skip to Main Content

Αι γενεαί πάσαι ύμνον την Ταφήν Σου προσφέρουσιν Χριστέ μου στην κατεχόμενη και ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου

5000 και πλέον πιστοί σύμφωνα με τα Η.Ε. μετέβησαν σήμερα από τις ελεύθερης περιοχές στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο ή και να παρακολουθήσουν την ιερά ακολουθία που τελείται (μετά από διακοπή 2 ετών λόγω απαγόρευσης από τις κατοχικές αρχές) για τέταρτη χρονιά μετά το 1974. 44 χρόνια μετά και ο πόθος της επιστροφής στη γη των πατέρων μας, παραμένει ακατάλυτος φάρος και πυξίδα για τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού, προσμένοντας τη δική του Ανάσταση.

Λίγο μετά το μεσημέρι διαβάστηκε το Ευαγγέλιο της Αποκαθήλωσης και έγινε η ακολουθία της Ταφής του Κυρίου. Στις 4:30 το απόγευμα αφίχθη στον ναό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος ο οποίος προέστη της ιεράς ακολουθίας. Παρέστησαν μεταξύ άλλων εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τσιόλας, βουλευτές, Δημάρχοι, διπλωμάτες, πρέσβεις ξένων χωρών, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων και δεκάδες πιστοί. Τα Εγκώμια έψαλλαν και μέλη της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου.

Ευχή και προσευχή όλων μας, σύντομα να αξιωθούμε να δούμε την ελευθερία στον τόπο μας.

Φωτοστιγμές από την ακολουθία του Επιταφίου στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προεξάρχοντος του επιχώριου Μητροπολίτου κ. Βασιλείου.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, βουλευτές Αμμοχώστου, ο πρώην Υπουργός κ. Τάκης Πελεκάνος, ο Ταξίαρχος κ. Άγγελος Σαβόπουλος.

Τα Εγκώμια έψαλλαν οι χορωδίες Πολιτιστικού Συλλόγου Ανεμόεσσα του Μητροπολιτικού Ναού και Μελιζόνα του Δήμου Παραλιμνίου. Κατά την περιφορά του Επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης παιάνιζε η Συμφωνική Μπάντα του Δήμου Παραλιμνίου «Αρμονία». Τον επιτάφιο έφεραν μέλη προσκοπικών σωματείων Παραλιμνίου, ενώ άγημα του στρατού απέδωσε τιμές. Η πομπή επέστρεψε στον ιερό ναό όπου ολοκληρώθηκε η ακολουθία με την τοποθέτηση του Επιταφίου στην Αγία Τράπεζα.

φώτο Χάρης Χατζηιορδάνης

Back To Top