skip to Main Content

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Μοδέστου στην Δερύνεια

Μια λαμπρή εκκλησιαστική μορφή, ένα άριστο ποιμένα και διδάσκαλο των αρετών, ο οποίος κόσμησε το θρόνο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας από το 632 μ.Χ. μέχρι το 634 μ.Χ, τιμά η Ορθόδοξος Εκκλησία κάθε χρόνο στις 16 Δεκεμβρίου.

Ο Άγιος Μόδεστος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων, διαδέχθηκε στο αξίωμα αυτό τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο και πρώτο Επίσκοπο Ιεροσολύμων και στάθηκε υποδειγματικός ποιμένας για τους χριστιανούς της Ιερουσαλήμ. Βρισκόταν στο πλευρό όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των ζώων τους. Ενόσω βρισκόταν ακόμη εν ζωή πραγματοποίησε πολλά θαύματα θεραπεύοντας τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα που αυτοί έτρεφαν, τα οποία ήταν υψίστης σημασίας για την επιβίωση τους. Έζησε πολλά χρόνια βοηθώντας το ποίμνιο του και σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Μόδεστος, αποκεφαλίστηκε μετά από πολλά βασανιστήρια που δέχθηκε από ζηλόφθονες Ιουδαίους που διέβαλλαν το έργο του Χριστού και της Εκκλησίας.

Ο Άγιος Μόδεστος στη συνείδηση των πιστών θεωρείται προστάτης των ζώων και για το λόγο αυτό τελούν αγιασμό, με τον οποίο ραντίζουν τα σπίτια αλλά και τα καταλύματα των ζώων τους.

Στη μητροπολιτική μας περιφέρεια η μνήμη του Αγίου Μοδέστου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, τιμάται ιδιαιτέρως στον Δήμο Δερύνειας, αφού επ’ ονοματί του ανηγέρθη ιερό εξωκλήσιο το οποίο χρονολογείται το έτος 1905, εγκαινιασθέν τη 30η Ιουνίου 1929 επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυρίλλου Γ’, τελεταρχούντος του αοιδήμου Μητροπολίτου Κιτίου κυρού Νικοδήμου.

Φέτος, η εορτή συνέπεσε την Κυριακή των Προπατόρων, κατά την οποία η Εκκλησία μας παρουσιάζει τους ανθρώπους εκείνους της Παλαιάς Διαθήκης που δέχθηκαν την κλήση του Θεού, για να γίνουν συνεργοί στο μυστήριο της εν Χριστώ σωτηρίας όλων των ανθρώπων.

Την παραμονή της εορτής, Σαββάτο 15 Δεκεμβρίου 2018, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης και αρκετοί πιστοί.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου γύρω από το ναό.

φώτο Ανδρέας Φλοκκάς

Back To Top