Ημέρα προσευχής για τη Μέση Ανατολή

Imera Proseuxis Mpari Italias Ioulios 2018 (6)

Στην παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, διεξήχθη το Σαββάτο 7 Ιουλίου 2018, στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας, η ημέρα προσευχής για τη Μέση Ανατολή.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε το Μπάρι διότι στην Ιταλία θεωρείται πύλη της Ανατολής, με πολιούχο τον Άγιο Νικόλαο. Και για τον λόγο αυτό, οι θρησκευτικοί ηγέτες ξεκίνησαν το πρόγραμμά τους προσευχόμενοι στην εκκλησία όπου βρίσκονται τα λείψανα του αγίου. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί, που έχουν σπεύσει από νωρίς στους δρόμους, επευφημούσαν τις κορυφαίες θρησκευτικές μορφές του Καθολικισμού και της Ορθοδοξίας.

Οι προσευχές έγιναν στα ιταλικά, ελληνικά, αγγλικά, αραβικά, αρμένικα και στην ασσυριακή γλώσσα. Κύρια βάση και ιδέα της πρωτοβουλίας αυτής, είναι ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται με τον διάλογο και όχι με την βία, ιδίως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μητέρα όλων των μονοθεϊστικών θρησκειών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος και οι εκπρόσωποι της Ορθοδοξίας (στο Μπάρι ήταν παρόντες και ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κωνσταντινούπολη, Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και προκαθήμενοι ή εκπρόσωποι άλλων δογμάτων) θα προσπαθήσουν, ακριβώς, να βρουν νέους αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας και ανταλλαγής χρήσιμων ιδεών και σκέψεων, για την ουσιαστική στήριξη της ειρήνης.

Από την Εκκλησία της Κύπρου παρέστησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο Πρωτ. Ηρακλείδιος Ξιούρος και ο κ. Μιχάλης Σπύρου από το Γραφείο της Ιεράς Συνόδου.