skip to Main Content

ΣΑΛΑΜΙΝΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ 5η Διάλεξη (16-02-2012)

Με επιτυχία συνεχίζεται ο πρώτος κύκλος διαλέξεων του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου που οργανώνουν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Για μία ακόμα Πέμπτη το κοινό στήριξε το θεσμό και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Επιχειρηματικότητα και η Οικονομία της Γνώσης. Ο δρόμος προς εύρωστη οικονομία» που ανέπτυξε η Σταυριάνα Α. Κοφτερός, Εκτελεστική Διευθύντρια του «Διογένης» Εκκολαπτηρίου Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Κύπρου Λτδ.

Η εισηγήτρια απάντησε σε καίρια ερωτήματα όπως είναι το τι είναι η οικονομία της γνώσης, πώς συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, αν μπορεί μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος να αναπτύξει οικονομία της γνώσης, τι χρειάζεται για να το επιτύχει και πώς η οικονομία της γνώσης γίνεται ο δρόμος προς ανάπτυξη εύρωστης οικονομίας.

Αντλώντας από την εμπειρία της στο χώρο της εκκόλαψης επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας ως Διευθύντρια του Εκκολαπτηρίου Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, η κα Κοφτερός ανέλυσε τα ερωτήματα και έδωσε απαντήσεις βασισμένη στην πεποίθηση ότι η επιχειρηματικότητα και η οικονομική ευημερία είναι υπόθεση όλων μας.

Όπως διαφάνηκε κατά τη διάλεξη, λόγω του μικρού μεγέθους της Κύπρου, η ανταγωνιστικότητα και η εύρωστη οικονομία μπορούν να αποκτηθούν μέσα από την επένδυση στην οικονομία της γνώσης και στην επιχειρηματικότητας. Ως βασικά συστατικά της εύρωστης οικονομίας αναδείχτηκαν η απόλυτη δέσμευση στην υλοποίηση της στρατηγικής για την επίτευξη των στόχων Ευρώπη 2020, με ενέργειες όπως η επένδυση στην έρευνα και η ανάπτυξη της τάξης τουλάχιστον του 1% του ΑΕΠ, η δημιουργία και η διατήρηση οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας, δηλαδή κλίματος θετικού προς το επιχειρείν από νέους επιστήμονες. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαραίτητη είναι η συνέχιση του θεσμού της δημιουργίας εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μέσα από εκκολαπτήρια επιχειρήσεων, θεσμό που ανέλαβε από το Υπουργείο Εμπορείο, Βιομηχανίας και Τουρισμού το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας από το 2008 και εκ τότε έχει παγώσει. Παράλληλα είναι αναγκαία η συνέχιση των προγραμμάτων για ενίσχυση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας καθώς και η συμπερίληψη της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση.

Θα πρέπει ως κοινωνία, κατέληξε η κα Κοφτερός, να αντιληφθούμε ότι δεν γίνεται το απώτερο δικό μας όνειρο αλλά και των παιδιών μας να είναι μια θέση στο δημόσιο, αλλά να πάρουν τα όνειρα τους στα χέρια τους και να τα υλοποιήσουν.

Συντονιστής της διάλεξης ήταν ο κύριος Νίκος Αναστασίου, Ακαδημαϊκός Διευθυντής στο Internapa College.

16FEB2012A.jpg

16FEB2012B.jpg

Back To Top