Συνάντηση Συντακτικής Επιτροπής της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Diethnis Mikti Epitropi June 2018 (3)

Συνάντηση Συντακτικής Επιτροπής

Παραλίμνι, Κύπρος, 4 – 7 Ιουνίου 2018

Η Β΄ συνάντηση της Συντακτικής Επιτροπής της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, φιλοξενείται στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, από 4 μέχρι 7 Ιουνίου 2018.

Η Συντακτική Επιτροπή έχει ορισθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου (στη Λέρο, 2017), με σκοπό τη σύνταξη ενός κειμένου για την επόμενη φάση του Διαλόγου με τίτλο: «Προς της ενότητα της Πίστεως: Θεολογικά και Κανονικά ζητήματα (προς επίλυση)». Εκ μέρους των Ορθοδόξων συμμετέχουν: Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο) (Συμπρόεδρος), Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος (Εκκλησία Κύπρου), Επίσκοπος Sacramento Ειρηναίος (Πατριαρχείο Μόσχας), Δρ Nathan Hoppe (Εκκλησία Αλβανίας)· και εκ μέρους των Ρωμαιοκαθολικών: Msgr Paul McPartlan (Η.Π.Α.) (Συμπρόεδρος), π. Frans Bouwen (Ιεροσόλυμα), π. Thomas Pott (Βέλγιο) και Brother Sabino Chiala (Ιταλία).

Μεταξύ των θεμάτων, με τα οποία θα ασχοληθεί η Συντακτική Επιτροπή για την προσεχή φάση του Διαλόγου είναι το Filioque, η Aνθρωπολογία καθώς και Eκκλησιολογικά θέματα. Με το ζήτημα της συνοδικότητας και του πρωτείου θα ασχοληθεί μία δεύτερη Συντακτική Επιτροπή.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, η Συντακτική Επιτροπή θα προβεί σε μία αποτίμηση του έργου του Διαλόγου διαμέσου των ήδη συμφωνηθέντων κειμένων από το 1980 μέχρι σήμερα, και θα καταρτίσει έναν κατάλογο θεμάτων προς μελέτη και εξέταση υπό της Συντονιστικής Επιτροπής.

Η επόμενη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο, στη Μονή Bose στην Ιταλία.