skip to Main Content

Προ εξ ημερών του Πάσχα, ήλθεν Ιησούς εις Βηθανίαν. Εορτή των Βαΐων στη Σωτήρα Αμμοχώστου

«…επί πώλου καθήμενος, έσπευδες [Κύριε] ελθείν επί το Πάθος, ίνα πληρώσης Νόμον και Προφήτας, οι δε παίδες των Εβραίων, της Αναστάσεως την νίκην προμηνύοντες, υπήντων σοι μετά κλάδων, και βαΐων λέγοντες· Ευλογημένος ει Σωτήρ, ελέησον ημάς».

Με θρησκευτική κατάνυξη, ο ευσεβής λαός της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, εόρτασε την μεγάλη Δεσποτική εορτή των Βαΐων ή της Ελιάς όπως επεκράτησε να είναι γνωστή στην Κύπρο, η οποία και σηματοδοτεί την είσοδο μας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα για «να συμπορευθούμε μαζί με τον Κύριο μας στην πορεία προς τον Σταυρό, να νεκρώσουμε τον παλαιό εαυτό μας και να ζήσουμε την χαρά της Αναστάσεως».

Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Σωτήρα, τελέστηκε η καθιερωμένη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.

Κατά την ημέρα αυτή πριν την Τουρκική εισβολή του 1974, γινόταν μεγάλη πανήγυρις και λαμπρά εορτή στην κατεχόμενη σήμερα ενορία του Αγίου Μέμνωνος Αμμοχώστου. Έτσι οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της ενορίας Αγίου Μέμνωνος μαζί με τον πόνο της προσφυγίας τιμούν καθ’ έτος την μεγάλη αυτή εορτή στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος.

Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε η λιτανεία γύρω από το ναό και η τελετή της ευλογίας των κλάδων της ελαίας.

φώτο Ανδρέας Φλοκκάς, Φώτος Χαραλάμπους

Back To Top