skip to Main Content

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ “ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ” ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ “OIKOSNET”, 14-9-11

Η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας Αμμοχώστου, που έχει ως έδρα των δραστηριοτήτων της την αρχαία Ιερά Μονή της Παναγίας Αγίας Νάπας, έχει καταστεί μέλος του συνδέσμου Ακαδημιών της Ευρώπης “OIKOSNET”. Η ένταξη στον Σύνδεσμο Ακαδημιών Ευρώπης έγινε κατά την ετήσια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπρασώφ της Ρουμανίας από τις 7-11 Σεπτεμβρίου 2011.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος παρουσίασε ενώπιον των μελών του Συνδέσμου Ακαδημιών τις προγραμματιζόμενες δραστηριότητες και το στάδιο προετοιμασίας τους: α) την ίδρυση και εγκατάσταση Μουσείου, β) τη λειτουργία Ινστιτούτου Σπουδών Πολιτισμών Μέσης Ανατολής και Κυπριακής Αγιολογίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, γ) την εγκατάσταση Βιβλιοθήκης για τις ανάγκες του Ινστιτούτου Σπουδών και ηλεκτρονικής σύνδεσης με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, δ) τη διοργάνωση επιστημονικών θεολογικών και πολιτιστικών Συνεδρίων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Εξ άλλου, η Καθηγήτρια Brigitta Schrade του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, που έχει αναπτύξει επιστημονική συνεργασία με την Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος»  παρουσίασε ενώπιον των συνέδρων α) την ιστορία της Μονής της Αγίας Νάπας, β) την αρχαιολογική αξία και σημαντικότητα της Μονής, γ) το σχέδιο και το στάδιο προετοιμασίας του Μουσείου, δ) το επίπεδο συνεργασίας του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του Βερολίνου με την Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» και τις μελλοντικές προοπτικές επιστημονικών και πολιτιστικών συνεργασιών με άλλα παρεμφερή πνευματικά ιδρύματα.

Μετά την παρουσίαση, οι Σύνεδροι αποδέχθηκαν ομόφωνα την ένταξή της στον “OIKOSNET”. Με την ένταξη αυτή δημιουργούνται περαιτέρω προοπτικές για συνεργασία με άλλους πνευματικούς, επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς του εξωτερικού.

Η ίδρυση της Πολιτιστικής Ακαδημίας είχε ήδη εξαγγελθεί από το Μητροπολίτη Κωνσταντίας κατά τη διάρκεια των εργασιών του πρώτου Διεθνούς επιστημονικού θεολογικού Συνεδρίου για τον Άγιο Επιφάνιο το 2008. Έκτοτε διεξάγονται εργασίες συντήρησης της Μονής από το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και την Ιερά Αρχιεπισκοπή, η οποία και καταβάλλει το ήμισυ του κόστους συντήρησης. Προγραμματίζεται εντός του έτους 2012 να λειτουργήσει το Μουσειακό τμήμα και από το Ακαδημαϊκό έτος 2012/13 το Ινστιτούτο Σπουδών και η Βιβλιοθήκη, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σκοπός των προσπαθειών της Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου είναι η συμβολή για την αναβάθμιση των πολιτιστικών δρωμένων στη Μητροπολιτική μας περιφέρεια και την κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποίηση της αρχαίας Μονής της Αγίας Νάπας, που βρίσκεται μέσα στον νευραλγικό τουριστικό χώρο του ομώνυμου Δήμου της Αγίας Νάπας.

Back To Top