skip to Main Content

Ιωβηλαίον ιερατικής διακονίας Αρχιεπισκόπου Κύπρου (3-11-3012)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, πραγματοποιήθηκε στον περικαλλή Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ο εορτασμός του «Χρυσού Ιωβηλαίου», δηλαδή της συμπληρώσεως πενήντα ολόκληρων χρόνων ιερατικής διακονίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

            Ο Κύπρου Χρυσόστομος συμπληρώνει φέτος, με τη Χάρη του Θεού, μισό αιώνα στο ιερό θυσιαστήριο και στον αμπελώνα του Κυρίου και μαζί του γιορτάζει ολόκληρη η κατά Κύπρον Εκκλησία, που εδώ και 8 χρόνια ποιμαίνει ως Αρχιεπίσκοπος της, με μια πορεία που τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, αλλά η θεία πρόνοια είχε σχεδιάσει.

            Οι λαμπροί εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και με την συμμετοχή των μελών της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου, καθώς και των Μητροπολιτών Πατρών, Μαντινείας, Δωδώνης, Νικαίας και Ζακύνθου, καθώς και στην παρουσία Υπουργών, Βουλευτών, Δημάρχων, πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών του τόπου και πλήθους κόσμου.

            Στην ομιλία του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, αναφέρθηκε στην σημαντικότατη πορεία και δράση του Μακαριωτάτου σε πνευματικό, εκκλησιαστικό και εθνικό επίπεδο στα 50 χρόνια της διακονίας και προσφοράς του, καθώς και για τις τομές τις οποίες έχει επιφέρει η παρουσία του στο Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου.

            «Κατά τον λόγο του Χριστού το δέντρο γνωρίζεται από τον καρπό του και είναι υπεσχημένο στην Γραφή «ει τινός το έργον μενεί ο επωκοδόμησε, μισθόν λήψεται», τόνισε ο Πάφου Γεώργιος για να συμπληρώσει ότι «είναι φανερό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β΄ εποίησεν έργον και έδωσεν καρπούς. Εφύλαξεν φυλακάς ημέρας και νυχτός στην λογική μάντρα του Χριστού διασφαλίζοντας τα λογικά πρόβατα του Χριστού «εκ λύκων επιβούλων». Δεν παρέβλεψε ούτε για μια στιγμή τα καθήκον του, που συνίστατο εις το «πτερώσαι ψυχήν, αρπάσαι κόσμου και δούναι Θεώ», κατά τον Γρηγόριο τον Θεολόγο, αλλά και στο αφυπνίσαι τον λαό εκ του εθνικού ληθάργου, προασπίσαι τα της πατρίδος δίκαια και αγωνίσασται για την απελευθέρωσην αυτής».

            «Το κήρυγμα του δεν συνίσταται μόνο στο κάλεσμα για μετάνοια και προσευχή, για την πέραν του τάφου μακαριότητα, αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της ζωής του λαού. Έχοντας ακράδαντη πίστη στο Θεό προσπερνά τις καθημερινές δυσκολίες δίνοντας και στους πιστούς μηνύματα ελπίδος», πρόσθεσε.

            «Ολόθερμη είναι η προσευχή όλων όπως ο Θεός τον διαφυλάττει εν υγεία για χρόνια πολλά, ευλογούντα και αγιάζοντα ημάς και όπως τον αξιώσει να ηγηθεί σύντομα της επανόδου του λαού του στις πατρογονικές του εστίες», υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο Πανιερώτατος.

            Λίγο πριν από το τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησαν για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και πρόσφεραν δώρα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας εκ μέρους του κλήρου της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας και ο κ. Γιάγκου εκ μέρους της εκκλησιαστικής επιτροπής του ιερού ναού της του Θεού Σοφίας Στροβόλου.

            «Η σημερινή ημέρα είναι ένας σταθμός σημαντικός στην ζωή σας και δικαιολογημένα διότι συμπληρώνονται 50 χρόνια πορείας από τότε που θέσατε τον εαυτό σας στην διακονία, στην υπηρεσία της Εκκλησίας μας, του λαού μας. Μια πορεία 50 χρόνων με πολλές χαρές, με πολλές δυσκολίες, με πολλές πίκρες, με πολλά προβλήματα. Μια πορεία 50 χρόνων στην οποία υπηρετήσατε, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, με συνέπεια, με ειλικρίνεια, με σταθερότητα», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

            «Από τα παιδικά σας ακόμη χρόνια σας ενδιέφερε ο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου μας και βοηθήσατε με το δικό σας τρόπο. Ζούμε την αγωνία σας την σημερινή για την πορεία την εθνική αυτής της αγαπημένης χώρας», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο Αθηνών Ιερώνυμος, ευχήθηκε στον Κύπρου Χρυσόστομο, μεταφέροντας τις ευχές της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και του πιστού και ευσεβούς ελληνικού λαού, «ο Θεός να σας δίνει δύναμη, σύνεση και φωτισμό ώστε να συνεχίσετε να ποιμαίνετε αυτό τον εκλεκτό λαό, όπως τον ποιμαίνετε μέχρι σήμερα επί πολλές ακόμα δεκαετίες. Σας ευχόμαστε μέσα απ’ την καρδιά μας υγεία και δύναμη γι’ αυτό τον σκοπό».

            Ο εορτάζων Αρχιεπίσκοπος Κύπρου φανερά συγκινημένος από τις εκδηλώσεις αγάπης στο πρόσωπο του και αφού ευχαρίστησε τόσο τον λαό και την Ιεραρχία, όσο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τους Μητροπολίτες, Δωδώνης, Μαντινείας, Νικαίας, Πατρών και Ζακύνθου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ήταν παρόντες, τόνισε «δεν ξέρω ακόμα πόσα χρόνια θα μου χαρίσει ο Θεός, εκείνο, όμως, που θα διαβεβαιώσω όλους είναι πως όσος χρόνος μένει για να ευρίσκομαι στο πηδάλιον της Εκκλησίας μας, η φωνή της Εκκλησίας θα ακούγεται ευκρινώς, θα είναι φωνή συμπαράστασης στο λαό μας, φωνή προβληματισμού, φωνή ισχυρή, για να ακούσουν και οι ισχυροί στα πέρατα του κόσμου».

«Θα βαδίζουμε μαζί με το λαό μας μέχρι να φτάσουμε σε ένα αίσιο πέρας σε μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση για το καλόν όλου του κυπριακού λαού», πρόσθεσε.

            Ο Κύπρου Χρυσόστομος, στην αντιφώνηση του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τελευταίες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. να θέσει εκβιαστικές πιέσεις και χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την έναρξη ενός νέου κύκλου συνομιλιών για το κυπριακό.

            «Το βόρειο μέρος της πατρίδας μας δεν θα το εκποιήσουμε, δε θα το προσφέρουμε στον κατακτητή, είναι δικό μας. Αργά ή γρήγορα θα πάμε να ζήσουμε στον χώρο αυτό, ασχέτως εάν οι ισχυροί της γης έχουν διαφορετικές απόψεις και ασχέτως εάν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο εδώ εκπρόσωπος του, που έπρεπε να ήσαν υπέρμαχοι των αρχών που πρέπει να διέπουν τα Ηνωμένα Έθνη, έπρεπε καταλλήλως να συμπεριφέρονται και όχι εκβιαστικά», προειδοποίησε με ένταση ο Αρχιεπίσκοπος.

            «Δεν πρόκειται αυτός ο λαός να καμφθεί, γιατί έχει ηγεσία, και αν δεν προσγειωθούν και αν δεν στηρίξουν τις προσπάθειες όλοι τους πάνω στις αρχές και αξίες και της φυλής μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των Ηνωμένων Εθνών να μην περιμένουν συνομιλίες», ξεκαθάρισε.

            «Συνομιλίες θα γίνουν όταν γίνει η σωστή βάσις, ούτως ώστε να επιτύχουν οι συνομιλίες και να φέρουν την ποθητή λύση για να ζήσει ευτυχισμένος όλος ο κυπριακός λαός και Έλληνες και Τούρκοι».

Απευθυνόμενος, τέλος, προς τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Κύπρου, ο Μακαριώτατος, επεσήμανε πως πρέπει «να είμαστε σκυμμένοι πάνω στο λαό μας, να συμπαριστάμεθα της εκλεγμένης ηγεσίας, αλλά να έχωμεν αναπεπταμένη την σημαία και θα την υποστείλωμεν τότε μόνον όταν θα φθάσωμεν στην ακρόπολη των πόθων και των ονείρων μας, στην απελευθέρωση».

Πηγή: «Μαιστωρ»

Συγγραφέας άρθρου: Λουκάς Παναγιώτου

Back To Top