Εορτή του πολιούχου και προστάτου της Μητροπόλεως μας Αγίου Επιφανίου Επισκόπου Κωνσταντίας

Esperinos Agiou Epifaniou 11 05 2018 (13)

«Χαίροις της Κωνσταντίας ποιμήν, θαυματουργίαις κοσμηθείς υπέρ έννοιαν… ισαγγέλως Επιφάνιε΄ διο συνανέμιξας, θεωρίαν και πράξιν τε, δόγμα και ήθος, συζευγνύς εν τω βίω σου… διο εδοξάσθης, εν τη Κύπρω και τω κόσμω, παντί μακάριε»

Η Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά αύριο 12 Μαΐου τη μνήμη του Αγίου Επιφανίου, Επισκόπου Κωνσταντίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Φαιδρά ημέρα για την τοπική μας εκκλησιαστική επαρχία, την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου καθώς εορτάζει ο προστάτης και πολιούχος της.

Μια μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότητα, συγγραφέας πλήθους αντιαιρετικών συγγραμμάτων, ο οποίος αγωνίστηκε για να κρατήσει τους πιστούς στην ανόθευτη χριστιανική πίστη. Η ιστορική παρουσία του σε μια εποχή κρίσιμη για την Εκκλησία της Κύπρου, κατά την οποία τεκταινόταν -όχι χωρίς οδύνες- ο θεσμός της Πενταρχίας, αποτέλεσε τον βασικό μοχλό για να μπορέσει η Εκκλησία της Κύπρου να διαφυλάξει το κεκτημένο της αυτονομίας της, χωρίς το οποίο θα ήταν αναγκασμένη να διαγράψει μια ιστορία τεσσάρων αιώνων και να ξεκινήσει από μια τελείως άλλη βάση, με ανυπολόγιστες ίσως συνέπειες για την ιστορική της πορεία. Δικαίως λοιπόν ο ιστορικός αποκαλεί τον Άγιο Επιφάνιο «πατέρα του κυπριακού αυτοκεφάλου», παρόλο που αυτό επετεύχθη τριάντα σχεδόν χρόνια μετά τον θάνατο του στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου το 431μ.χ.

Η άλλοτε φωταυγής πανήγυρις της μνήμης του στη μεγαλοπρεπής Βασιλική του Αγίου στην Βυζαντινή Κωνσταντία στα ερείπια της αρχαίας Σαλαμίνας, στα ανατολικά της νήσου μας, επισκιάζεται για ακόμη μια χρονιά από την βάρβαρο Τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή της γης των προγόνων μας.

Είθε ο Θεός δια πρεσβειών του Αγίου πατρός ημών Επιφανίου να συντμήσει τον χρόνο της δοκιμασίας της πατρίδας μας, ώστε σύντομα και πάλι να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ξανά τόσο στα ερείπια της αρχαίας Βασιλικής όσο και στις υπόλοιπες κατεχόμενες εκκλησίες και τα Μοναστήρια μας.

Στην ελεύθερο μέρος της μητροπολιτικής μας περιφέρειας η μνήμη του Αγίου Επιφανίου εορτάζεται ιδιαιτέρως στα 2 ομώνυμα εξωκλήσια του Αγίου σε Λιοπέτρι και Αγία Νάπα.

Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος χοροστάτησε της ακολουθίας του Εσπερινού στο εξωκλήσι του Αγίου Επιφανίου στο Λιοπέτρι, πλαισούμενος από τον πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Αυγουστίνο Κκαρά, τους εφημερίους της κοινότητας και τους Διακόνους της Μητροπολέως στην παρουσία αρκετών πιστών.

Ανήμερα της εορτής, το Σαββάτο 12 Μαΐου 2018, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγίου στην Αγία Νάπα