skip to Main Content

Συνάντηση Συντακτικής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στο Ρέθυμνο (14 – 17 Ιουνίου 2011)

Συνήλθε από τις 14 μέχρι και 17 Ιουνίου 2011 στο Ρέθυμνο της Κρήτης η Συντακτική Επιτροπή της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Τη συνάντηση φιλοξένησε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Στη Μικτή Επιτροπή συμμετείχαν δεκατέσσερα μέλη από τις δύο Εκκλησίες υπό την Προεδρία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Καρδιναλίου κ. Kurt Koch της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.

Από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες μετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σασίμων κ. Γεννάδιος, Ορθόδοξος Γραμματέας και μέλος (Οικουμενικό Πατριαρχεῖο), Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων (Πατριαρχείο Μόσχας), Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος (Εκκλησία Κύπρου), Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (Εκκλησία της Ελλάδος), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπρανιστσέβο κ. Ιγνάτιος (Πατριαρχεῖο Σερβίας), και ο Ιερολογ. Αρχιδιάκονος κ. Ioan Ica Jr. (Πατριαρχείο Ρουμανίας).

Από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μετείχαν, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Roland Minnerath, οι Αιδεσιμολογιώτατοι Καθηγηταί κ. Piero Coda, κ. Paul McPartlan, κ. Frans Bouwen, η κα Theresia Hainthaler και ο Αιδεσιμολ. κ. Andrea Palmieri, Γραμματέας.

Τη Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των εργασιών κατά την οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Το θέμα των εργασιών της Συντονιστικής Επιτροπής, όπως αποφασίσθηκε από την Ολομέλεια της Επιτροπής τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βιέννη της Αυστρίας, είναι «Το Πρωτείο και η Συνοδικότητα από θεολογική και εκκλησιολογική άποψη».

Η Επιτροπή συνέταξε κοινό κείμενο το οποίο θα παρουσιασθεί στη Συντονιστική Επιτροπή του Διαλόγου τον προσεχή Νοέμβριο στη Ρώμη.

Τα μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο στο Ηράκλειο, την Αντιπεριφερειάρχη κα Μαρία Λιονή, το Δήμαρχο κ. Γεώργιο Μαρινάκη, τους αρχαιολογικούς χώρους στην Κνωσό, καθώς και Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Back To Top