skip to Main Content

Επίσημη επίσκεψη Μητροπολίτη Κωνσταντίας στην Ι. Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους

????????????????????????????????????

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Αγίου Όρους από 6 μέχρι 8 Ιουλίου 2015, όπου προέστη των εορταστικών ακολουθιών για την κύρια Πανήγυρη της Μονής, το Γενέθλιον του Τιμίου Προδρόμου (24 Ιουνίου/ 7 Ιουλίου π.ε), μετά από ευγενή πρόσκληση του Καθηγουμένου της Μονής, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Πέτρου Διονυσιάτου, που έλκει την καταγωγή του από την Αμμόχωστο. Τον Πανιερώτατο συνόδευαν ο  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, Πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης, ο Δρ. Γιώργος Κάκκουρας, συνεργάτης της Μητρόπολης και ο κ. Αντώνης Γιένσεν, λογιστής των ιερών ναών της Μητρόπολης.

Κατά το μεσημέρι της 6ης Ιουλίου ο Πανιερώτατος και η συνοδεία του κατέφθασαν στη Μονή, όπου του επιφυλάχθηκε επίσημη υποδοχή σύμφωνα με την Αγιορείτικη Τάξη. Μετά τη σύντομη δέηση στο Καθολικό (κυρίως ναός) της Μονής ο Καθηγούμενος καλωσόρισε τον Πανιερώτατο, αναφερόμενος με συγκίνηση στους πνευματικούς δεσμούς που τους συνδέουν από τα μαθητικά τους χρόνια στο Γυμνάσιο Αρρένων Αμμοχώστου και την Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα. Αντιφωνώντας ο Πανιερώτατος ευχαρίστησε τον άγιο Καθηγούμενο για την πρόσκληση και αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στους δεσμούς φιλίας που τους συνδέουν. Τελειώνοντας την αντιφώνησή του ο Πανιερώτατος προσέφερε στον άγιο Καθηγούμενο έναν ασημένιο επιστήθιο σταυρό, που έχει ιδιαίτερη πνευματική αξία, καθώς αποτελεί πιστό αντίγραφο του σταυρού της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ξεκίνησε η ιερά αγρυπνία της πανηγύρεως, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και η οποία περατώθηκε στις 10:30 το πρωί της επομένης ημέρας, ενώ ακολούθησε πανηγυρική τράπεζα, κατά την οποία απεύθυναν πνευματικούς λόγους ο Καθηγούμενος και ο Πανιερώτατος.

Κατά το απόγευμα της 7ης Ιουλίου και μετά την ακολουθία του εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη ακολουθία του Μνημοσύνου για τους Κτήτορες και ευεργέτες της Μονής. Μετά την ακολουθία και την τράπεζα πραγματοποιήθηκε σύναξη των πατέρων της Μονής, στην οποία μίλησε ο Πανιερώτατος, αναφερόμενος με συντομία στην ιστορική πορεία και τη σύγχρονη πραγματικότητα της Εκκλησίας της Κύπρου.

Την επομένη το πρωί τελέστηκε η θεία λειτουργία, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου και μετά την τράπεζα ο Καθηγούμενος, αφού ευχαρίστησε και πάλιν τον Πανιερώτατο του προσέφερε ως ενθύμιο της επίσκεψής του αντίγραφο της εφέστιας εικόνας της Μονής και επιγονάτιο, της Παναγίας του Ακαθίστου και μαζί με τους λοιπούς πατέρες τον κατευόδωσαν κατά την αναχώρησή του από τη Μονή.

Πριν την αποχώρησή του από το Άγιον Όρος ο Πανιερώτατος πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη και στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ξενοφωντινό, με τον οποίο είχαν μια ευχάριστη και ωφέλιμη συνομιλία.

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου ο Πανιερώτατος με τη συνοδεία του επισκέφθηκε το γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου Σιδηροκάστρου (Μετόχιο της Ι. Μ. Ξενοφώντος Αγίου Όρους), όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, που είναι κύπριος στην καταγωγή και τις αδελφές της Μονής. Ο Πανιερώτατος αφού ξεναγήθηκε στους χώρους της Μονής, αναχώρησε για την Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Βεργίνας, όπου και εκεί έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από την Καθηγουμένη, Οσιολογιωτάτη μοναχή Χριστοδούλη και τις αδελφές της Μονής, τρεις εκ των οποίων κατάγονται από την Αγία Νάπα της επαρχίας μας.

Back To Top