skip to Main Content

Θεία Λειτουργία στον κατεχόμενο Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου

Σαραντα τέσσερα χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή,  την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018, ήχησε ξανά η καμπάνα στον βουβό και συλημένο σήμερα ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου στην κατεχόμενη κοινότητα Αγίου Σεργίου Αμμοχώστου. 

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν δεκάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι της κοινότητας οι οποίοι τέλεσαν επίσης το μνημόσυνο των κεκοιμημένων συγχωριανών τους.

Ο ναός του Αγίου Σεργίου και Βάκχου εκτισθη πιθανοτατα τον 13ο η 14ο αιωνα αρχικα στον τυπο του συνεπτυγμενου σταυροειδους με τρουλλο χωρις ναρηθκα. Αργοτερα προσετεθη στα δυτικα ναρθηκας καλυμμενος με τυφλο τρουλλο. Οι τοιχοι ειναι κτισμενοι με πωρολιθους απο τα παρακειμενα ερειπια της Σαλαμινας – Κωνσταντιας. Αργοτερα, ισως τον 16ο αιωνα προστεθηκε το βορειο κλιτος το οποιο ειναι καλυμμενο με καμαρα που στηριζεται σε δυο σφενδονια που ξεκινουν απο προβολους στο βορειο τοιχο και τους δυο ισχυρους πεσσους που αντικατεστησαν το βορειο τοιχο του αρχικου ναου. Προφανως μετα την προσθηκη του βορειου κλιτους ο δυτικος τοιχος που χωριζε τον αρικο κυριως ναο με τον ναρθηκα κατεδαφιστηκε και εγινε ενιαιος ο χωρος του ναου και του ναρθηκα. Τοτε προστεθηκε νεος ναρθηκας κοινος και για τα δυο κλιτη καλυμμενος με εγκαρσια καμαρα. Για εξουδετερωση των ωθησεων της καμαρας ειχαν χτιστει δυο ορθογωνιες αντιρηδες στο δυτικο τοιχο για αποτελεσματικοτερη των ωθησεων της καμαρας του ναρθηκος.

Πολυ αργοτερα κτισθηκε η στοα στη νοτια πλευρα του Ναου, Μετα το 1974 οποτε κατεληφθη η περιοχη απο τα Τουρκικα στρατευματα η εκκλησια την Αγιων Σεργιου και Βακχου ελεηλατηθη και εβεβηλωθη. Οι εικονες εκλαπησαν και η εκκλησια μετεβληθη σε σταυλο. Μετεπειτα ομως εκαθαρισθη και μετεβληθη σε νηπιαγωγειο και θεατρο. Οι κλεμμενες εικονες παρεμειναν σε χερια Τουρκων αρχαιοκαπηλων οι οποιοι το 2005 προσεγγισαν διαφορους κατοικους του χωριου για να τες πουλησουν. Οταν οι διαπραγματευσεις ναυαγησαν λογω της υψηλης τιμης που ζητουσαν οι αρχαιοκαπηλοι, αυτοι μετεφεραν κρυφα τις εικονες στις ελευθερες περιοχες και προσπαθησαν να τες πωλησουν. Συνεληφθησαν ομως απο την Αστυνομια και οι εικονες κατασχεθηκαν. Σημερα η εικονα του Αγ Σεργιου και Βακχου μετα την συντηρηση και τον καθαρισμο της βρισκεται στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.

Δημοσιεύτηκε από Avgoustinos Kkaras στις Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018

Back To Top