skip to Main Content

Η τελετή του Νιπτήρος στη Μητρόπολη Κωνσταντίας (16-4-2014)

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε απόψε, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, η ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο. Η θρησκευτική αυτή τελετή τελείται σύμφωνα με το τυπικό που ακολουθείται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ως εκκλησιαστική συνήθεια, μαρτυρείται από τον Δ’ αιώνα.

Ο Πανιερώτατος, αναπαριστώντας τον Ιησού Χριστό, έπλυνε τα πόδια δώδεκα κληρικών που υποδύονται τους δώδεκα αποστόλους, ενώ απαγγέλλονταν τα σχετικά αποσπάσματα από το ιερό Ευαγγέλιο.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, στο σύντομο λόγο του, αναφέρθηκε στους συμβολισμούς της τελετής του Νιπτήρος και σημείωσε πως «με ευλάβεια και κατάνυξη θα μπορέσουμε να συλλάβουμε το νόημα αυτής της ακολουθίας, που φανερώνει την άκρα ταπείνωση του Ιησού Χριστού, όχι μόνο ενώπιον των μαθητών Του, τους οποίους έπλυνε τα πόδια κατά την διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, αλλά φανερώνει την άκρα ταπείνωσή Του ενώπιον όλης της ανθρωπότητας».

«Ο Χριστός χρησιμοποιεί αυτό το κοινωνικό έθιμο της εποχής, για να του δώσει ένα υψηλότερο και θεολογικότερο νόημα και ένα μήνυμα στον κόσμο», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι με την ενέργεια αυτή ο Κύριος θέλει «να φανερώσει ποιο είναι το ήθος του χριστιανού μέσα στον κόσμο και ποιος είναι ο χριστιανισμός μέσα στον κόσμο».

Ο Πανιερώτατος επεσήμανε, ακόμη, ότι «το πλύσιμο των ποδών είναι συμβολισμός του πλυσίματος και της καθάρσεως της ψυχής του καθενός μας, που προσερχόμεθα ενώπιον του Χριστού και μάλιστα, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που ο Χριστός αναλαμβάνει αυτή την ανοδική πορεία προς το πάθος, τον σταυρό, το θάνατο και την ανάσταση Του».

«Το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να μας καταλαμβάνει ο εγωισμός, η έπαρση και η στροφή εναντίον των συνανθρώπων μας. Εάν ο Υιός του Θεού, ο Ιησούς Χριστός συγκατέβηκε και ταπεινώθηκε, έλαβε την ανθρώπινη φύση, οδηγήθηκε στην πράξη του να πλύνει τα πόδια των μαθητών και να δεχθεί όλα εκείνα τα φοβερά πάθη του σταυρού, τότε εκείνο που ζητά από εμάς είναι ακριβώς να είμεθα και εμείς έτοιμοι να πλύνουμε τα πόδια των συνανθρώπων μας, όχι κυριολεκτικά, αλλά με τη συμπεριφορά μας να δείξουμε ότι ούτε απορρίπτουμε το συνάνθρωπο μας, ούτε συμπεριφερόμεθα με εγωισμό, ούτε προκαλούμε τα οποιαδήποτε συναισθήματα της πικρίας και της απόρριψης των άλλων, αλλά πρέπει να αγκαλιάσουμε όλους τους άλλους».

Ο Κωνσταντίας Βασίλειος ευχήθηκε, τέλος, «ο καθένας με καθαρά καρδία να προσέλθουμε αυτές τις μέρες λαμβάνοντας μέσα μας, με τη Θεία Κοινωνία, το σώμα και το αίμα του Χριστού, αλλά και να λάμψει και ο ίδιος ο εαυτός μας, αλλά και η κοινωνία ολόκληρη με την αγάπη του Θεού, που πρέπει να βασιλεύει μεταξύ όλων μας, ούτως ώστε με αυτή την χαρά να πορευθούμε και προς την ζωηφόρο Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Καλό Πάσχα».

Λουκάς Α. Παναγιώτου,maistorcy.blogspot.com

Back To Top