skip to Main Content

Πληροφορίες-Πρόγραμμα Ε’ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας

Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» ανακοινώνουν τη διοργάνωση του Ε΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως στο Παραλίμνι, από την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, μέχρι το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020.

Προηγήθηκαν το «Α΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας» (Φεβρουάριος 2012), το οποίο είχε εισαγωγικό χαρακτήρα, τόσο στην Αγιολογία γενικά όσο και στην Κυπριακή Αγιολογία ειδικότερα, το «Β΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας. Από τον άγιο Επιφάνιο στον άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο (4ος-12ος αι.)» (Φεβρουάριος 2014), το οποίο κάλυψε τη βυζαντινή περίοδο της Κυπριακής Αγιολογίας, το «Γ΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας. Φραγκοκρατία-Ενετοκρατία-Τουρκοκρατία (1191-1878)» (Φεβρουάριος 2016) και το «Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας» (Φεβρουάριος 2018), με γενικό τίτλο «Οικουμενικοί Άγιοι τιμώμενοι στην Κύπρο».

Τα αγιολογικά αυτά συνέδρια σκοπό έχουν να συμβάλουν στη μελέτη του βίου, του έργου και της τιμής των Κυπρίων Αγίων. Η Κυπριακή Αγιολογία είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Ιστορίας της Κύπρου, αλλά και της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα, το οποίο δεν έχει μελετηθεί συστηματικά και επαρκώς μέχρι σήμερα. Η διοργάνωση των αγιολογικών συνεδρίων από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας ευελπιστεί να καλύψει αυτό το επιστημονικό κενό. Έχουν ήδη εκδοθεί τα Πρακτικά του πρώτου συνεδρίου, ενώ βρίσκονται υπό έκδοση και τα Πρακτικά των επόμενων.

Το Ε΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας θα φέρει το γενικό τίτλο «Η τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο» και θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 800 ετών (1219 μ.Χ – 2019) από την κοίμηση του. Σ’ αυτό θα παρουσιαστούν 34 εισηγήσεις από ερευνητές και καθηγητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Γεωργία και τις Η.Π.Α., με θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Αρχιτεκτονική, Παλαιογραφία, Λαογραφία, Δίκαιο, Μουσικολογία και Κοινωνιολογία. 

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, οργανώνεται επίσης έκθεση εικόνων της Θεοτόκου με τίτλο «Η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου στην Κύπρο δια των εικόνων της»Η Έκθεση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο, θα φιλοξενηθεί στον παλαιό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι από τις 12 Φεβρουαρίου μέχρι την Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020.

Χορηγός Επικοινωνίας του Ε΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας είναι το Συνοδικό Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το συνέδριο, παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική Δήλωση Συμμετοχής.

Πρόγραμμα Ε’ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας (Ελληνικό) 

Back To Top