skip to Main Content

Ρωσική τιμητική διάκριση στον Κύπρου Χρυσόστομο

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ύστερα από πρόσκληση της Α.Μ. του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ. Κυρίλλου, μετέβη στη Μόσχα, όπου και του απονεμηθηκε το Βραβείο του Διεθνούς Κοινωνικού Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, «για την εξαιρετική προσφορά του προς εμπέδωση της ενότητας των Ορθοδόξων Λαών και για την εδραίωση και προβολή των χριστιανικών αξιών στην κοινωνία».
Ο Μακαριώτατος αναχώρησε από τον αεροδρόμιο Λάρνακας την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011. Την Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, ο Μακαριώτατος είχε συνομιλίες με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, οποίος και παράθεσε στη συνέχεια γεύμα προς τιμή του.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα, έγινε στον Καθεδρικό Ναό Σωτήρος, στη Μόσχα, η επίσημη τελετή απονομής του Βραβείου στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.  Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο Βραβείο απονέμεται μόνο σε Αρχηγούς Κρατών και άλλες εξέχουσες και επιφανείς προσωπικότητες του κόσμου, για τη μεγάλη τους προσφορά προς επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο και προς επίτευξη της ενότητας, του σεβασμού και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών και των ανθρώπων.
Το πρωί του Σαββάτου, 22ας Ιανουαρίου, τελέστηκε Πρωθιεραρχικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο, προϊσταμένων των δυο Προκαθημένων, του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ. Κυρίλλου και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.
Την ίδια ημέρα και ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Ντμίντρι Μεντβέντεβ, ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε γεύμα προς τιμή του.
Το βράδυ ο Πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα κ. Πέτρος Κέστορας παρέθεσει δεξίωση στην Κυπριακή Πρεσβεία προς τιμή του Μακαριωτάτου.
Ο Μακαριώτατος επέστρεψε στην Κύπρο την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011.
Στη συνέχεια παρθέτουμε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου κατά την τελετή βράβευσής του:

 «Αισθάνομαι βαθύτατη ευγνωμοσύνη προς το σεπτό πρόσωπό Σας και προς το Διεθνές Κοινωνικό Ίδρυμα για την ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, τού οποίου είστε Πρόεδρος, διότι είχατε την ευγενή καλοσύνη να τιμήσετε  την ταπεινότητά μου, με το παράσημο τού αειμνήστου Πατριάρχου Αλεξίου τού Β΄.
Η τιμή αυτή δεν ανήκει μόνο σε μένα αλλά και στην Εκκλησία  τού Αποστόλου Βαρνάβα, που εκπροσωπώ καθώς και στο χριστεπώνυμο πλήρωμά της.
Η αγάπη τού Θεού μάς κατέστησε Ποιμένας δια να ποιμαίνουμε τον περιούσιο λαό του, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, φύλου, και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια οφείλομε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, καθοδηγώντας το χριστεπώνυμο πλήρωμά μας στο δρόμο που χάραξε και βάδισε πρώτος ο Σωτήρας Χριστός,  που οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών.

 Μακαριώτατε,
Οι δεσμοί τού πνεύματος είναι πολύ πιο ισχυροί από τους δεσμούς τού αίματος και δια τούτο  ποτέ δεν περιορίστηκα μέσα στα όρια τής Κυπριακής Εκκλησίας.
Αλλά ως πυξίδα και γνώμονα όλων των ενεργειών μου και της προσφοράς μου είχα το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων, των  όπου Γης  ορθοδόξων πιστών.
Εάν σήμερα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα στις σχέσεις των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που προβάλλουν  πρώτον την εθνικότητα τής τοπικής τους Εκκλησίας και κατά δεύτερον λόγο τη χριστιανική τους ταυτότητα.
Μακαριώτατε,
Μικρόν προ της σταυρικής  του θυσίας,  ο Κύριος απευθυνόμενος προς τον ουράνιο Πατέρα Του,  τον παρεκάλεσε να χαρίζει στους μαθητές του το πνεύμα  τής ενότητας και μεταξύ τους και  μετά  τού Θεού και να παραμένουν  ενωμένοι, όπως ενωμένα είναι και τα τρία πρόσωπα τής Αγίας Τριάδος, εις Ένα Θεό.
Αυτό είναι το θέλημά Του, να είναι οι μαθητές του ενωμένοι μεταξύ τους και δια των μαθητών του να είναι ενωμένοι όχι μόνον οι ορθόδοξοι, όχι μόνον οι χριστιανικοί λαοί αλλά όλοι οι άνθρωποι, που είναι  εικόνες τού Θεού.
Και στόχος ημών των πνευματικών ταγών τής Ορθοδοξίας πρέπει να είναι αυτή η ενότητα, όπως την ζήτησε από τον Ουράνιο Πατέρα Του, ούτως ώστε στο τέλος να υπάρξει  μία Ποίμνη, και  Είς  Ποιμήν, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.  ( Ιω. 10, 16 ).
Μακαριώτατε,
Η μικρή  ορθόδοξος Εκκλησία τής Κύπρου επιθυμούσα να εκπληρώνει το θέλημα τού Θεού, συνέστησε μικρές συνοδικές επιτροπές, δια τού νέου καταστατικού χάρτου αυτής, προκειμένου να ανοίξει διαλόγους, πέραν του χριστιανικού κόσμου και να συμβάλουμε έτσι στην ειρήνη, στην αγάπη και στην ενότητα,  που  είναι το θέλημα τού Θεού.
Και είμεθα σίγουροι ότι η προσπάθειά μας αυτή, όπως ήδη εκτιμήθηκε από την Επιτροπή που προΐστασθε, κατά παρόμοιο τρόπο θα ευλογηθεί και από τον Πανάγαθο,  τον Φιλάνθρωπο και τον Δωρεοδότη Θεό.
Ευχαριστώντας  Σας και πάλιν τόσο δια την τιμή που μού εκάνατε όσο και δια την Αβραμιαία φιλοξενία που τυγχάνουμε, δια τας φιλοφρονήσεις και  την αγάπη Σας, εύχομαι από μέσης καρδίας, όπως ο Πανάγαθος και Παντελεήμων Κύριος  Σάς  χαρίζει υγεία, έτη πλείστα, επ’ αγαθώ τής Ρωσικής Εκκλησίας και τής Ενότητας όλου τού κόσμου».

Back To Top