skip to Main Content

Χαιρετισμος Αρχιεπ. Κυπρου – Κληρικολαϊκη Συνελ. (10-5-2012)

*Τον χαιρετισμό ανέγνωσε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ιερώνυμος Πυλιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Χαιρετισμός τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρίου κυρίου Χρυσοστόμου
στους πανηγυρικούς εορτασμούς επί τη μνήμη τού Αγίου Επιφανίου Επισκόπου Κωνσταντίας.

Αγαπητοί μου Σύνεδροι,

Από μέσης καρδίας εκφράζω τα θερμότατά μου συγχαρητήρια προς τον πεφιλημένον εν Κυρίω αδελφό Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κύριο Βασίλειο για την άρτια οργάνωση της Δεύτερης κληρικολαικής Συνέλευσης, την οποία οργάνωσε με την ευκαιρία της μνήμης τού Αγίου Επιφανίου, Επισκόπου Κωνσταντίας.

Οι Συνελεύσεις αυτές, στις οποίες ο αγαπητός Αδελφός, πολύ ευφυώς ενέπλεξε κληρικούς και λαϊκούς, με κάνουν να χαίρω ιδιαιτέρως διότι με τον τρόπο αυτό θα περάσουμε το πολύ ορθό μήνυμα ότι η Εκκλησία διακονείται και καθοδηγείται από τους κληρικούς αλλά και των λαϊκών η συμμετοχή επιβάλλεται να είναι έντονη και ενεργητική.

Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται και καλλιεργείται μια πνευματική και αμφίδρομη σχέση μεταξύ ποιμένων και πιστών, η οποία τροφοδοτεί αμφοτέρους από την πηγή τής ζωής μας, που είναι η Εκκλησία, συντελεί τα μέγιστα στην εν Χριστώ καινή ζωή και αποβαίνει πνευματικώς καρποφόρα.

Εάν μελετήσουμε την Καινή Διαθήκη, θα διαπιστώσουμε πολύ εύκολα ότι ο Απόστολος Παύλος είχε πάρα πολλούς λαϊκούς συνεργάτες, τους οποίους πολυ αγαπούσε και για τους οποίους πολύ μεριμνούσε. Αλλά και αυτοί ένοιωθαν βαθύτατη αγάπη και σεβασμό προς το πρόσωπο τού μεγάλου αποστόλου και προσπαθούσαν παντοιοτρόπως να τον εξυπηρετήσουν Ας θυμηθούμε τον Σίλα και τον Τιμόθεο, οι οποίοι προθύμως τον συνέδραμαν στο έργο του, στις αρχές των αποστολικών του περιοδειών. Ας θυμηθούμε την ευγένεια και τη φιλοξενία τής Λυδίας από τα Θυάτειρα, που προσέφερε προς τον Παύλο, όταν αυτός βρισκόταν στους Φιλίππους τής Μακεδονίας. Ας θυμηθούμε τη θερμή φιλοξενία, που έτυχε από τον Ακύλα και την ΓΙρίσκιλλα στην Κόρινθο. Ας θυμηθούμε το πλήθος των λαϊκών που έλαβαν μέρος στην λεγόμενη «λογία», δηλαδή στη συλλογή χρημάτων, η οποία ως χριστιανική αλληλεγγύη έγινε δια πρώτη φορά από την Εκκλησία τής Αντιόχειας και την οποία ο Παύλος επαναλαμβάνει με θέρμη στις Εκκλησίες τής Γαλατίας και τής Κορίνθου. ( Κορινθ. 16,1).

Η παράδοση αυτή της Εκκλησίας μας συνεχίζεται δια μέσου των αιώνων μέχρι και σήμερα. Αυτήν την περίοδο τής τόσο θερμής «κυπριακής Λογίας» πόσοι και πόσοι λαϊκοί δεν μάς βοήθησαν με τρόπο αφάνταστα συγκινητικό και εις χρήματα και εις ποικιλία ειδών! Αυτή η ενεργός συμμετοχή των λαϊκών υπήρξε για όλους εμάς τους κληρικούς μία πολύ μεγάλη ηθική ενίσχυση στο εκκλησιαστικό έργο που επιτελούμε. Διαπιστώσαμε, για μια ακόμη φορά, κατά τρόπο πασιφανή και περίτρανο ότι ο λαός μας, παρ’ όλες τις φουρτούνες και αντιξοότητες που διέρχεται, παρ5 όλους τους εξωτερικούς πειρασμούς των ξενόφερτων ρευμάτων τής εσπερίας, εξακολουθεί να είναι αγνός και να διακατέχεται έντονα από τα θρησκευτικά συναισθήματα τής φιλανθρωπίας και τής αγάπης προς τον πάσχοντα αδελφό του. Διαπιστώσαμε και πάλιν περιχαρείς και με μεγάλη συγκίνηση ότι ο λαός μας εμπιστεύεται απόλυτα την ηγεσία τής Εκκλησίας του και έρχεται ολοθύμως αρωγός στο φιλανθρωπικό της έργο.

Και είμαστε βέβαιοι ότι ο υπέροχος αυτός λαός θα μάς ακολουθήσει και πάλι με τον ίδιο ζήλο και με την ίδια θέρμη σε οποιονδήποτε προσκλητήριο τού απευθύνουμε, είτε αυτό αφορά τον εκκλησιαστικό τομέα είτε τον εθνικό. Αυτή η εσωτερική ανατροφοδότηση, που νοιώσαμε αυτή την περίοδο, ας αποτελέσει για όλους μας ένα ηθικό εφαλτήριο, από το οποίο καλούμεθα να εμπνευστούμε, να εμπνεύσουμε και να καρποφορήσουμε πλουσίως στον αμπελώνα τού Κυρίου.

Συγχαίροντες και πάλιν ολοθύμως τον αγαπητό εν Χριστώ αδελφό Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κύριο Βασίλειο για τις πρωτοβουλίες του να οργανώσει τους πανηγυρικούς αυτούς εορτασμούς, επί τη μνήμη τού Αγίου Επιφανίου Επισκόπου Κωνσταντίας, καθώς και όλους τους εκλεκτούς συνεργάτες αυτού, κληρικούς και λαϊκούς, ευχόμαστε ολοψύχως, όπως η αγάπη τού Κυρίου ευλογεί αυτους, επ’ αγαθώ τής Εκκλησίας, τής Πατρίδος και τού Θεοφιλούς Ποιμνίου Του.

Μετ’ ευχών

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
10 Μαΐου 2012

Back To Top