skip to Main Content

ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΥ (28-12-2014)

Την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση, η Εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων Ιακώβου του Aδελφοθέου, Ιωσήφ του μνήστορος και του προφητάνακτος Δαυίδ. Με την ευκαιρία αυτή τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ιερουργούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας κ. Βασιλείου συμπαραστατούμενου από κληρικούς και διακόνους.

Πολλοί ήταν οι πιστοί που από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τον ναό για να παρακολουθήσουν την ξεχωριστή αυτή ευχαριστιακή σύναξη.

Στο κήρυγμά του ο Πανιερώτατος, αναφέρθηκε στην Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου και τόνισε τον «αναβαπτισμό των πιστών μέσα στο πνεύμα της γνησιότητας και του ενθουσιασμού των Χριστιανών των πρώτων αιώνων της Εκκλησίας που επιτυγχάνεται μέσα από τις ευχές, τους ύμνους, το τελετουργικό και τα ιερά Αναγνώσματα της πρώτης αυτής Αποστολικής Λειτουργίας, τα οποία εκφράζουν το πνευματικό κλίμα των πρώτων χριστιανών..»

Ο Άγιος Ιάκωβος διετέλεσε πρώτος Επίσκοπος των Ιεροσολύμων και ήταν εκείνος πού συνέθεσε τον πρώτο τύπο Θείας Λειτουργίας κατά τον πρώτο αιώνα η οποία και φέρει το όνομά του. Η Θεία Λειτουργία αυτή τελείτο στα πρωτοχριστιανικά χρόνια στην περιοχή των Ιεροσολύμων και αργότερα την αξιοποίησαν οι Καππαδόκες Πατέρες, Μέγας Βασίλειος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, για να συστήσουν το λατρευτικό τυπικό που τηρείται σήμερα σε Ανατολή και Δύση. Χαρακτηριστικό αυτής της Θείας Λειτουργίας είναι οι εκτενείς ευχές που διαβάζει ο ιερέας (ή ο επίσκοπος αν προϊσταται) και το γεγονός ότι τελείται στο κέντρο του σολέα απέναντι από το εκκλησίασμα και ότι οι πιστοί μεταλαμβάνουν ξεχωριστά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας.
Επικράτησε τέλος να τελείται δύο φορές το χρόνο, την 23η Οκτωβρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου καθώς και την τελευταία Κυριακή του έτους δηλ. την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση.

Back To Top