skip to Main Content

Με κατάνυξη η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πρωταρά

Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κάθε καλοκαίρι στις 15 Αυγούστου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα την κοίμηση της Θεοτόκου, την ταφή, την ανάσταση και τη μετάστασή Της στους ουρανούς. Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με νηστεία που διαρκεί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας έτσι ο εορτασμός αυτός το λεγόμενο «Πάσχα του Καλοκαιριού». 

Η ουσία του εορτασμού είναι ότι όλοι μας, σε όποιο μέρος της πατρίδας μας και αν βρεθούμε, προσκαλούμαστε να συμμετάσχουμε με το πνεύμα και την ψυχή μας στις θρησκευτικές τελετές, στις ψαλμωδίες και στις προσευχές εξυμνώντας τη Θεοτόκο. Το θρησκευτικό μας συναίσθημα βρίσκει την υπέρτατη έκφρασή του στην ατμόσφαιρα ιερής συγκίνησης που χρωματίζει κάθε στιγμή της ημέρας. Η αγάπη των πιστών για την Παναγία εκφράζεται με τον περίτεχνο στολισμό της εικόνας της, ο οποίος διαφέρει από τόπο σε τόπο και από ναό σε ξωκλήσι.

Με κατάνυξη, εκατοντάδες πιστοί κάθε ηλικίας, κατέκλυσαν για ακόμη μια χρονιά το εξωκλήσι της Παναγιώτισσας στον Πρωταρά για να παρακολουθήσουν τον εόρτιο Εσπερινό χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Παρέστησαν επίσης ο δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης με τη σύζυγο του, ο μεγάλος κτίτορας του εξωκλησίου ομογενής κ. Κωστάκης Γαβριήλ Ευαγγέλου, η δήμαρχος Λευκονοίκου κα Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, οι βουλευτές ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης και Γεώργιος Κάρουλλας και μέλη της θρονικής επιτροπής και του ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας και άλλοι εκπρόσωποι και μέλη φορέων και οργανώσεων.

Στον εμπνευσμένο θεολογικό λόγο του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ερμηνεία των πατέρων της Εκκλησίας, για το πρόσωπο της Θεοτόκου αλλά και τα άλλα γεγονότα και μεγάλες εορτές. Στάθηκε ιδιαίτερως στο περιστατικό που περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη όπου στο όρος Σινά ο Μωυσής αντίκρυσε τη φλεγόμενη και μη  καιόμενη βάτο, συσχετίζοντας την με την τραγωδία των πυρκαγιών την οποία ζούμε τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Ένα τέτοιο γεγονός το οποίο φανερώνει το σεβασμό και την παρουσία του Θεού που δεν καταστρέφει τη κτίση όπως οι πυρκαγιές σήμερα δυστυχώς, αλλά η παρουσία του Θεού δεν ήταν καταστροφική για εκείνο το φυτό ή και για όλη την κτίση γιατί είναι ο δημιουργός ο οποίος τη διαφυλάσσει, όπως έχουμε και εμείς υποχρέωση να φυλάσσουμε τη κτίση την οποία μας παρέδωσε ο Θεός, αναπτύσσοντας την με τον καλύτερο τρόπο. Η φλεγόμενη και μη  καιόμενη βάτος κατά τους πατέρες της Εκκλησίας είναι ο συμβολισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου, γιατί όπως ακριβώς η φωτιά δεν έκαψε την βάτο εκείνη, έτσι ακριβώς και η Θεοτόκος, μετά την αγγελία του αγγέλου, δεν κάηκε αλλά έμεινε παρθένος και μετά τη Γέννηση του Υιού και Λόγου του Θεού.

Ευχήθηκε οι πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου να βοηθούν όλους προς την Ανάσταση, όπως και η πατρίδα μας να οδηγηθεί προς τη δική της Ανάσταση.

Στη συνέχεια απονεμήθηκε η ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, το παράσημο του προστάτου της Αγίου Επιφανίου στο μεγάλο κτίτορα του εξωκλησίου ομογενή κ. Κωστάκης Γαβριήλ Ευαγγέλου, ανακηρύσσοντας τον Μεγάλο Ευεργέτη αυτής. Ο κ. Ευαγγέλου επί σειρά ετών προσφέρει για την ανακαίνιση του εξωκλησίου της Παναγιώτισσας.

Η Ιερά Μητρόπολη εκφράζει ευχαριστίες προς όλους όσους οι οποίοι είτε με χρηματική ενίσχυση, είτε με εργασία προσωπική, συμβάλλουν στην ολοκλήρωση του έργου ανακαίνισης του εξωκλησίου.

Φώτο Χάρης Χατζηιορδάνης

Η ακολουθία μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδικτυακό κανάλι youtube της Μητροπόλεως και το κοινωνικό δίκτυο facebook. 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΣΣΑΣ ΠΡΩΤΑΡΑ

Δημοσιεύτηκε από Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας- Αμμοχώστου στις Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019

 

Back To Top