skip to Main Content

Δεκάδες πιστοί συμμετείχαν στον Επιτάφιο

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής ανάτασης δεκάδες πιστοί κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην καρδιά του Παραλιμνίου, για να παρακολουθήσουν με την δέουσα ευλάβεια και κατάνυξη την ακολουθία του Επιταφίου.
Προεξάρχων της ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, πλαισιούμενος από τον ιερατικώς προϊστάμενο αιδ/το Πρωτ. Ηρακλείδιο Ξιούρο και διακόνους της Μητροπόλεως.
Την ακολουθία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος της πόλης Θεόδωρος Πυρίλλης, βουλευτές, ο Διοικητής της 7ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Καλός και άλλα μέλη των σωμάτων ασφαλείας.
Το Μεγάλο Σάββατο υμνούμε την ταφή και την εις Άδου κάθοδον του Κυρίου. Τα πλείστα των ασμάτων μαζί βέβαια και τα λαοφιλή εγκώμια έχουν αναστάσιμο χαρακτήρα και περιέχουν πασχάλιες σκέψεις,εξυμνώντας τόν «τόν Άδην νεκρώσαντα τή αστραπή της Θεότητος» και τον σώσαντα «ημάς εκ τής φθοράς», τόν «συντρίψαντα τό κράτος τού εχθρού», τόν θανατώσαντα «θάνατον θανάτω».
Τα Εγκώμια έψαλλαν χορωδίες με την ευλάβεια και τα γλυκύτατα ψαλσίματα τους προς την «ζωή την κειμένη εν τάφω», προσέδωσαν στην όλη ατμόσφαιρα της πένθιμης νύχτας τα χρώματα της ορθοδόξου χαρμολύπης και την ελπίδα του «δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάσταση».
Ακολούθησε η λιτάνευση του Επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως υπό τους ήχους της συμφωνικής συμφωνική μπάντας «Αρμονία» του Δήμου Παραλιμνίου. Τον επιτάφιο έφεραν μέλη προσκοπικών σωματείων Παραλιμνίου, ενώ άγημα του στρατού απέδωσε τιμές.
Μετά της επιστροφή της πομπής έγινε ο ενταφιασμός του επιταφίου στην Αγία Τράπεζα και ολοκληρώθηκε η ιερά ακολουθία.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, συν Θεώ, θ’ αναβιώσει από τον προϊστάμενο του ναού Πρωτοπρεσβύτερο Ηρακλείδιο Ξιούρο το τοπικό έθιμο που θέλει τον λειτουργό να μεταφέρει την προμήνυση της Αναστάσεως μέσα σε δευτερόλεπτα.
©® pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top