skip to Main Content

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΚΛΗΣ (24-9-2014)

Με την δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης στο ομώνυμο παραθαλάσιο ξωκλήσι στην μητροπολιτική περιφέρεια Κωνσταντίας-Αμμοχώστου.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Κύπριου στην καταγωγή Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κένυας κ. Μακαρίου, ο οποίος αυτές τις μέρες βρίσκεται στο νησί, και ο οποίος αποτελεί «έναν σύγχρονο ιεραπόστολο που κηρύττει την Ορθοδοξία στους μαύρους αδελφούς μας εκεί στην Αφρικανική Ήπειρο» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο γηραιός λευίτης  Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ιωάννου στο καλωσόρισμα του προς το προσκεκλημένο αρχιερέα.
Ομιλώντας ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος προς το αθρόο και πυκνό εκκλησίασμα, πήρε αφορμή από τον βίο και το μαρτύριο της τιμωμένης Αγίας  και τόνισε «η μνήμη της Αγίας Θέκλας συνήγαγεν όλους εμάς σήμερα σ’ αυτό τον ιστορικό χώρο». Στη συνέχεια προέτρεψε όλους να έχουν πίστη στη ζωή τους και στην πρόνοια του Θεού στις δυσκολίες που διέρχεται ο τόπος μας και η κοινωνία μας σήμερα. Να έχουν Την ίδια πίστη που είχαν και οι άγιοι μας και οι οποίοι δεν απελπίστηκαν αλλά υπέμειναν καρτερικώς αγωνιζόμενοι και μαρτύρησαν μέχρι και θανάτου για την αγάπη του Χριστού.
Τέλος ευχαρίστησε τόσο τον επιχώριο μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειο για τη ευγενή πρόσκληση που του απηύθυνε να προστεί της Πανηγύρεως, όσο και τους πατέρες για την υποδοχή και την αγάπη τους προς το πρόσωπο του. Παρεκάλεσε δε όλους να προσεύχονται και για τον ίδιο, να τον στηρίζει ο Θεός στη διακονία του που εδώ και 33 έτη υπηρετεί στη Αφρικανική Ήπειρο. Ακολούθησε η λιτανεία της ιεράς εικόνας πέριξ του ιερού εξωκλησίου.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος προέστη της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας. Στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου, που επίσης τιμά και εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας. Παρά το εργάσιμο της ημέρας, πολλοί ήταν οι πιστοί που συνέρρευσαν στο ξωκλήσι και παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία.

Ιεροδιάκονος Επιφάνιος

Back To Top