skip to Main Content

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα (4 Δεκεμβρίου)

Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα

Η Αγία Βαρβάρα έζησε κατά τα τέλη του 3ου – αρχές του 4ου αιώνα στην Ηλιούπολη κοντά στον Αντιλίβανο . Ο πατέρας ονομαζόταν Διόσκουρος και ήταν ένας πολύ φανατισμένος ειδωλολάτρης , και κατείχε τη θέση του διοικητού. Η Βαρβάρα λοιπόν ήταν μια όμορφη και σεμνή κοπέλα αλλά και πολύ ώριμη για την ηλικία της. Ο πατέρας της ήθελε να την παντρέψει παρά τη θέληση της, γι αυτό και όσους γαμπρούς έρχονταν να την ζητήσουν τους απέρριπτε . Όσο περνούσε ο καιρός, η Αγία αγαπούσε περισσότερο το χριστιανισμό. Ο Διόσκουρος άρχισε να έχει υποψίες, γι αυτό και την τιμωρεί, αφήνοντας την έγκλειστη ώστε να μην συναντά κανένα που δεν ξέρει αυτός .

Η πίστη της Βαρβάρας μεγάλωνε και οδηγούσε πιο κοντά στον δρόμο του Χριστού. Σε αυτό συνέργησε η κρυπτοχριστιανή υπηρέτρια της , η οποία την γνώρισε στον ιερέα της Αλεξάνδρειας. Κοντά σε αυτόν κατηχήθηκε και μετά από λίγο έλαβε το Άγιο Βάπτισμα και έγινε Χριστιανή. Μετέπειτα η πίστη της Αγίας γίνεται πιο ισχυρή και πλημμυρίζεται από την χάρη και το φως του Χριστού.

Ένα κτίριο, συνυφασμένο με την Αγία Βαρβάρα που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι το λουτρό με τα 3 παράθυρα και τον σταυρό στο δάπεδο . Εκεί γίνονται θαύματα μέχρι και σήμερα , από εδώ έμαθε ο πατέρας της ότι ήταν χριστιανή και άρχισαν τα βασανιστήρια της . Μόλις ο Διόσκουρος πληροφορήθηκε για την μεταστροφή της κόρης του από την Ειδωλολατρία στον Χριστιανισμό, η αγάπη του μετατράπηκε σε μίσος και την φυλάκισε ,όμως αυτή δραπέτευσε .

Αφού προσευχήθηκε να μην την βρει ο πατέρας της , ο Θεός άκουσε τη προσευχή της και άνοιξε ένα βουνό και την έκρυψε . Ο πατέρας της την βρήκε με την βοήθεια ενός βοσκού πονηρού που του υπέδειξε το σημείο ,την πήρε και την φυλάκισε ξανά για ένα μήνα. Αφού είδε ότι δεν μπορεί να την κάνει να αλλαξοπιστήσει ,την κατήγγειλε στον Μαρκιανό. Εκεί την γύμνωσαν και άρχισαν να την κτυπούν ,την νύχτα όμως ήρθε ένα φως δυνατό και γιάτρεψε τις πληγές τις . Τα βασανιστήρια της συνεχίστηκαν όμως ήταν χαρούμενη λόγω της χάρις του Θεού και δεν φοβόταν τίποτα.

Ο Μαρκιανός είδε ότι δεν λυγιζόταν η πίστη της έτσι έστειλε ένα λιοντάρι και μια τίγρη να ξεσκίσουν την σάρκα της . Μετά από αυτό θα την ντρόπιαζαν γυρίζοντας την σε όλη την πόλη γυμνή , όμως προσευχήθηκε και ο Θεός την βοήθησε με το γνωστό θαύμα . Το θαύμα λοιπόν ήταν να μην φαίνεται η γύμνια της κάτω από τα ρούχα. Ο Μαρκιανός ζήτησε να αποκεφαλιστεί και ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε γεμάτος μίσος για την κόρη του . Η Αγία Βαρβάρα ήταν έτοιμη για την υπέρτατη θυσία για την πίστη της .

Η Εκκλησία μας τιμά αθληφόρο μάρτυρα Βαρβάρα στις 4 Δεκεμβρίου που είναι και η μέρα του μαρτυρίου της.

Back To Top