skip to Main Content

ΠΡΩΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ Π.Σ.Ε. (20-02-2012)

Συνήλθε στην πρώτη τακτική συνεδρία του έτους 2012, από τις 13-17 παρόντος μηνός Φεβρουαρίου, στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey, Ελβετία, η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκοσμίου Συμβούλιου Εκκλησιών. Τα θέματα είναι διάφορα κυρίως οργανωτικά και προγραμματικά. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε:

– Κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.
– Οικονομική κατάσταση και προϋπολογισμοί του ΠΣΕ.
– Προγραμματισμός για την επόμενη περίοδο μέχρι τη Γενική Συνέλευση. Προγραμματισμός των επόμενων συναντήσεων της Εκτελεστικής και Κεντρικής Επιτροπής, που θα φιλοξενηθούν από το – Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.
– Δραστηριότητες του ΠΣΕ σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
– Ενημέρωση για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου.

Δεδομένου ότι πλησιάζει η ημερομηνία σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2013), πολλά από τα θέματα που συζητούνται αναφέρονται στο γεγονός αυτό. Έτσι, έγινε ενημέρωση για την πορεία των προετοιμασιών και λήφθηκαν οι αναγκαίες αποφάσεις για την ολοκλήρωση τους.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια αυτά των προετοιμασιών, θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο Διορθόδοξη Συνάντηση των Ορθοδόξων που θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση για την προετοιμασία και για συζήτηση των θεμάτων που τους απασχολούν εν σχέση με τη Συνέλευση

Εξ άλλου, το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το ΠΣΕ, είναι η οικονομική κατάσταση η όποια ταλανίζει το Συμβούλιο με όλα τα συνεπακόλουθα, όπως μείωση προσωπικού, μείωση προγραμμάτων και προσπάθεια επενδύσεων για να εξέλθει από τη σοβαρή οικονομική κρίση. Η Εκτελεστική Επιτροπή είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων και για την προετοιμασία των προϋπολογισμών.

Η οικονομική κατάσταση του Συμβουλίου παραμένει κρίσιμη και οι ενέργειες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της γης επί της οποίας είναι κτισμένο το σημερινό κτίριο του Συμβουλίου συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Θα γίνει δάνειο για την κάλυψη του ανοίγματος των περίπου 30 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για τις συντάξεις του προσωπικού.

Μεταξύ των θεμάτων πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου, για τα οποία η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση είναι αυτό της Συρίας. Έχει απευθύνει επιστολή προς τις Εκκλησίες της Συρίας, στηρίζοντας την αποστολή τους ως Χριστιανών μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Το μήνυμα καλεί όλους να εργασθούν για τη συμφιλίωση και συνέχιση της παραδοσιακής συνεργασίας μεταξύ όλων των μελών των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας.

Εξ άλλου, εξεδόθη κοινό ανακοινωθέν για την παντός είδους εμπορία που διεξάγεται στη χερσόνησο του Σινά, όπως εμπορία προσώπων, οργάνων κ.λπ.

Την Εκκλησία Κύπρου εκπροσωπεί ως μέλος της Επιτροπής ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος.

2125b.JPG

2125c.JPG

2125a.JPG

Back To Top