί με τον Καθηγητή κ. Γιώργο Καζαμία είναι οι συγγραφείς των βιβλίων. Ο κ. Γεωργής στην παρουσίαση των βιβλίων αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας μας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχέσεις αυτές είναι διαχρονικές και έχουν περάσει διάφορα στάδια και διακυμάνσεις. Στα βιβλία αυτά εξετάζονται αναλυτικά οι οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές, εμπορικές και άλλες σχέσεις και διασυνδέσεις της Κύπρου με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. Ο Πανιερώτατος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Καθηγητή Γιώργο Γεωργή για την παρουσία και τη συνεισφορά του. Ακολούθως αναφέρθηκε στα στάδια που πέρασε η Κύπρος, από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, μέχρι την πλήρη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του Ευρώ. Ο Πανιερώτατος τόνισε μεταξύ άλλων, την προθυμία και βούληση της Κύπρου για συνεργασία και στενές σχέσεις με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο χαιρετισμός του Πανιερωτάτου παρατίθεται πιο κάτω.
Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσικό πρόγραμμα. Στο μουσικό μέρος συμμετείχαν οι χορωδίες των Δήμων Παραλιμνίου και Σωτήρας.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ(31-10-2012)
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 6:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της «2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου». Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης είχε σαν γενικό θέμα: «Ορθόδοξη Παιδεία και Ευρώπη». Το θέμα αρκετά ενδιαφέρον, αφού η Ορθόδοξη Παιδεία είναι κτήμα των Ορθοδόξων χωρών, οι οποίες καλούνται να την μεταλαμπαδεύσουν στις άλλες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης. Παρόντες ήταν, εκτός των ομιλητών που αναφέρονται πιο κάτω, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, κληρικοί της Μητροπόλεως, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος κόσμου.
Στην συζήτηση συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές, οι οποίοι ανέπτυξαν διεξοδικά το θέμα, αγγίζοντας τις πολλαπλές πτυχές του. Πρώτη μίλησε, εκ μέρους του εκπαιδευτικού κόσμου, η κ. Γεωργία Κούμα, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης. Η κ. Κούμα ανέπτυξε το θέμα: «Παιδεία – Εκπαίδευση – Ευρώπη». Εκ μέρους της Πολιτείας μίλησε ο κ. Τάσος Μητσόπολουλος, Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ. Η ομιλία του κ. Μητσόπουλου είχε σαν θέμα: «Πολιτική – Παιδεία – Ευρώπη». Τέλος, ο Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της Εκκλησίας, ανέπτυξε το θέμα: «Εκκλησία – Παιδεία – Ευρώπη». Συντονιστής στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. Οι ομιλίες παρατίθενται πιο κάτω.
Μετά την ανάπτυξη των θεμάτων, ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή και των παρευρισκομένων. Να σημειωθεί ότι στους συμμετέχοντες δόθηκε πιστοποιητικό παρακολούθησης.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ» (1-11-2012)
Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση τις μέχρι τώρα εκδόσεις τους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου στις 6:30 μ.μ. Τις εκδόσεις αυτές παρουσίασε ο θεολόγος εκπαιδευτικός, Διευθυντής Μ.Ε δρ Γεώργιος Κάκκουρας, συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και η συμβολή της στην προώθηση των γραμμάτων, τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα είναι σημαντική. Εδρεύει στην αρχαία Μονή της Αγίας Νάπας.
Στην εκδήλωσε απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος. Ο Πανιερώτατος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι οι εκδόσεις που παρουσιάζονται απόψε αποτελούν μια προσπάθεια της Μητροπόλεως Κωνσταντίας για ανάδειξη της θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας. Ο χαιρετισμός του Πανιερωτάτου παρατίθεται στο τέλος του άρθρου.
Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν το χορευτικό σχήμα του Δήμου Αγίας Νάπας και η χορωδία του Δήμου Δερύνειας, υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Καλογήρου.
ΔΡΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ (3-11-2012)
Με αμείωτο ενδιαφέρον πλήθος κόσμου παρακολούθησε το Δρώμενο «Άγιος Γεώργιος˙ ο Τροπαιοφόρος και θαυματουργός. Ο Ελληνικός και Οικουμενικός Άγιος», που παρουσίασαν μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων Παραλιμνίου και Κοκκινοχωρίων στο χώρο της «2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου», το Σάββατο 3 Νοεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ. Το Δρώμενο παρουσιάστηκε στα πλαίσια των εορτασμών για τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Ως γνωστό η 3η Νοεμβρίου είναι η ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και ημέρα κατά την οποία πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Το Δρώμενο αφορούσε τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τιμή του Αγίου στην Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Πρίν από το δρώμενο απηύθυνε χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. Όπως σημείωσε ο Πανιερώτατος, ο άγιος Γεώργιος σε ηλικία 18 ετών κατατάγηκε στο ρωμαϊκό στρατό και γρήγορα προήχθηκε σε ανώτερα αξιώματα. Όταν όμως επί Διοκλητιανού ξέσπασε μεγάλος διωγμός κατά των χριστιανών, ο άγιος Γεώργιος ομολόγησε τη χριστιανική του πίστη και μετά από φρικτά βασανιστήρια, τον αποκεφάλισαν σε ηλικία μόλις 28 ετών. Ο Πανιερώτατος συγχάρηκε θερμά τους μαθητές και μαθήτριες, καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους για την προετοιμασία, το χρόνο και τον κόπο που κατέβαλαν για την παρουσίαση του Δρώμενου για τον άγιο Γεώργιο. Στο τέλος της εκδήλωσης μίλησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, ο οποίος συγχάρηκε τους μαθητές και αναφέρθηκε με συντομία στον Άγιο Γεώργιο. Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε κέρασμα από τα Μέλη του Χριστιανικού Συνδέσμου Γυναικών Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας, 3 Νοεμβρίου 2012.
Το πρωί της Κυριακής 4 Νοεμβρίου τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι. Στο Συλλείτουργο έλαβαν μέρος ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος και ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Ειρηναίος (Πατριαρχείο Σερβίας). Στο Ιερό Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σασίμων κ. Γεννάδιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και Τιργοβιστίου κ. Νήφων (Πατριαρχείο Ρουμανίας). Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως του από Ελβετίας κυρού Δαμασκηνού, με τον οποίο συνδεόταν πνευματικά ο Μητροπολίτης μας.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 4:00 μ.μ., οι ενορίες του αγίου Γεωργίου, του αγίου Δημητρίου και της αγίας Βαρβάρας Παραλιμνίου, οργάνωσαν και αναβίωσαν παραδοσιακά έθιμα στην πλατεία της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας στο Παραλίμνι. Στις 5:00 μ.μ. ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Πολιτιστικό Σύλλογο «Ανάδυση» Παραλιμνίου.
Το Αρχιερατικό Συλλείτουργο και οι πιο πάνω πολιτιστικές εκδηλώσεις, σήμαναν και τη λήξη της «2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου». Αναμφίβολα η Έκθεση υπήρξε ένα μεγάλο πολιτιστικό και πνευματικό γεγονός. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος εξήγγειλε την «3η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κύπρου», η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2014.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας, 4 Νοεμβρίου 2012.
Έληξε με ιδιαίτερη επιτυχία, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, η «2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Τη λήξη της Έκθεσης σήμαναν το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και πολιτιστικές εκδηλώσεις, το απόγευμα της Κυριακής 4ης Νοεμβρίου. Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο. Στο Συλλείτουργο έλαβαν μέρος ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος και ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Ειρηναίος (Πατριαρχείο Σερβίας), ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και Μητροπολίτης Τιργοβιστίου κ. Νήφων (Πατριαρχείο Ρουμανίας).
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος εξήγγειλε την «3η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κύπρου» το 2014. Η Έκθεση Βιβλίου είναι μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειου και έχει πλέον καταστεί θεσμός η ανά διετία πραγματοποίηση της.
Στις 4.00 το απόγευμα οι ενορίες του αγίου Γεωργίου, του αγίου Δημητρίου και της αγίας Βαρβάρας Παραλιμνίου, οργάνωσαν και αναβίωσαν παραδοσιακά έθιμα στην πλατεία της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ανάδυση» Παραλιμνίου.
Η «2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου» είχε σαν γενικό θέμα: «Ορθοδοξία και Ενωμένη Ευρώπη» και ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις για την ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Η Έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.
Στην Έκθεση έλαβαν μέρος αρκετοί εκδοτικοί οίκοι από την Κύπρο και το εξωτερικό και την επισκέφθηκαν χιλιάδες άνθρωποι: επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, φοιτητές, μαθητές και φίλοι του βιβλίου. Στα πλαίσια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν πλήθος εκδηλώσεων, όπως ομιλίες, προβολές, διαλέξεις, ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και άλλες, στις οποίες επίσης συμμετείχε πλήθος κόσμου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο χώρο της Έκθεσης.
Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 7:00 μ.μ. τελέστηκαν τα εγκαίνια της «2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου» από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο. Των εγκαινίων προηγήθηκε Αγιασμός, τον οποίο τέλεσε ο Μακαριώτατος. Ακολούθησε εισαγωγική ομιλία για τη διοργάνωση της «2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου» από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο. Στην τελετή των εγκαινίων διαβάστηκε χαιρετισμός από τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Γιώργο Ιακώβου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια. Ακολούθησε εισαγωγική ομιλία απο τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέπτυξε σε ομιλία του το θέμα: «Εκκλησία Κύπρου και Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις σχέσεις της Κυπριακής Εκκλησίας με την ενωμένη Ευρώπη και στη λειτουργία στις Βρυξέλλες του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελετή των εγκαινίων έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από την παιδική χορωδία του Δήμου Παραλιμνίου.
Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, ώρα 7:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, η οποία ήταν ενταγμένη στις ευρύτερες εκδηλώσεις για το ηρωϊκό ΟΧΙ των Ελλήνων της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Ο κ. Ομήρου ανέπτυξε το θέμα: «Η συμμετοχή της Κύπρου στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Η Κύπρος πρόσφερε πλήθος αγωνιστών στον αγώνα της ανθρωπότητας έναντι του φασισμού και του ναζισμού. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος.
Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στις 6:30 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Ο Σεβασμιότατος ανέπτυξε το θέμα: «Ορθοδοξία και Ευρωπαϊκή Ένωση». Αναμφίβολα πρόκειται για ένα ενδιαφέρον θέμα, που αγγίζει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ένωσης και συνεργασίας κρατών, λαών και πολιτισμών με την Ορθοδοξία ως πίστης, βιώματος, παράδοσης και πολιτισμού. Η ομιλία του Σεβασμιοτάτου σχετίζεται ταυτόχρονα άμεσα με το θέμα της Έκθεσης Βιβλίου, που είναι: «Ορθοδοξία και Ενωμένη Ευρώπη». Της ομιλίας προηγήθηκε χαιρετισμός από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο.
Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ. παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση σειρά βιβλίων που αφορούν τη σχέση της Κύπρου με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρουσίαση των βιβλίων έγινε από τον Καθηγητή κ. Γιώργο Γεωργή. Ο Ελλογιμώτατος αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας μας με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγγραφείς των βιβλίων είναι οι Καθηγητές Γιώργος Γιωργής και Γιώργος Καζαμίας. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας.
Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Ορθόδοξη Παιδεία και Ευρώπη». Ομιλητές ήταν ο Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εκκλησία – Παιδεία – Ευρώπη». Εκ μέρους της Πολιτείας μίλησε ο κ. Τάσος Μητσόπολουλος, Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ. Η ομιλία του κ. Μητσόπουλου είχε σαν θέμα: «Πολιτική – Παιδεία – Ευρώπη». Εκ μέρους του εκπαιδευτικού κόσμου μίλησε η κ. Γεωργία Κούμα, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης. Η κ. Κούμα ανέπτυξε το θέμα: «Παιδεία – Εκπαίδευση – Ευρώπη». Συντονιστής στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. Να σημειωθεί ότι στους συμμετέχοντες δόθηκε πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Το απόγευμα της Πέμπτης 1ης Νοεμβρίου η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση τις μέχρι τώρα εκδόσεις τους. Τις εκδόσεις αυτές παρουσίασε ο θεολόγος εκπαιδευτικός δρ Γεώργιος Κάκκουρας, συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας. Στην εκδήλωσε απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος.
Το απόγευμα της παραμονής της εορτής του αγίου Γεωργίου, Παρασκευής 2 Νοεμβρίου, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός και Αρχιερατικός Εσπερινός, χωροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Επίσημοι και πλήθος πιστών παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν με κατάνυξη τον Εσπερινό. Ακολούθησε λιτανεία και περιφορά της εικόνας του αγίου Γεωργίου σε δρόμους του Παραλιμνίου.
Την επομένη, ανήμερα της εορτής του Αγίου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σασίμων κ. Γενναδίου. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην τιμή και μνήμη του αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου
Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ. πλήθος κόσμου παρακολούθησε το Δρώμενο «Άγιος Γεώργιος˙ ο Τροπαιοφόρος και θαυματουργός. Ο Ελληνικός και Οικουμενικός Άγιος» που παρουσίασαν μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων Παραλιμνίου και Κοκκινοχωρίων. Tο Δρώμενο αφορούσε τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τιμή του Αγίου στην Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Πρίν από το δρώμενο απηύθυνε χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.
Αναμφίβολα η Έκθεση υπήρξε ένα μεγάλο πολιτιστικό και πνευματικό γεγονός. Αναμένουμε και πάλι σε δύο χρόνια την «3η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κύπρου».