skip to Main Content

ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ Π.Σ.Ε. (22 Φεβρουαρίου)

«Θεέ της ζωής, οδήγησον ημάς εις την δικαιοσύνην και την ειρήνην»

Ολοκληρώθηκαν σήμερα (22 Φεβρουαρίου 2011) και οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) (16-22 Φεβρουαρίου 2011). Έπειτα από την επεξεργασία των θεμάτων στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές εργασίας, η Κεντρική Επιτροπή προέβη στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα προτεινόμενα θεολογικά και κοινωνικά προγράμματα του Διεκκλησιαστικού Οργανισμού.

Μεταξύ των θεμάτων αυτών υπενθυμίζεται ότι περιλαμβάνονται το ζήτημα της αναδιοργανώσεως του ΠΣΕ, η προετοιμασία της Οικουμενικής Διάσκεψης Ειρήνης το προσεχή Μάιο 2011 στο Κίνγκστον της Τζαμάικα και η προετοιμασία της Γενικής Συνελεύσεως του ΠΣΕ που θα γίνει στην πόλη Μπούσα της Νοτίου Κορέας τον Οκτώβριο του 2013.

Εντός των πλαισίων αυτών, έπειτα από διεξοδικές συζητήσεις, έχει καθορισθεί το θέμα της Γενικής Συνελεύσεως το οποίο είναι: «Θεέ της ζωής, οδήγησον ημάς εις την δικαιοσύνην και την ειρήνην» (God of life, lead us to justice and peace). Το κεντρικό αυτό θέμα συμπληρώνεται με άλλα θέματα για καλύψουν το σύνολο των ζητημάτων που προτείνεται να συζητηθούν στα πλαίσια της Γενικής Συνελεύσεως στη συγκεκριμένη χώρα με τα πολιτικά προβλήματα, αλλά και τις θεολογικές διαστάσεις του θέματος.

Επιπρόσθετα, η Κεντρική Επιτροπή ψήφισε κείμενα αναφερόμενα σε διάφορες κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις στον κόσμο, όπως για την κατάσταση στην Κολομβία,  για τους ιθαγενείς στην Αυστραλία, για την κατάσταση των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, για τα δικαιώματα των Μεταναστών, για το θέμα του Έιτζ και τέλος για το δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση στα αγαθά του νερού και της υγείας. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και άλλες παρεμβάσεις του ΠΣΕ διά του Γενικού Γραμματέως είτε με Επιστολές είτε δι’ απεσταλμένων ή και επισκέψεων του Γενικού Γραμματέως, όπως η επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Υπενθυμίζουμε την Επιστολή του Γενικού Γραμματέως για τη διακοπείσα λειτουργία των Χριστουγέννων στην κατεχόμενη Καρπασία.

Όσον αφορά το ζήτημα του νερού και της υγείας προτείνεται η καθιέρωση αποστολής Ειδικού Απεσταλμένου επί του δικαιώματος του νερού και της υγείας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, όσον αφορά το νερό, η Κεντρική Επιτροπή επιβεβαιώνει τη δέσμευση των Εκκλησιών και των Οικουμενικών Οργανισμών να καταβάλουν προσπάθειες για την εφαρμογή του δικαιώματος του νερού σε όλα τα επίπεδα και να καθιερώσουν διεθνή συνεργασία μεταξύ των Εκκλησιών και των οικουμενικών εταίρων τους σχετικά με το νερό διά της συμμετοχής τους στο Οικουμενικό Δίκτυο για το Νερό, όπως έχει διατυπωθεί στη δήλωση «Ύδωρ Ζωής» της Γενικής Συνελεύσεως του ΠΣΕ το 2006.

Απώτερος στόχος είναι η ελεύθερη πρόσβαση στα αγαθά της υγείας και του νερού από όλους για να μη αναγκάζονται οι φτωχές τάξεις είτε να στερούνται του πόσιμου νερού είτε να αναγκάζονται να το αγοράζουν και να γίνεται εκμετάλλευση του αγαθού αυτού.

Μεταξύ άλλων προτεινομένων θεμάτων προς περαιτέρω μελέτη είναι η φτώχια και η οικονομική δικαιοσύνη, λαμβανομένης υπ’ όψη της οικονομικής κρίσεως και του αυξανομένου φαινομένου της φτώχιας σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι μεταγενέστερα να κηρυχθεί δεκαετία για την υπέρβαση της φτώχιας και για τις  κλιματικές αλλαγές.

Back To Top