skip to Main Content

Δ΄ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (9-5-2014)

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η Δ΄ Κληρικολαϊκη Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Η Συνέλευση αποτελεί το επίκεντρο των εορτασμών για τη μνήμη του Αγίου Επιφανίου, προστάτη της Μητροπόλεως Κωνσταντίας. Τη Συνέλευση τίμησε και λάμπρυνε με την παρουσία του ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Στη Συνέλευση συμμετείχαν ο Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κιτίου κ. Χρυσόστομος και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, εκπρόσωποι άλλων Μητροπόλεων,  οι Κληρικοί της Μητροπόλεως Κωνσταντίας, Βουλευτές, Κρατικοί Αξιωματούχοι, ο Στρατιωτικός Διοικητής, εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων,  τα Μέλη της Θρονικής Επιτροπής της Μητροπόλεως, Εκκλησιαστικοί Επίτροποι των Ενοριών και Κοινοτήτων της Μητροπόλεως Κωνσταντίας, η Συντονιστική  Επιτροπή και τα Μέλη των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών, οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της επαρχίας Αμμοχώστου ή εκπρόσωποι τους, ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας και Αμμοχώστου, πολιτειακοί αξιωματούχοι, άλλοι επίσημοι και πλήθος πιστών.

Να σημειώσουμε ότι η Κληρικολαϊκή Συνέλευση έχει πλέον καταστεί θεσμός για τη Μητρόπολή Κωνσταντίας και για την ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου γενικότερα και αποτελεί μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Σκοπός της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης είναι η ανάπτυξη, ενδυνάμωση και σύσφιξη των δεσμών μεταξύ της Μητροπόλεως και του ποιμνίου της, ιδιαίτερα δε η σύσφιξη των σχέσεων κληρικών και λαϊκών. Κλήρος και λαός συναποτελούν το σώμα της Εκκλησίας και συμπορεύονται προς την επίτευξη της εν Χριστώ σωτηρίας. Οι κληρικοί έχουν το ειδικό χάρισμα της ιεροσύνης και διακονούν τον πιστό λαό του Θεού. Οι πιστοί έχουν τη γενική ιεροσύνη, που λαμβάνουν με το βάπτισμα, είναι το «βασίλειον ιεράτευμα», χωρίς το οποίο Εκκλησία δεν υφίσταται.

Η Συνέλευση άρχισε με ύμνους του Αγίου Επιφανίου, από τη Βυζαντινή Χορωδία Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, υπο τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Κυπριανού.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, τον οποίο ανέγνωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Ο Μακαριωτάτος στο χαιρετισμό του τόνισε ότι τέτοιες εκδηλώσεις, κάνουν πραγματικότητα το όραμα του για επισκοπές και μητροπόλεις αυτοτελείς και οργανωμένες. Τόνισε επίσης ότι οι κληρικοί έχουν μεν το χάρισμα της ειδικής ιεροσύνης, αλλά και οι πιστοί έχουν τη γενική ιεροσύνη, που λαμβάνουν με το βάπτισμα. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει αγαστή συνεργασία κληρικών και απλών πιστών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο δικό του χαιρετισμό συγχάρηκε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και τους συνεργάτες του για την οργάνωση και πραγμάτωση της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης και ευχήθηκε κάθε καλό στο έργο τους. Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της Συνέλευσης αυτής για τη Μητρόπολη Κωνσταντίας, την Αμμόχωστο και την Κύπρο γενικότερα. Αναφέρθηκε επίσης στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως Κωνσταντίας και της Εκκλησίας γενικότερα. Τέλος, σημείωσε ότι η επίλυση του κυπριακού, όπως φυσικά και η επιστροφή της Αμμοχώστου, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο. Ο Πανιερώτατος εξήρε τη σημασία της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους. Τόνισε την ειδική αποστολή του καθενός μέσα στην Εκκλησία: των κληρικών, των ιεροψαλτών, των νεοκόρων και των απλών πιστών. Αναφέρθηκε συνοπτικά στα θέματα των προηγούμενων Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων και στο θέμα της παρούσας. Ο Πανιερώτατος στη συνέχεια αναφέρθηκε με συντομία στη δράση της Μητροπόλεως Κωνσταντίας: στο Β΄ Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο, τη σύσταση του Συμβουλίου Νεολαίας, τη λειτουργία του Ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας και δη του Κοινωνικού Παντοπωλείου «Φωλιά Αγάπης» και τέλος στην προσεχή  Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κύπρου στο Παραλίμνι, στην οποία προσκάλεσε και τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κεντρική ομιλία της Δ΄ Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Μητροπόλεως Κωνσταντίας είχε σαν θέμα: «Η οικογένεια ως θεσμός θεοσύστατος, η εκκλησιαστική και κοινωνική δυναμική της και η κρίση που διέρχεται σήμερα». Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, το οποίο είναι και επίκαιρο. Την κεντρική ομιλία της Συνελεύσεως συνέταξε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος. Για λόγους υγείας όμως δεν κατέστη δυνατό να είναι στη Συνέλευση. Ως εκ τούτου την ομιλία ανέγνωσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Παρασκευάς Παπαμιχαήλ. Ο Θεός δημιούργησε εξαρχής τον άνθρωπο «άρσεν και θήλυ» και τους έδωσε την ευλογία να πληθυνθούν, σύμφωνα με το ιερό βιβλίο της Γενέσως, τόνισε ο Πανιερώτατος. Ο Ιησούς Χριστός έζησε και μεγάλωσε σε οικογενειακό περιβάλλον. Στην Κάνα της Γαλιλαίας ο Κύριος ευλογεί το γάμο και κατά συνέπεια το θεσμό της οικογένειας. Ως εκ τούτου ο γάμος και η οικογένεια είναι θεσμός θεοσύστατος και ισόχρονος με τη δημιουργία του ανθρώπου. Ο Πανιερώτατος στην ομιλία του, τόνισε επίσης ότι ο πρώτος σκοπός του γάμου είναι η σωτηρία των συζύγων, καθώς και των παιδιών που θα αποκτήσουν. Η συνέχιση της δημιουργίας δια της τεκνογονίας, αποτελεί ένα άλλο σημαντικό σκοπό του γάμου. Στο γάμο ο άνδρας συμπληρώνει τη γυναίκα και η γυναίκα τον άνδρα.

Η οικογένεια σήμερα δυστυχώς διέρχεται κρίση, σημείωσε στην ομιλία του ο Πανιερώτατος. Σήμερα έχουμε περάσει από την πατριαρχική μεγαλοοικογένεια,  η οποία περιλάμβανε μέχρι και τέσσερις γενεές στην πυρηνική μικροοικογένεια, η οποία περιλαμβάνει τους γονείς και τα παιδιά. Αυτό έχει κυρίως αρνητικές επιπτώσεις. Όντως λοιπόν η οικογένεια περνά κρίση. Αυτό το επιβεβαιώνουν και τα κρούσματα οικογενειακής βίας, αλλά και ο αυξημένος αριθμός των διαζυγίων. Αλλά και γάμοι και οικογένειες που δεν διαλύονται, δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή τους φάση. Η βασική αιτία των κακών αυτών είναι η απομάκρυνση από το Θεό και την Εκκλησία, τόνισε ο Πανιερώτατος. Η μετάνοια, η επιστροφή στο Θεό και η συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας, μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε αίσιο τέλος.

Με την ομιλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικοφόρου, την οποία ανέγνωσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Παρασκευάς Παπαμιχαήλ  και το Απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου, που έψαλλε η Χορωδία Νέων της Μητροπόλεως Κωνσταντίας, έληξε η Δ΄ Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και το ραντεβού ανανεώθηκε για την Ε΄ Κληρικολαϊκή Συνέλευση τον Μάιο του 2015.

Back To Top