skip to Main Content

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Κ.Κ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, και ανταποδίδοντας παλαιότερη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου μας στην Εκκλησία της Γεωργίας, ο Μακαριώτατος  Καθολικός Πατριάρχης Πάσης Γεωργίας, Αρχιεπίσκοπος Μετσχέτης και Τιφλίδος και Μητροπολίτης Μπιτσβίνθας και Σουχουμίου-Αμπχαζίας, κ.κ. Ηλίας Β΄, επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την Κύπρο. Ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του έφθασαν το μεσημέρι της Παρασκευής, 17 Οκτωβρίου 2014 στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου τους υποδέχθηκε η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Κύπρου Χρυσόστομος καλωσόρισε τον Πατριάρχη Γεωργίας λέγοντας χαρακτηριστικά «σας καλωσορίζουμε στο σπίτι σας και στην πατρίδα σας. Είμαστε βέβαιοι ότι όλες αυτές τις μέρες που θα σας έχουμε μαζί μας, όπου θα πορευθείτε, στην Αρχιεπισκοπή, στις  ενορίες, στα μοναστήρια και στις Μητροπόλεις, θα αισθανθείτε το σεβασμό του κλήρου και του λαού μας προς το πρόσωπό σας και προς την αγία Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας. Ευχόμαστε σε σας και στη συνοδεία σας καλή παραμονή στον τόπο τον δικό σας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις και προβληματισμούς σε θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και τις διάφορες άλλες θρησκείες. Θα συσκευθούμε για θέματα που αφορούν τον άνθρωπο στη σύγχρονη εποχή που ζούμε».

Ακολούθως ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, την ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό για την υποδοχή και τη φιλοξενία του ιδίου και της συνοδείας του. Επιδοκίμασε τα λεχθέντα από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. ο Γεωργίας Ηλίας χαρακτήρισε την Εκκλησία της Κυπρου αρχαιοτάτη Εκκλησία. Ακολούθως επισήμανε ότι θεωρεί ευλογία την ευκαιρία αυτή να συζητήσουν και από κοινού να βρουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν την παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα.

Το πρωί του Σαββάτου, 18 Οκτωβρίου 2014, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας και η τιμία συνοδεία του, έγιναν δεκτοί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, πλαισιούμενο από μέλη της Ιεραρχίας. Στην υποδοχή παρέστησαν ο Κλήρος και πλήθος πιστών της πόλεως της Λευκωσίας, Κύπριοι και Γεωργιανοί που παρεπιδημούν στην Κύπρο, οι οποίοι είχαν την ευλογία να λάβουν την ευχή του Πατριάρχη στο Μέγα Συνοδικό.

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των δύο Προκαθημένων και αντιπροσωπειών από μέλη της Ιεραρχίας των δύο Εκκλησιών.

Έπειτα ο Πατριάρχης μετέβη στο Ίδρυμα Μακαρίου Γ´, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο και να ενημερωθεί, σχετικά με τα πρόσφατα επαναπατρισθέντα κειμήλια που λεηλάτησαν αρχαιοκάπηλοι στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της νήσου. Εκεί, είχε την ευκαιρία να δώσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι “Μέγα”. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη, στο οποίο παρακάθησε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα, τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου της Α.Μ. του Πατριάρχου κ.κ Ηλιού με τη συμμετοχή ιεραρχών των δύο Εκκλησιών. Η ιερά μητρόπολις Κιτίου λαμπροφορούσα εορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια την μνήμη της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Λαζάρου. Στο συλλείτουργο έλαβε μέρος και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης μας κ. Βασίλειος. Συμπροσευχόμενος στο ιερό βήμα παρέστη o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας προσεφώνησε τον υψηλό επισκέπτη, και στη συνέχεια αντιφώνησε ο Πατριάρχης. Την Θεία Λειτουργία η οποία αναμεταδιδόταν ζωντανά από την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και το τηλεοπτικό σταθμό MEGA, παρακολούθησε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και ιδιαιτέρα Γεωργιανοί πιστοί που παρεπιδημούν στη Κύπρο.

Τις επόμενες ημέρες ο Μακαριώτατος αναμένεται να επισκεφθεί τις Ιερές Μονές Κύκκου, Αγίου Νεοφύτου, το γεωργιανό μοναστήρι της Παναγίας Χρυσογιαλιώτισσας στη Γιάλα της Πάφου, καθώς και την Ιερά Μητρόπολη Πάφου.

Πηγή πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού: Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Back To Top