Η Επιτροπή προετοιμασίας Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Epitropi Pse Arxiepiskopi 12 01 2019 (1)

Το Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος δέχθηκε στο Γραφείο του την Επιτροπή προετοιμασίας της Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. 

Επικεφαλής της Επιτροπής είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ Δρ. Όλαβ Φίξε Τβάιτ, από την Εκκλησία της Νορβηγίας καθώς επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος.

Ο Μακαριώτατος καλωσόρισε θερμά την Επιτροπή του ΠΣΕ. Επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου το έργο που επιτελεί το ΠΣΕ και στις συζητήσεις που γίνονται κατά τη συνάντηση αυτές τις ημέρες στην Κύπρο και ειδικότερα φιλοξενείται στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου. Ο Μακαριώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ότι η Εκκλησία της Κύπρου υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, από το 1948, όταν έγινε η ίδρυσή του στο Άμστερνταμ. Από τότε, η Εκκλησία της Κύπρου παραμένει σταθερό και ενεργό μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, προωθώντας τις αξίες του διαλόγου, της αδελφοσύνης και της χριστιανικής αγάπης και αλληλεγγύης. 

Επίσης, ο Μακαριώτατος τίμησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο για την όλη του δράση και συμβολή, ως εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.  

Εκ μέρους της Επιτροπής μίλησε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ Δρ. Όλαβ Φίξε Τβάιτ, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τη φιλοξενία και τη συμβολή εν γένει της Εκκλησίας της Κύπρου, διαχρονικά στο έργο και την αποστολή του ΠΣΕ. Επισήμανε την αγωνία και την προσευχή όλων των μελών του ΠΣΕ σύντομα να έρθει η ελευθερία του τμήματος της νήσου μας, το οποίο συνεχίζει παράνομα να κατέχουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Οι εργασίες τις Επιτροπής Σχεδιασμού Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών ξεκίνησαν την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019, στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, η οποία και φιλοξενεί τα μέλη της Επιτροπής. Μεταξύ των θεμάτων των εργασιών είναι και η προετοιμασία της επικείμενης Συνέλευσης του ΠΣΕ το 2021 στην Καρλσρούη (Karlsruhe) της Γερμανίας.

Η επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ολοκληρώθηκε με γεύμα, το οποίο παρέθεσε ο Μακαριώτατος προς όλους τους φιλοξενούμενους.

Πηγή Εκκλησία Κύπρου

 

Διάκ.  Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου 

_____________________________

Την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019,  τα μέλη της Επιτροπής συνοδευόμενα από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο επισκέφθηκαν την κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, την βασιλική του Αγίου Επιφανίου στην αρχαία Σαλαμίνα καθώς και την εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την συνεχιζόμενη λεηλασία και καταστροφή η οποία συντελείται εδώ και 45 χρόνια από την βάρβαρη Τουρκική εισβολή.