skip to Main Content

Πανεπαρχιακή Κληρικολαική Συνέλευση (Φώτο και Βίντεο)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 9 Μαΐου 2019, στην Αίθουσα Δεξιώσεων LAXIA στο Παραλίμνι, η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο στα πλαίσια των εορτασμών για τη μνήμη του Αγίου Επιφανίου Αρχιεπισκόπου Κύπρου προστάτου και πολιούχου της εκκλησιαστικής περιφέρειας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Η φετινή Κληρικολαική συνέλευση η οποία έφερε τον γενικό τίτλο «Διάκονοι Θεού», μετά από απόφαση της Θρονικής Επιτροπής της Ιεράς Μητροπόλεως, ήταν διευρυμένη, περιλαμβάνοντας συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κατεχομένων και ελεύθερων Δήμων και Κοινοτήτων (από την εκκλησιαστική και κοινωνική ζωή) ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ Χρυσόστομος, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους Έντιμο Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη και Αιδ/το Πρωτ. Κυπριανό Κουντούρη, Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου.

Παρέστησαν επίσης οι Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), παν/τος Αρχιμ. Χρυσόστομος Κωνσταντίνου, οι αξιότιμοι κ.κ Βουλευτές Αμμοχώστου Ονούφριος Κουλά, Μιχάλης Γιωργάλλας και Γεώργιος Κάρουλλας, Δημάρχοι Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος, Δερύνειας κ. Άντρος Καραγιάννης, Σωτήρας κ. Γεώργιος Τάκκας και Λευκονοίκου κα Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τσιόλας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου κ. Μιχάλης Τζιώρτας,  ο εκπρόσωπος του Διοικητή της VII Ταξιαρχίας Πεζικού κ. Γεωργίου Μαυρομμάτη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Οικονόμου, ο Σταθμάρχης και Υπεύθυνος της Πυροσβεστικής Αμμοχώστου κ. Χριστάκης Παπανικόλα, μέλη της Θρονικής Επιτροπής, του Ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας, Εκκλησιαστικών Επιτροπών, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου, Ιεροψάλτες, Νεωκόροι και άλλοι προσκεκλημένοι ,συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η όλη εκδήλωση άρχισε με μουσικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Καλογήρου και Αναστάσιμους Ύμνους από Βυζαντινή χορωδία της Μητροπόλεως υπό τη διεύθυνση του ιεροψάλτη κ. Δανιήλ Πογιατζιή.

Ακολούθησε σύντομο καλωσόρισμα από τον πανοσιολογιώτατο πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Κκαρά. Στην προσλαλιά του ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος αναφέρθηκε στον σκοπό και τον ρόλο των κληρικολαικών συνελεύσεων κάνοντας μνεία στη μεγάλη πλειοψηφία του πονεμένου προσφυγικού ποιμνίου της Ιεράς Μητροπόλεως το οποίο είναι διασκορπισμένο σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου αλλά και στο εξωτερικό. Οι παράγοντες αυτοί δυσχερένουν περεταίρω το έργο μιας τοπικής εκκλησίας καθιστώντας την αδύναμη πληθυσμιακά, αλλά και με πενιχρές οικονομικές δυνατότητες. Παρ’ όλα αυτά στην σύντομη 12 χρονη διακονία της η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κατάφερε υπό τη πάντοτε σοφή καθοδήγηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου της να αναπτύξει παρά τις αντιξοότητες και δυσκολίες, ένα σεβαστό έργο σε τομείς και δράσεις με ταυτόχρονες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου κ. Μιχάλης Τζιώρτας και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης. Ο κ. Τζιώρτας αναφέρθηκε στο έργο το οποίο επιτελεί ο θεσμός της Ε.Ε.Κ.Α κάτω από την ομπρέλα του οποίου εντάσσονται οι 70 κοινότητες ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες αποκατάστασης και αναστήλωσης των συλημένων εκκλησιών και πολιτιστικών μνημείων του τόπου μας μέσω της Τεχνικής Δικοινοτικής Επιτροπής με στόχο τη διατήρηση, διάσωση, ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού μας πλούτου. Ευχαρίστησε τέλος τους διοργανωτές για την διοργάνωση της εκδήλωσης, όπως επίσης και τις  δύο άμεσα εμπλεκόμενες επισκοπές της Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας και Επισκοπή Καρπασίας για την πάντοτε αγαστή συνεργασία προς επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανό, εξέφρασε την μεγάλη περηφάνια και συγκίνηση για το συναπάντημα ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου κάτω από τη σκέπη της Εκκλησίας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεγάλο τίμημα το οποίο πληρώνει η επαρχία μετά τις τραγικές συνέπειες της Τουρκικής εισβολής το οποίο έχει ως αποτέλεσμα η φυσική έδρα της Μητροπόλεως και ένα μεγάλο μέρος να είναι υπό κατοχή. Με την ευθύτητα που τον διακατέχει, ο Θεόδωρος Πυρίλλης απάντησε με σκληρή γλώσσα σε όσους προσπαθούν να υποσκάψουν την οντότητα της επαρχίας Αμμοχώστου, χαρακτηρίζοντάς την ως «περιοχή».  Εξέφρασε την ετοιμότητα όλων όλοι μαζί να πορευθούν ώστε να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα και όλοι μαζί  ενιαία να υπηρετήσουν την επαρχία Αμμοχώστου. Τέλος ευχαρίστησε θερμά τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Βασίλειο ο οποίος με την οξυδέρκεια που τον διακατέχει, έχει επιτύχει να κρατήσει όλους ενωμένους και συστρατευμένους σε αυτό τον ιερό σκοπό.

Στον χαιρετισμό του Εξοχοτάτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη τον οποίο μετέφερε ο έντιμος υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο εξοχότατος επαίνεσε τον θεσμό της σύγκλησης των Κληρικολαικών Συνελεύσεων, οι οποίες αναδεικνύουν την διαχρονική και ουσιαστική παρουσία, την πνευματική υποστήριξη και τη σημαντική αποστολή της Εκκλησίας μέσα στον σύγχρονο κόσμο που καλείται καθημερινά ν’ αντιμετωπίσει ποικίλες προκλήσεις και προβλήματα. Συνεχάρη την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου για το πλούσιο έργο το οποίο επιτελεί μέσω των διαφόρων τομέων δραστηριοτήτων και εξέφρασε  την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει να συνδράμει και να στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο της Εκκλησίας Κύπρου.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου τον οποίο ανέγνωσε ο αιδ/τος Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης. Ο Μακαριώτατος συνεχάρη θερμά για τη διοργάνωση της ετήσιας Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, η οποία πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια των εορτασμών για τη μνήμη του Αγίου Επιφανίου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κάνοντας αναφορά στη σημασία του όρου της συνέλευσης ο οποίος κατά τον Μέγα Βασίλειο «ἔχει ὁ οἶκος τοῦ Θεοῦ, ἥτις ἐστίν Ἐκκλησία Θεοῦ ζῶντος, θηρευτάς, ὁδοιπόρους, ἀρχιτέκτονας, οἰκοδόμους, γεωργούς, ποιμένας, ἀθλητάς, στρατιώτας…». Μέσα στον αμπελώνα τού Κυρίου δεν περισσεύει κανείς. Έχουν θέση διακονίας κληρικοί και λαϊκοί, μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και πτωχοί, μορφωμένοι και αμόρφωτοι. Η αρραγή ενότητα του ποιμνίου ολόκληρης της νήσου μας, αλλά και η ιδιαίτερη ποιμαντική φροντίδα της Εκκλησίας προς τις εκκλησιαστικές επιτροπές και τα μέλη του ποιμνίου των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων, είναι αυτή  που καλούμαστε ως Εκκλησία να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού για να μπορούμε να αγωνιζόμαστε και αληθινά να ελπίζουμε στην απελευθέρωση της κατεχόμενης σήμερα Αμμοχώστου και όλης της κατεχόμενης γης μας και τη δικαίωση του λαού μας, κατέληξε. 

Κεντρικός ομιλητής στην Κληρικολαική Συνέλευση ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος με θέμα: «Διάκονοι Θεού» (πατήστε για προβολή της ομιλίας)

φώτο Χάρης Χατζηιορδάνης

ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Ι.Μ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ – ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ 09 ΜΑΙΟΥ 2019Πραγματοποιείται αυτή την ώρα, η ετήσια Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, η οποία διοργανώνεται στα πλαίσια των εορτασμών για τη μνήμη του Αγίου Επιφανίου Αρχιεπισκόπου Κύπρου προστάτου και πολιούχου της εκκλησιαστικής περιφέρειας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Η φετινή συνέλευση, μετά από απόφαση της Θρονικής Επιτροπής είναι διευρυμένη, περιλαμβάνοντας συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κατεχομένων και ελεύθερων Δήμων και Κοινοτήτων (από την εκκλησιαστική και κοινωνική ζωή) ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου. Στην εκδήλωση παρίστανται ο Έντιμος Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο Αιδ/τος Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, οι οποίοι θα μεταφέρουν εντός ολίγου τον χαιρετισμό του εξοχοτάτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου αντιστοίχως. Το παρόν τους δίδουν επίσης οι Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), οι αξιότιμοι κ.κ Βουλευτές Αμμοχώστου, Δημάρχοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Δερύνειας, Σωτήρας και Λευκονοίκου, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, ο Διοικητής της VII Ταξιαρχίας Πεζικού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου, ο Έπαρχος Αμμοχώστου, ο Σταθμάρχης και Υπεύθυνος της Πυροσβεστικής Αμμοχώστου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Επιθεωρητές Μέσης Εκπαίδευσης, μέλη της Θρονικής Επιτροπής, του Ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας, Εκκλησιαστικών Επιτροπών, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων σύνολης της επαρχίας Αμμοχώστου και άλλοι προσκεκλημένοι. Η όλη εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα Μουσικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Καλογήρου και Αναστάσιμους Ύμνους από Βυζαντινή χορωδία της Μητροπόλεως υπό τη διεύθυνση του ιεροψάλτη κ. Δανιήλ Πογιατζιή. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Διάκονοι Θεού».

Δημοσιεύτηκε από Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας- Αμμοχώστου στις Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019

Back To Top