skip to Main Content

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑΞΕΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ (14 – 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011)

Στην πόλη του Αγίου Αμβροσίου, στο Μιλάνο συνεδριάζει η Διαρκής Επιτροπή Πίστεως και Τάξεως από τις 16 – 20 τρέχοντος μηνός Ιουλίου. Πριν από τη συνέλευση της Διαρκούς Επιτροπής, από τις 14-15 του ιδίου μηνός συνεδρίασαν τα μέλη του Προεδρείου της Επιτροπής υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου.

Η Επιτροπή φιλοξενείται αυτή τη φορά από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία μετέχει ως πλήρες μέλος της Πίστεως και Τάξεως. Το χώρο της Συνελεύσεως επισκέφθηκε ο Βοηθός Επίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής του Μιλάνο και παρακάθισε σε δείπνο με τα μέλη της Επιτροπής.

Τα θέματα, τα οποία συζητούνται είναι: οι τρεις θεολογικές μελέτες (α) για την Εκκλησιολογία, (β) για την ηθική διάκριση που έχουν οι Εκκλησίες οσάκις καλούνται να λάβουν αποφάσεις και, (γ) οι αυθεντίες που έχουν οι Εκκλησίες για τη διαμόρφωση της θεολογίας, της ζωής και της παραδόσεώς τους.

Υπενθυμίζεται ότι το παρελθόν έτος συγκλήθηκε διορθόδοξη Συνάντηση, η οποία φιλοξενήθηκε από την Εκκλησία Κύπρου και διοργανώθηκε από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου. Η διορθόδοξη αυτή συνάντηση ασχολήθηκε διεξοδικά με το εκκλησιολογικό κείμενο της Πίστεως και Τάξεως «Η φύση και η αποστολή της Εκκλησίας» και έδωσε την ορθόδοξη θέση και απάντηση επί του κειμένου αυτού. Μετά την απάντηση των ορθοδόξων Εκκλησιών έγινε επεξεργασία του κειμένου. Το νέο σχέδιο τέθηκε τώρα ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Πίστεως και Τάξεως για συζήτηση και την τελική του διαμόρφωση.

Άλλο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την παρούσα Συνάντηση είναι η μελετώμενη αναδιάρθρωση της Επιτροπής Πίστεως και Τάξεως. Οι λόγοι της αναδιάρθρωσης είναι κατ’ αρχήν οικονομική, ένεκα της οικονομικής κρίσεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Πέρα από τους οικονομικούς λόγους, όπως επανειλημμένα τώρα και πριν τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μητροπολίτης Βασίλειος, η αναδιάρθρωση αποσκοπεί (α) στο να καταστήσει την Επιτροπή πιο ορατή, αφ’ ενός μεν μέσα στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, αφ’ ετέρου δε μεταξύ των Εκκλησιών μελών, (β) να καταστήσει την Επιτροπή πιο παραγωγική και, (γ) να μπορεί να ανταποκρίνεται και στις σύγχρονες ανάγκες των Εκκλησιών, πέρα από την εξέταση των σημαντικών θεολογικών ζητημάτων που διαιρούν τις Εκκλησίες.

Τόσο η εξέταση της προόδου των θεολογικών μελετών, όσο και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης γίνονται με την προοπτική της συγκλήσεως της Γενικής Συνελεύσεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών τον Οκτώβριο του 2013 στην Νότιο Κορέα που θα εγκρίνει τις οποιεσδήποτε αλλαγές των κανονισμών λειτουργίας και της δομής της Επιτροπής Πίστεως και Τάξεως.

Εκτός από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο, Πρόεδρο της Επιτροπής, από Ορθοδόξου πλευράς μετέχουν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γεννάδιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κωνσταντίνης Αρίσταρχος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, η καθηγήτρια κα Δήμητρα Κούκουρα, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ.ά.

Back To Top