skip to Main Content

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ (2-11-2015)

Σε σημερινή συνάντηση του Δημάρχου Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσου με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ανακοινώθηκαν τα έργα που έχουν εγκριθεί στα πλαίσια του χαρακτηρισμού της Αγίας Νάπας ως αστικού κέντρου και των έργων της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα  ανακοινώθηκε η έγκριση 3 σημαντικών έργων μέσω των οποίων θα αρχίσει η αναβάθμιση του κέντρου τα οποία αποτελούν το αποκορύφωμα των προσπαθειών που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των έργων με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των 4 εκατομμυρίων ευρώ, συγκαταλέγεται και η Αποκατάσταση-Ανάδειξη-Προβολή του Μεσαιωνικού Μοναστηρίου Αγίας Νάπας: (Αρχαιολογικό Μουσείο, Ερευνητικό Κέντρο, Ινστιτούτο μεταπτυχιακών σπουδών, και συνεδριακό κέντρο).
Ο όλος σχεδιασμός αφορά στην επανάχρηση του κτιριακού κελύφους του μοναστηριού ως Μουσείο και Κέντρο Ερευνών και Μελετών που θα εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία, και ιδιαίτερα τους νέους, θα αναδεικνύει και προβάλλει την θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου διεθνώς, και θα προσελκύει ερευνητές και επισκέπτες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Το κτίριο διατηρείται και προστατεύεται ενώ παράλληλα λειτουργεί ως μουσείο σύμφωνα με τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Πρόθεση είναι η δημιουργία ενός πολύ-χώρου, σύμβολο πολιτισμού, γραμμάτων και τεχνών ενός πυρήνα που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, για την πόλη της Αγίας Νάπας και την ευρύτερη περιοχή. Το Μουσείο θα επικοινωνεί και θα αλληλεπιδρά με τη πόλη επιτρέποντας την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της, σε αστικές και κοινωνικές ομάδες.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα €1.500.000.

Back To Top