skip to Main Content

2η Διάλεξη του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου (14-11-2013)

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, η δεύτερη διάλεξη του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου. Ομιλητής ήταν ο Δρ Γρηγόρης Μακρίδης, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου. Θέμα της διάλεξης ήταν: «Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης. Ευκαιρίες και Προοπτικές».

Η διάλεξη έγινε στον παλαιό ναό του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Ανάμεσα στο κοινό ήταν αρκετοί Ιερείς της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, ο δήμαρχος Παραλιμνίου κύριος Θεόδωρος Πυρίλλης, ο πρώην δήμαρχος Παραλιμνίου κύριος Ανδρέας Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Δερύνειας κύριος Άντρος Καραγιάννης, νυν και πρώην διευθυντές των εκπαιδευτηρίων της περιοχής μας.

Ο ομιλητής ενημέρωσε το ακροατήριο για τα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης από την Ε.Ε., που θα ανακοινωθούν για την περίοδο 2014-2020 και εντάσσονται στον γενικότερο τίτλο «Ευρώπη 2020». Τα πιο πάνω προγράμματα στοχεύουν στην εκπλήρωση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν στην ανάπτυξη και την πρόοδο σε 5 βασικούς τομείς: α) απασχόληση, β) εκπαίδευση, γ) έρευνα, δ) κλίμα /ενέργεια, ε)  κοινωνική ένταξη και μείωση της φτώχειας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα «Δια βίου μάθησης». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό τόσο των γνώσεων όσο  και των δεξιοτήτων των ενηλίκων, με απώτερο στόχο να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί επαγγελματικά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις σε νέους ή προϋπάρχοντες τομείς.

Άλλο παράδειγμα που αναφέρθηκε είναι και το «Πρόγραμμα Ανταλλαγής νέων επιχειρηματιών». Το Πρόγραμμα αφορά τους επιχειρηματίες που εισήλθαν πρόσφατα στον χώρο τους και έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα από 1 ως 6 μήνες δίπλα από ένα καταξιωμένο επιχειρηματία της χώρας αυτής. Στόχος είναι να επιστρέψουν στη χώρα τους με την απαραίτητη τεχνογνωσία και το δίκτυο γνωριμιών, για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους.

Στη συνέχεια, έδωσε και μερικές πρακτικές συμβουλές για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν αίτηση και να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα. Εξήγησε με συντομία τον τρόπο συμπλήρωσης των εντύπων, τις πηγές ενημέρωσης για τα διάφορα προγράμματα, τις διαδικασίες για την υποβολή των αιτήσεων.

Στο τέλος ακολούθησε γόνιμη συζήτηση με τον ομιλητή να απαντά σε διάφορες ερωτήσεις του κοινού και να διευκρινίζει περαιτέρω ορισμένα σημεία της ομιλίας.

salaminioNov2013a.jpg

salaminioNov2013c.jpg

salaminioNov2013b.jpg

Back To Top