skip to Main Content

ΕΓΚΑΙΝΙΑ «2ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ» (26-10-2012)

Τελέστηκαν σε πανηγυρικό κλίμα, σήμερα Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ., ανήμερα της εορτής του αγίου Δημητρίου, τα εγκαίνια της «2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου». Τα εγκαίνια έγιναν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην πλατεία της Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι. Τα εγκαίνια της Έκθεσης τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Των εγκαινίων προηγήθηκε Αγιασμός, τον οποίο τέλεσε ο Μακαριώτατος. Ακολούθησε εκδήλωση στο χώρο της Έκθεσης. Η εκδήλωση άρχισε με Εισαγωγική ομιλία για τη διοργάνωση της «2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου» από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο, η οποία παρατίθεται πιο κάτω. Ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην αξία του βιβλίου διαχρονικά και στη σημασία της διοργάνωσης της Έκθεσης Βιβλίου από την Μητρόπολη Κωνσταντίας. Στην τελετή των εγκαινίων διαβάστηκε χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, Επίτροπο Προεδρίας κ. Γιώργο Ιακώβου. Ακολούθως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέπτυξε σε ομιλία του το θέμα: «Εκκλησία Κύπρου και Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις σχέσεις της Κυπριακής Εκκλησίας με την Ενωμένη Ευρώπη και στην ίδρυση και λειτουργία στις Βρυξέλλες του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ομιλία του Μακαριωτάτου επίσης παρατίθεται πιο κάτω. Η τελετή των εγκαινίων έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από την παιδική χορωδία του Δήμου Παραλιμνίου.

            Η «2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου», η οποία θα λάβει χώρα από τις 26  Οκτωβρίου μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου 2012, αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό και πνευματικό γεγονός για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο. Η Έκθεση, η οποία διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελεί υπό την αιγίδα του Εξοχωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, των δύο κορυφαίων θεσμών της πατρίδας μας, της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Η Έκθεση έχει σαν γενικό θέμα «Ορθοδοξία και Ενωμένη Ευρώπη».

Η «Διεθνής Έκθεση ΒιΒλίου Κύπρου» αποτελεί πλέον θεσμό και είναι μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειου. Η «1η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου» διοργανώθηκε με επιτυχία το 2010 και την επισκέφθηκαν χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και φίλοι του βιβλίου. Χιλιάδες ήταν αυτοί που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της Έκθεσης. Από τότε αποφασίστηκε η ανά διετία διοργάνωση της Έκθεσης Βιβλίου. Η «2η  Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου» αναμένεται να προσελκύσει και πάλι το ενδιαφέρον του κόσμου. Πολλοί είναι οι εκδοτικοί οίκοι που συμμετέχουν σε αυτή και στα πλαίσια της θα πραγματοποιηθούν ποικίλες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και πνευματικές εκδηλώσεις. Οι ώρες λειτουργίας της Έκθεσης είναι Δευτέρα εώς και Παρασκευή από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 1.00 μ.μ. και από τις 4.00 μ.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Το Σαββατοκυρίακο η Έκθεση θα λειτουργεί από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 1.00 μ.μ. και από τις 4.00 μ.μ. μέχρι τις 7.00 μ.μ.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας,

26 Οκτωβριου 2012

Back To Top