skip to Main Content

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ (13-5-2015)

Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξαν την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, ο ιερός κλήρος και ο ευσεβής λαός της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννη, ο οποίος στα πλαίσια της Ειρηνικής Επίσκεψης του στην Εκκλησία της Κύπρου επισκέφθηκε και την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης έφθασε στο Παραλίμνι, προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως ένεκα της κατοχής της πόλης της Αμμοχώστου, στις 11 το πρωί, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, Αρχιερείς και κληρικούς των δύο Εκκλησιών.

Τον Μακαριώτατο και την τίμια συνοδεία του, υποδέχθηκαν μπροστά από τον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο, τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη, τους Δημάρχους και κοινοτάρχες ομόρων Δήμων και κοινοτήτων, εκπρόσωπο του Δημάρχου Αμμοχώστου, Βουλευτές της επαρχίας, εκπροσώπους του Στρατού και της Αστυνομίας, οργανωμένα σύνολα, την μαθητιώσα νεολαία και πλήθος πιστών.

Τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, ο οποίος τον καλωσόρισε στο Παραλίμνι και του προσέφερε το χρυσό κλειδί της πόλης. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε θερμά τον ευλογημένο λαό του Θεού για την θερμή υποδοχή και τις εκδηλώσεις αγάπης προς το πρόσωπο του, χωρίς να κρύψει την έκδηλη την συγκίνηση του από την παρουσία ανθρώπων κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα της μαθητιώσας νεολαίας. Ευχήθηκε δε «η χάρις του Θεού να σκέπει να φρουρεί πάντοτε αυτή την Επαρχία και τους κατοίκους της».

Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή προς τον ναό, όπου εψάλλη Πανηγυρική Δοξολογία. Στη συνέχεια ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος προσφώνησε τον προκαθήμενο του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αντιοχείας. «Σας καλωσορίζουμε Μακαριώτατε στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, μια μητροπολιτική περιφέρεια της οποίας το μεγαλύτερος μέρος της βρίσκεται υπό κατοχή». «Η ευλογημένη έλευση σας σήμερα Μακαριώτατε, αποτελεί διπλή χαρά για εμάς γιατί συμπίπτει με την παρουσία αυτές τις ημέρες εδώ στον Μητροπολιτικό μας ναό του Αγίου Γεωργίου της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά, η οποία βίωσε κι αυτή τον πόνο  της προσφυγιάς μετά την φυγή της από την ιστορική μονή της Παναγίας στην Τραπεζούντα του Πόντου, καθώς επίσης και της παρουσίας της τιμίας κάρας του πολιούχου μας και πρώτου Επισκόπου Κωνσταντίας Αγίου Επιφανίου, του μεγάλου αυτού ανδρός ο οποίος με την συμβολή του στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο, εδραίωσε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας Κύπρου» και του οποίου την μνήμη εορτάσαμε χθες.

Λυπούμαστε όμως ανθρωπίνως Μακαριώτατε και μαζί με εμάς και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, που δεν μπορούμε να σας υποδεχθούμε στην φυσική έδρα της Μητροπόλεως και να σας ξεναγήσουμε στην Μονή του ιδρυτή της Εκκλησίας μας Αποστόλου Βαρνάβα και στην μεγαλοπρεπή βασιλική του Αγίου Επιφανίου στην Σαλαμίνα. Ευχηθείτε Μακαριώτατε «να έλθει σύντομα αυτή η άγια ώρα της ελευθερίας και της επιστροφής μας στη πατρώα γη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του ο Κωνσταντίας Βασίλειος  αναφέρθηκε επίσης στην κοινή αποστολική παράδοση που έχουν η Εκκλησία της Αντιοχείας με την Εκκλησία της Κύπρου. Έκανε λόγο μεταξύ άλλων στο δράμα των χριστιανών σύριων και αράβων και του λαού της Συρίας γενικότερα, αλλά και στο δράμα του Κυπριακού Ελληνισμού.

Τέλος δώρισε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη μια εικόνα αντίγραφο της Παναγίας Αγίας Νάπας, η οποία φιλοτεχνήθηκε πάνω σε γυαλί ειδικά για την σημερινή ημέρα.

Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης Αντιοχείας ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας για τη θερμή υποδοχή του ιδίου και της συνοδείας του και εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του στη Μητροπολιτική αυτή περιφέρεια.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η υποδοχή αυτή θα μείνει για πάντα στη μνήμη τους. Κάλεσε δε όλους να προσεύχονται θερμά για τα δεινά που συμβαίνουν στη Συρία και ευχήθηκε σύντομα να βρεθεί μια λύση». Τέλος, ο Μακαριώτατος προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο στον Μητροπολίτη Κωνσταντίας μια ξυλόγλυπτη λειψανοθήκη.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Μακαριώτατος ευλόγησε τους πιστούς, οι πήραν ασπάστηκαν ευλαβικά την δεξιά του και πήραν την ευχή του.

Στη συνέχεια, οι δύο προκαθήμενοι, συνοδευόμενοι από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας πραγματοποίησαν επίσκεψη στην αρχαία Μονή της Αγίας Νάπας. Στην είσοδο της ιστορικής Μονής, τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Κάρουσος και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το Καθολικό.

Ο Μακαριώτατος προσκύνησε το αντίγραφο της ιεράς εικόνας και ασπάστηκε το ιερό Ευαγγέλιο. Ακολούθως στην παραπλήσια αναικαινισμένη αίθουσα, ο Πανιερώτατος είχε την ευκαιρία ν αναφερθεί στην ιστορία της Μονής και στο πως θ αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός στο εγγύς μέλλον. Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι στην εν λόγω Μονή έχει την έδρα της η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» και όπου σύντομα θα λειτουργήσει Μουσείο και Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος, καλωσόρισε με την σειρά του Πατριάρχη Αντιόχειας, εκφράζοντας την χαρά του και τις θερμές ευχαριστίες όλων των Δημοτών για την επίσκεψη του στην πόλη της Αγίας Νάπας, παραδίδοντας του το κλειδί της πόλης και αναμνηστική πλακέτα, στην οποία απεικονίζεται το Μεσαιωνικό Μοναστήρι.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε το Δήμαρχο για τη εγκάρδια υποδοχή εκφράζοντας παράλληλα και τη δική του χαρά που βρίσκεται στην Αγία Νάπα. Προτού αναχωρήσει, ο Πατριάρχης υπόγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Ιερού Ναού Παναγίας Αγίας Νάπας.

Οι προσκεκλημένοι επέστρεψαν κατόπιν στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας στο Παραλίμνι όπου παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμή του Μακαριωτάτου Πατριάρχη και της συνοδείας του.

Η επίσκεψη της Α.Θ. Μακαριότητος του Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Αραβίας κ.κ Ιωάννου στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, εκτός από ιστορικό γεγονός για την τοπική Εκκλησία αποτελεί «μια ειλικρινή μαρτυρία για την αμοιβαία αγάπη και τον στενό δεσμό μεταξύ των Εκκλησιών της Κύπρου και της Αντιόχειας» όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο βιβλίο επισκεπτών.

Δείτε την προσφώνηση Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασιλείου

Ιεροδιάκονος Επιφάνιος Παπαντωνίου,
Ρένος Κωνσταντίνου

Back To Top