skip to Main Content

Εξαετές μνημόσυνο μακαριστού δημάρχου Αγίας Νάπας Αντώνη Τσόκκου

Σαν σήμερα έξι χρόνια πριν. ημέρα Κυριακή, 20 Ιανουαρίου, έτος 2013. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος προΐσταται της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Συνοικισμού Δερύνειας όπου και τελεί την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Ειρηναίου Κυριάκου.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος που κατακλύζει ασφυκτικά τον ναό και ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Αντώνης (Νάκης) Τσόκκος μαζί με την συζυγό του Έμιλυ οι οποίοι συμμετέχουν τόσο στη Θεία Λειτουργία, όσο και στην προσωπική Πεντηκοστή του νεοχειροτονηθέντος. Άλλωστε και οι δυο εκκλησιάζονται τακτικά και παρευρίσκονται σε διάφορες εκδηλώσεις εκκλησιαστικές και πολιτιστικές τις οποίες διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη.

Με την ανασύσταση της Μητροπόλεως το 2007, ο δήμαρχος διορίζεται ex officio μέλος της Θρονικής Επιτροπής μαζί με τους υπόλοιπους τότε δημάρχους, γεγονός για το οποίο νιώθει ιδιαίτερη περηφάνια, με τον ίδιο να προσπαθεί να βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή στηρίζοντας το πολυποίκιλο έργο μιας άρτι ανασυσταθείσης Ιεράς Μητροπόλεως και του νέου Μητροπολίτη της. Γι’ αυτό και επαξίως, έχει ανακηρυχθεί (μετά θάνατον) Μέγας Ευεργέτης αυτής.

Η Θεία Λειτουργία τελειώνει και όλοι μαζί Μητροπολίτης, κλήρος, επίσημοι, φίλοι κ.α μεταβαίνουν σε αίθουσα δεξιώσεων της περιοχής, όπου ο νέος πρεσβύτερος προσφέρει το άριστον της ημέρας και δέχεται τις ευχές όλων.

Ο Νάκης ευδιάθετος, πρόσχαρος, με τα αστεία και τα πειράγματά να μην λείπουν προς τους συνδαιτημόνες του, (όπως άλλωστε ήταν πάντοτε με όλους τους ανθρώπους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του). Τίποτα εκείνη τη μέρα δεν παρέπεμπε ότι, συμβαίνει το παραμικρό, είχε κάποια δυσκολία ή τίποτα δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε την επομένη μέρα.

Η είδηση της εκδημίας του, το ξημέρωμα της Δευτέρας, 21 Ιανουαρίου 2013, έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία σκορπώντας θλίψη και οδύνη στην Αγία Νάπα, την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και ολόκληρη την Κύπρο. Όλοι είχαν και έχουν ένα καλό λόγο να πουν για τον άνθρωπο, τον σύζυγο, τον πατέρα, τον αδελφό, τον φίλο, τον Δήμαρχο, Αντώνη (Νάκη) Τσόκκο και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για όσα προσέφερε στο σύντομο αυτό πέρασμα του από την επίγεια ζωή.

Γράφοντας αυτά τα λίγα σίγουρα, δεν πρόκειται να απαλύνουμε τον πόνο των αγαπημένων του προσώπων και όλων όσων των έχουν γνωρίσει και συνεργαστεί μαζί του. Ο άνθρωπος που πενθεί ξαναθυμάται, αναπολεί πάρα πολύ και συνεχώς, το αγαπημένο του πρόσωπο που εκοιμήθη.

Πολλοί που πενθούν, εκπλήσσονται για τον μεγάλο αριθμό πραγμάτων που ξαναθυμούνται και των εμπειριών που είχαν μαζί με τα χαμένα αγαπημένα τους πρόσωπα, τις οποίες βιώνουν ξανά νοητικά. Προσπαθώντας κανείς να αντεπεξέλθει και να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση πραγμάτων που διαμορφώθηκε μετά την απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου δημιουργεί περισσότερο μια νέα σχέση μνήμης.

Για την Ορθόδοξη εκκλησία η ενότητα αυτή στρατευόμενης και θριαμβεύουσας Εκκλησίας συναντάται σε κάθε ευχαριστιακή σύναξη. Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά αμφιβολία ότι μέσα στη Θεία Ευχαριστία γίνεται μια κοινωνία και ένωση Θεού και ανθρώπων, αγγέλων και ανθρώπων, ζώντων και κεκοιμημένων. Ο Χριστός αγκαλιάζοντας και ενώνοντας στον εαυτό Του «τα επί τοις ουρανοίς και τα επί της γης» (Εφεσ. 1, 10), εκπληρώνοντας τα πάντα στον εαυτό Του όντας η ζωή της ζωής, προσφέρει τα πάντα στο Θεό Πατέρα (Α. Schmemann, Ευχαριστία. Μετάφραση Ιωσήφ Ροηλίδη, Αθήνα, Ακρίτας 2000).

Έξι χρόνια λοιπόν μετά, σήμερα Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019, εκκλησία και τοπική κοινωνία τέλεσαν το θρησκευτικό μνημόσυνο του αειμνήστου δημάρχου Αγίας Νάπας Αντώνη (Νάκη) Τσόκκου στον Ιερό Ναό Παναγίας στην Αγία Νάπα.

Της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, συμπαραστατούμενος από κληρικούς και διακόνους της Μητροπόλεως. Στο ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον τάφο του μακαριστού δημάρχου στο κοιμητήριο Αγίας Νάπας.

Ευχόμαστε ο Κύριος να τον αναπαύει εν χώρα ζώντων και να χαρίζει την άνωθεν παρηγοριά και ενίσχυση στην οικογένειά του.

Back To Top