skip to Main Content

Εγκύκλιος για την εκλογή νέων ενοριακών επιτροπών

Προς τους
Αιδεσιμ/τάτους Εφημερίους,
Εντίμους Ενοριακούς Επιτρόπους και
το ευσεβές χριστεπώνυμο πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Επειδή λήγει η τετραετής θητεία των μελών των ενοριακών Επιτροπών, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε, όπως την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017, διεξαχθούν εκλογές προς ανάδειξη νέων ενοριακών Επιτρόπων.

Η θητεία της νέας ενοριακής Επιτροπής, που θα προέλθει από τις εκλογές, λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020 και θα είναι χωρίς απολαβές.

Οι εκλογικοί κατάλογοι, που θα χρησιμοποιηθούν, θα έχουν ως βάση δεδομένων τους ψηφοφόρους των τελευταίων Βουλευτικών εκλογών. Τονίζεται ότι, οι Εφημέριοι θα έχουν την ευθύνη να διορθώσουν, ή και να συμπληρώσουν, τους εκλογικούς καταλόγους με τις οποιεσδήποτε αλλαγές έγιναν στις ενορίες τους κατά το χρονικό διάστημα από τις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές μέχρι σήμερα, έχοντας υπόψη τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας. Ως τελευταία ημερομηνία για τη συμπλήρωση του 18ου έτους, προς εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, θεωρείται η 30η Δεκεμβρίου 2016. Σημειώνουμε ότι και οι πρόσφυγες ψηφίζουν για την ελεύθερη εκκλησιαστική ενορία, ή κοινότητα, στην οποία διαμένουν προσωρινά, μέχρι την επιστροφή τους στις κατεχόμενες ενορίες και κοινότητές τους.

Οι εκλογικοί κατάλογοι θα τοποθετηθούν σε εμφανές και προσβάσιμο σημείο, δίπλα στο παγκάρι του Ιερού Ναού την Κυριακή, 4η Δεκεμβρίου 2016, πριν από τη Θεία Λειτουργία. Όσοι έχουν ένσταση για παράλειψη εγγραφής του ονόματός τους στους εκλογικούς καταλόγους, ή για εγγραφή ονομάτων προσώπων, τα οποία κατά τη γνώμη τους δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, να απευθυνθούν γραπτώς στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, παραδίδοντας αυτοπροσώπως την ένστασή τους στον Εφημέριο της ενορίας, ή της κοινότητάς τους, μέχρι τις 12:00΄ το μεσημέρι της 30ης Δεκεμβρίου 2016.

Δικαίωμα υποψηφιότητας στην εκλογή έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, -άνδρες και γυναίκες-, που συμπλήρωσαν ή θα συμπληρώσουν, το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2016 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο της ενορίας, ή της κοινότητάς τους, αρκεί να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο υποβολής υποψηφιότητας ενοριακών Επιτρόπων και να το παραδώσουν αυτοπροσώπως στην Γραμματεία της Μητροπόλεως, το αργότερο μέχρι τις 12:00΄ το μεσημέρι της 9ης Ιανουαρίου 2017.

Όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει δυο συνεχόμενες θητείες ως ενοριακοί Επίτροποι, δεν έχουν το δικαίωμα υποβολής εκ νέου υποψηφιότητας.

Ως τόποι εκλογής θα χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες των Ναών, ή όπου αυτές δεν υπάρχουν, οι νάρθηκες των Ναών. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 10:00΄ π.μ. και θα συνεχισθεί μέχρι τις 4:00΄ μ.μ.

Η εκλογή θα γίνει με μυστική ψηφοφορία. Ο κάθε ψηφοφόρος, που προσέρχεται στην κάλπη, αφού παρουσιάσει την ταυτότητά του, ή το εκλογικό βιβλιάριό του, και εξακριβωθεί ότι είναι εγγεγραμμένος στον εγκεκριμένο εκλογικό κατάλογο, θα υπογράφει πρώτα απέναντι από το όνομά του, και ύστερα θα λαμβάνει το σφραγισμένο ψηφοδέλτιο και, αφού ψηφίσει μυστικά, θα το ρίχνει στην κάλπη.

Σε περίπτωση προσέλευσης στις εκλογές ποσοστού μικρότερου από το δέκα τοις εκατό (10%) των εγγεγραμμένων στον εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων, έχουμε το δικαίωμα, με βάση το άρθρο 582 του Καταστατικού Χάρτη, να θεωρήσουμε άκυρη την εκλογή και να επιλέξουμε και διορίσουμε εμείς τους ενοριακούς Επιτρόπους.

Στους ενοριακούς Επιτρόπους, που θα εκλεγούν, θα αποστείλουμε διοριστήριο γράμμα.

Απευθυνόμαστε, λοιπόν, προς όλους και καλούμε, τους μεν εκλογείς όπως φροντίσουν να εκλέξουν ως ενοριακούς Επιτρόπους τα πιο ευσεβή, δραστήρια, έντιμα, ικανά και αξιόχρεα πρόσωπα, συμβάλλοντας έτσι στην πρόοδο των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων, τους δε Αιδεσιμ/τάτους Εφημερίους, Εντίμους ενοριακούς Επιτρόπους και γενικά το Πλήρωμα της Εκκλησίας, όπως συνεργασθούν και βοηθήσουν, όσο βέβαια εξαρτάται από τον καθένα, ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν με απόλυτη ευπρέπεια και τάξη.

Ευχόμαστε πλούσιο το φωτισμό και άπειρες τις ευλογίες του Θεού στη ζωή σας.

Ευχέτης προς Κύριον

Ο Μητροπολίτης
Ο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος

Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας,
28 Νοεμβρίου 2016.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

1) Αποστέλλονται δύο αντίτυπα της παρούσας Εγκυκλίου. Από αυτά, το ένα να αναρτηθεί στην πινακίδα ανακοινώσεων του Ιερού Ναού και το άλλο να φυλαχθεί στο αρχείο.
2) Οι Εφημέριοι των Ιερών Ναών καθίστανται υπεύθυνοι για την ανάγνωση της παρούσας, κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου 2016.

Έντυπο δήλωσης υποψηφιότητας

Διατάξεις Καταστατικού Χάρτη

Back To Top