skip to Main Content

Ο Άγιος Αναστάσιος ο Θαυματουργός (ο υφαντής) ο εκ Περιστερωνοπηγής (17 Σεπτεμβρίου)

Δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετές τεκμηριωμένες πληροφορίες για το βίο του Αγίου Αναστασίου.  Ο χρονογράφος του 15ου αιώνα Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει ότι ο Άγιος Αναστάσιος ο Θαυματουργός ευρίσκεται στην Περιστερώνα της Μεσαορίας.  Κατέφυγε δε στην Κύπρο με μια ομάδα 300 κληρικών και λαϊκών, για να ξεφύγουν από τη μανία των Σαρακηνών μετά την άλωση της Ιερουσαλήμ από τους Άραβες το 636 μ. Χ.

Από την ύπαρξη του βίου του Αγίου Αναστασίου στον κώδικα Coislin 105 του 10-11ου αιώνα ενισχύεται το γεγονός ότι ο Άγιος Αναστάσιος έζησε πριν από το 10ο αιώνα.

Έτσι, με τις πιο πάνω αναφορές αίρεται η πληροφορία η οποία περιλαμβάνεται στην ακολουθία του Αγίου περί της συμμετοχής του σε μια από τις Σταυροφορίες του 12ου αιώνα μαζί με 300 ορθόδοξους της Αλαμανίας και την καταδίωξή τους από την Παλαιστίνη στην Κύπρο.

Τα τεκμήρια της παρουσίας του Αγίου στην Περιστερώνα είναι ο τάφος του μέσα σε μια υπόγεια σπηλιά και τα ξύλινα εργαλεία της υφαντικής του πάνω σ’ αυτόν.  Ο Άγιος, όταν ζούσε, ύφαινε σακιά για τη φύλαξη και τη μεταφορά δημητριακών.  Μέχρι τον Αύγουστο του 1974 βλέπαμε τα “μακούτζια” του, όπως τα λέγαμε, σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.  Όσοι ήταν παράλυτοι και υπέφεραν από ρευματισμούς η αρθριτικά κυρίως, τα έτριβαν στα πονεμένα μέλη τους και, αφού προσεύχονταν στον Άγιο, έβρισκαν τη θεραπεία τους.

Υπάρχουν αρκετά γνωστά θαύματα του Αγίου Αναστασίου του Θαυματουργού, κυρίως από την επαρχία Λάρνακας της οποίας οι κάτοικοι πολύ συχνά ζητούσαν τη βοήθειά του.  Η τιμή προς τον Άγιο φαίνεται και από τα πολλά κέρινα ομοιώματα που οι προσκυνητές τοποθετούσαν πάνω στον τάφο του και μπροστά από την εικόνα του μέσα στην εκκλησία.

Το 2004 ένα χρόνο μετά το μερικό άνοιγμα των οδοφραγμάτων, μια ομάδα ευλαβών γυναικών από την επαρχία Αμμοχώστου βρήκε δύο από τα ξύλινα εργαλεία του Αγίου Αναστασίου.  Όπως μας διηγήθηκαν οι ίδιες και αρκετοί Περιστερωνοπηγιώτες που είχαν κατεβεί στη σπηλιά, βρήκαν μέσα ψόφια ζώα, κάρβουνα, στάχτες και σωρούς από χώμα και άχυρα.  Σήμερα τα ιερά αυτά κειμήλια, μετά από απόφαση του προσφυγικού σωματείου “Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών”, φυλάγονται στον ιερό ναό της Αγίας Θέκλας στο συνοικισμό Αγίων Αναργύρων Λάρνακας.

Η μνήμη του Αγίου Αναστασίου γιορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου.  Με την ευκαιρία της προσέλευσης χιλιάδων προσκυνητών γινόταν στην Περιστερωνοπηγή το μεγαλύτερο ίσως θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι της Κύπρου.

 Πηγή: peristeronopigi.org

Back To Top