skip to Main Content

Χαιρετισμός Δημάρχου Αμμοχώστου Δρ. Σίμου Ιωάννου

Χαιρετισμός Δημάρχου Αμμοχώστου Δρ. Σίμου Ιωάννου στην 5η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κύπρου «Βιβλίο και Ψηφιακή Τεχνολογία».

Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Παραλίμνι
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Διαβάστηκε από την δημοτική σύμβουλο Αμμοχώστου κα Τούλλα Ιακώβου

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να είναι σήμερα μαζί μας. Γι’ αυτό απευθύνω εκ μέρους του σύντομο χαιρετισμό.

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω σήμερα την 5η διεθνή έκθεση βιβλίου Κύπρου που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου με γενικό θέμα: «Βιβλίο και ψηφιακή Τεχνολογία». 

Αναπόφευκτα η τεχνολογία επηρέασε και τις συνήθειες του ανθρώπου όσον αφορά, την ανάγνωση ως ψυχαγωγία, τη μελέτη, την αναζήτηση δεδομένων αλλά και τη διάδοση της γνώσης γενικότερα. Είναι σε όλους γνωστό πως η ψηφιακή τεχνολογία επηρέασε σημαντικά τόσο την παραγωγή όσο και τη χρήση των ίδιων των βιβλίων, τα οποία για αιώνες αποτέλεσαν την κιβωτό διάδοσης της γνώσης.

Ο γραπτός λόγος ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια  (γύρω στην 4η χιλιετία π.Χ.) όπως μαρτυρούν οι αρχαιότερες πινακίδες Σουμεριακής σφηνοειδούς γραφής που βρέθηκαν στη Μεσοποταμία. Αρχικά ξεκίνησε να αποτυπώνεται σε πίνακες και στη συνέχεια σε περγαμηνές και πάπυρους. Αυτά ήταν τα πρώτα χειρόγραφα βιβλία τα οποία ήταν σπάνια (αφού πολύ συχνά ήταν και μοναδικά – με εξαίρεση αυτά που συνήθως αντιγράφονταν σε μοναστήρια και παλάτια). Τα χειρόγραφα αυτά φυλάγονταν σε βιβλιοφυλάκια ή βιβλιοθήκες και η πρόσβαση σε αυτά ήταν περιορισμένη. Ήταν ένα είδος πολυτελείας που απολάμβανε κυρίως ένα μέρος της αριστοκρατίας και της άρχουσας τάξης που ήταν και η ισχνή μειοψηφία.

Αγαπητοί μου,

Οι νέοι μας, που δεν είχαν το προνόμιο να γεννηθούν και να ζήσουν στις κατεχόμενες μας πόλεις και χωριά, μπορούν τώρα να την γνωρίσουν μόνο μέσα από τους καλλιτέχνες, τους λογοτέχνες,  και γενικά μέσα από όλους τους δημιουργούς της.  Μπορούν να τη γνωρίσουν μέσα από τους ανθρώπους που την έζησαν, την αγάπησαν, τη λάτρεψαν. Μέσα από τους ανθρώπους που την κατέστησαν ανά τους αιώνες το στολίδι της Μεσογείου. Μέσα από τα βιβλία αλλά και την ψηφιακή τεχνολογία καλούνται να γνωρίσουν τους τόπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι πρόγονοι τους. 

Η ευθύνη και η υποχρέωση που έχουμε να μεταφέρουμε τη Γνώση αυτή στους νέους, βαρύνει όλους μας. Η επανάσταση του διαδικτύου,  δίνει σήμερα την ευκαιρία στον κάθε ενδιαφερόμενο να μάθει πολύ ευκολότερα για οτιδήποτε τον ενδιαφέρει.

Καταλήγοντας  και σκεπτόμενοι πάντα την αγαπημένη μας Αμμόχωστο,  η οποία μέσα από τη μακρά και πολυσήμαντη ιστορία της  36 αιώνων άντεξε δοκιμασίες και πιέσεις σκληρών και βάρβαρων  κατακτητών που προσπάθησαν, αλλά δεν κατάφεραν να την σβήσουν από το χάρτη. Αυτό, οφείλεται σε εμπνευσμένους ανθρώπους που με το λόγο, τα έργα και τη διάνοια τους, παρέδωσαν στις επόμενες γενιές και στην ανθρωπότητα την πολιτιστική της ταυτότητά.

Η ψηφιακή τεχνολογία συμβάλλει ταυτόχρονα στη διατήρηση του περιεχομένου των πληροφοριών «για πάντα», μεταφέροντας τη γνώση στις επόμενες γενιές.

Ας χρησιμοποιήσουμε όλοι σωστά την τεχνολογία προς όφελος δικό μας αλλά και των επόμενων γενεών αλλά ας αναλογιστούμε την άποψη που διατύπωσε ο γνωστός Καναδός κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας Northrop Frye (1912-1991):

“The most technologically efficient machine that man has ever invented is the book”

[Η αποτελεσματικότερη τεχνολογικά μηχανή που εφηύρε ποτέ ο άνθρωπος είναι το βιβλίο]

Σας ευχαριστώ.

Δρ. Σίμος Ιωάννου

Δήμαρχος Αμμοχώστου

Back To Top