skip to Main Content

Εκδηλώσεις Δημήτριων 2013 ενορίας Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου (28-10-2013)

Στα πλαίσια των καθιερωμένων εορτασμών, γνωστών και ως Δημήτρια, της ενορίας του Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου τελέστηκαν και το φετινό Οκτώβριο πλήθος εκδηλώσεων προς τιμή του μεγαλομάρτυρος Aγίου.

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε πανηγύρι χαράς και αγάπης με παιχνίδια, πώληση διαφόρων εδεσμάτων και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι.

Την Τρίτη 15 του μηνός οργανώθηκε αιμοδοσία στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου εις μνήμη του Χρίστου Ψύλλου, με στόχο την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Δήμου Παραλιμνίου.

Την επόμενη μέρα, το απόγευμα, διοργανώθηκε στα γήπεδα του Δήμου Παραλιμνίου πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Στο πρωτάθλημα έλαβαν μέρος ομάδες από το προσωπικό του Δήμου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, παλαιμάχων της Ε.Ν.Π. και της ενορίας του Αγίου Δημητρίου. Νικήτρια στο τέλος αναδείχθηκε η ομάδα του Αγίου Δημητρίου.

Την Κυριακή, μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, έγινε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Εσφαγμένης (πρόκειται για αντίτυπο της ομώνυμης εικόνας της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, που δώρησε η Μονή στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου). Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Ηγουμένη Χριστονύμφη της Ιεράς Μονής Παναγίας Τρικουκκώτισσας μίλησε στην αίθουσα του Δημαρχείου Παραλιμνίου με θέμα: ‹‹Το έργο της σωτηρίας μας››.

Την παραμονή της εορτής του Αγίου, τελέστηκε με τη δέουσα λαμπρότητα πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειου. Τον εσπερινό παρακολούθησε σε κλίμα κατάνυξης πλήθος πιστών που ήλθαν να τιμήσουν την μνήμη του μυροβλύτου Αγίου. Μετά το πέρας του εσπερινού έγινε εν πομπή η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου με επικεφαλής παιδιά της ενορίας που κρατούσαν το λάβαρο με τη μορφή του Αγίου και εξαπτέρυγα, μέλη της φιλαρμονικής του Δήμου Παραλιμνίου και του 21ου συστήματος ναυτοπροσκόπων Παραλιμνίου. Στο προαύλιο της εκκλησίας κυρίες – μέλη του χριστιανικού συνδέσμου της ενορίας πωλούσαν διάφορα εδέσματα με σκοπό τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για το πνευματικό κέντρο που άρχισε σιγά-σιγά να ανεγείρεται δίπλα από την εκκλησία.

Το Σάββατο, ημέρα της εορτής, τελέστηκε σε πανηγυρικό κλίμα  η Αρχιερατική θεία Λειτουργία που προΐστατο ο Μητροπολίτης μας κ. Βασίλειος. Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος, σε σύντομο λόγο, εξήρε το μαρτυρικό τέλος του Αγίου που μαζί με πολυάριθμα άλλα της τότε περιόδου οδήγησαν περίπου δέκα χρόνια μετά στο διάταγμα της ανεξιθρησκείας των Μεδιολάνων (313 μ.Χ.):, που έφερε το τέλος των διωγμών και την επίσημη εδραίωση του χριστιανισμού. Το απόγευμα της εορτής τελέστηκε Παράκληση και ακολούθησε σύντομο θεατρικό δρώμενο από παιδιά του κατηχητικού της ενορίας με τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου.

Τέλος, την Κυριακή, μετά τη θεία Λειτουργία τελέστηκε μνημόσυνο για τους κτίτορες του ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου. Τα Δημήτρια ολοκληρώθηκαν στην κλειστή αίθουσα του Γυμνασίου Παραλινίου  με αγώνα καλαθόσφαιρας μεταξύ παλαιμάχων και της ομάδας νέων της Ε.Ν.Π. Ο αγώνας ήταν για μεγάλο διάστημα αμφίρροπος, αλλά τα νεαρά παιδιά της Ε.Ν.Π. με πιο πολλές δυνάμεις στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης πήραν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα και κατόρθωσαν να νικήσουν.

Όλες οι πιο πάνω εκδηλώσεις, που τα έσοδά τους προορίζονται για την ενίσχυση του στόχου της δημιουργίας της αίθουσας του πνευματικού κέντρου της ενορίας, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Ο ευσεβής λαός του Παραλιμνίου και των περιχώρων αγκάλιασαν με αγάπη και θερμή τους τους εκδηλώσεις και στήριξαν άλλοι με το περίσσευμά τους και άλλοι με το υστέρημά τους την μεγάλη προσπάθεια για την ανέγερση πνευματικό κέντρο, που όταν με το θέλημα του Θεού τελειώσει, θα αποτελεί ένα στολίδι και μια αναγκαία υποδομή για το Παραλίμνι.

Back To Top