skip to Main Content

Ο Άγιος Απόστολος Φίλιππος (14 Νοεμβρίου)

Ο Άγιος Φίλιππος ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου. Καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, απ’ όπου και ο Ανδρέας με τον Πέτρο. Λίγο μετά τη βάφτισή του από τον Ιωάννη και το κάλεσμα του Ανδρέα, συνάντησε ο Κύριος τον Φίλιππο και του είπε να Τον ακολουθήσει. Μαζί με το Φίλιππο ακολούθησε και ο Ναθαναήλ.

Ακολούθησε και υπηρέτησε τον Χριστό καθ΄ όλη τη διάρκεια του κηρύγματός Του.

Τρία χρόνια παρακολούθησε ο Φίλιππος τον Κύριο. Τρία χρόνια άκουε τη διδασκαλία Του και παρακολουθούσε τα θαύματά Του. Τρία χρόνια δέχεται την ευεργετική Του επίδραση και ενισχύεται έτσι στο έργο που τον περιμένει. Αρκετά περιστατικά από τη ζωή του κοντά στον Ιησού, μας δείχνουν τον ζήλο του, αλλά και τις αδυναμίες του. Μας δείχνουν ακόμη και την ιδιαίτερη θέση που κατέχει η προσωπικότητά του στον κύκλο των δώδεκα αποστόλων.

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής, όλες οι αδυναμίες των μαθητών πέρασαν και έτσι ο Φίλιππος, όπως και οι υπόλοιποι μαθητές, ξεκίνησε να μεταφέρει το μήνυμα της σωτηρίας εκεί που η αγάπη του Θεού τον κάλεσε. Με πίστη, ενθουσιασμό και πυρωμένη καρδιά ο πνευματέμφορος αυτός εργάτης της νέας πίστεως συνοδευόμενος πάντα και από τον φίλο του Βαρθολομαίο και την αδελφή του Μαριάμνη προχώρησε και κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού σε διάφορες πόλεις της Λυδίας, της Μυσίας και της Παρθίας, επαρχίες της Μ. Ασίας.

Παρά τις αφάνταστες δυσκολίες που συναντούσαν όπου πήγαιναν και τα εμπόδια που ο διάβολος παρενέβαλλε στο έργο τους, εν τούτοις οι Απόστολοι νικούσαν στο τέλος και το έργο του Κυρίου προχωρούσε μέρα με την ημέρα. Πολύ συνέβαλαν στην προσπάθειά τους και τα πολλά θαύματα με τα οποία τους χαρίτωσε ο Κύριος. Θαύματα θεραπείας διαφόρων ασθενειών, αλλά και αναστάσεως νεκρών.

Μετά τη συνάντησή του με τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, ο Φίλιππος πήγε στην Ιεράπολη, όπου συνελήφθηκε από τους ειδωλολάτρες, σύρθηκε μέχρι την κεντρική πλατεία και σταυρώθηκε ανάποδα μαζί με τον άγιο Βαρθολομαίο. Παρ΄ ότι υπέφερε πολύ, ο άγιος προσευχόταν με θερμή πίστη στο Χριστό να στηρίξει τους αδελφούς του χριστιανούς και να συγχωρήσει τους ειδωλολάτρες διώκτες του. Με θαυμαστό τρόπο, την ώρα που παρέδιδε τη ψυχή του, ο Κύριος απάντησε στα αιτήματά του. Η γη ξαφνικά σχίστηκε και πλήθος ειδωλολατρών με τους ιερείς τους και τον ίδιο τον ανθύπατο βρέθηκαν στο κενό. Συγκλονισμένοι κατάλαβαν την πλάνη τους και ζήτησαν να γίνουν δεκτοί στην Εκκλησία του Χριστού. Αποκαθήλωσαν τον Βαρθολομαίο και τη Μαριάμνη, που ήταν ακόμη ζωντανοί, και έθαψαν με τιμή τα λείψανα του αγίου Φιλίππου. Ο άγιος Βαρθολομαίος και η αγία Μαριάμνη τοποθέτησαν επίσκοπο της πόλης τον Στάχυ (ο οποίος είχε θεραπευτεί από την τύφλωσή του από τον ίδιο τον άγιο Φίλιππο) και αναχώρησαν για να συνεχίσουν το κήρυγμά τους.

Back To Top