skip to Main Content

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΡ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΥΡΟΥ ΚΑΙ ΣΙΔΩΝΟΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, όσο και στον έντυπο τοπικό τύπο, προκάλεσε η επίσκεψη του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου στη Μητρόπολη Τύρου και Σιδώνος. Μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τύρου και Σιδώνος κ. Ηλία, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μητρόπολη Τύρου και Σιδώνος στο Λίβανο. Κατά την επίσκεψη αυτή, στις 17 Οκτωβρίου, ο Πανιερώτατος συνελειτούργησε με τον Μητροπολίτη Τύρου και Σιδώνος κ. Ηλία και τον Μητροπολίτη Αρκαδίας κ. Βασίλειο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θωμά στην Τύρο. Ανταπαντώντας στην προσφώνηση του Μητροπολίτη Ηλία, ο οποίος τον καλωσόρισε και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη φιλία που τους συνδέει από την εποχή των σπουδών τους και τόνισε ότι τώρα η επίσκεψη αυτή συνδέει όχι πλέον τα πρόσωπα αλλά τις δύο αποστολικές Εκκλησίες, της Αντιοχείας και της Κύπρου και ιδιαίτερα τις δύο ακριτικές Μητροπόλεις Τύρου και Σιδώνος και Κωνσταντίας – Αμμοχώστου αντίστοιχα. Άλλωστε, η Ευχαριστιακή φιλοξενία αποτελούσε τον τρόπο υποδοχής ενός Επισκόπου μιάς τοπικής Εκκλησίας από μία άλλη τοπική Εκκλησία, όπως συμβαίνει τώρα με την Ευχαριστιακή φιλοξενία του Μητροπολίτη Κωνσταντίας από την τοπική Εκκλησία και τον τοπικό Επίσκοπο Τύρου και Σιδώνος.

Την Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας έγινε δεκτός από τους πιστούς της ενορίας του Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου στη Σιδώνα, όπου ο Πανιερώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πιστούς και να μεταφέρει τον χαιρετισμό και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου. Το Σάββατο, 23 Οκτώβριου, συνελειτούργησε με τον Μητροπολίτη Ηλία στη Μονή Αγίου Μάμαντος. Η Μονή, κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τον Ισραηλινό στρατό και επανοικοδομήθηκε πρόσφατα. Η λειτουργία μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Ο Πανιερώτατος παρεχώρησε επίσης τηλεοπτική συνέντευξη για τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, τα κοινά προβλήματα, τις πανορθόδοξες σχέσεις, τους θεολογικούς διαλόγους κ.λπ.

Κατά τον Εσπερινό του Σαββάτου, 23 Οκτωβρίου, στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Μαρζιεγιούν ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Λίβανο και είπε μεταξύ άλλων ότι η παρουσία τόσων πολλών Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών, όπως και των διαφόρων Μουσουλμανικών υποδιαιρέσεων, αποτελεί ένα ψηφιδωτό που μπορεί να αποτελέσει αρμονική σύνθεση ή μπορεί να μεταβληθεί σε μάζα από άτακτους λίθους. Υπάρχουν συνολικά δέκα επτά χριστιανικές και μουσουλμανικές κοινότητες. Είναι επιπρόσθετα εικόνα του σύγχρονου κόσμου. Ο Λίβανος είναι ο μικρόκοσμος σε σχέση με τον υπόλοιπο μακρόκοσμο. Αν ο Λίβανος επιτύχει την αρμονία του ψηφιδωτού και την ειρήνη, τότε και ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να επιτύχει. Αν αποτύχει ο Λίβανος, τότε όλος ο κόσμος θα αποτύχει. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη ευθύνη στους κατοίκους του Λιβάνου να συνθέσουν την αρμονία του δικού τους ψηφιδωτού και να δώσουν το μήνυμα και στον υπόλοιπο κόσμο για την ειρηνική, την αγαστή συνεργασία και τη συνύπαρξη των Θρησκειών και των Εκκλησιών.

 Την ακολουθία του Εσπερινού παρακολούθησαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως, βουλευτές δήμαρχοι, ο Μουφτής της περιοχής και άλλοι επίσημοι και πυκνό εκκλησίασμα.

Την Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, συνελειτούργησε επίσης με τον Μητροπολίτη Ηλία στον Ιστορικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 11 αιώνος στη Ραχάγια ελ Βάτ. Ο μητροπολίτης Ηλίας στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στα κοινά προβλήματα των δύο Χωρών Λιβάνου και Κύπρου και των δύο Εκκλησιών ένεκα των αντίστοιχων κατοχών από τον Ισραήλ και την Τουρκία.

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος, μιλώντας στο πυκνό εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στην πολυσήμαντη έννοια της «κοινωνίας των Αγίων». Πρώτον, όλοι οι πιστοί, κατά την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας, είναι άγιοι επειδή έλαβαν το Βάπτισμα και ακολουθούν την κλήση «άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιός ειμι». Αυτή τη στιγμή, και ο ίδιος, με την επίσκεψή του και την τέλεση της Ευχαριστίας και με τη συμμετοχή στο κοινό Ποτήριο της Ευχαριστίας, μετέχει την τοπικής «κοινωνίας των αγίων».

Επιπρόσθετα, υπάρχει και ένα άλλο είδος κοινωνίας των Αγίων, δεδομένου ότι τόσο η Εκκλησία της Αντιοχείας, όσο και η Εκκλησία της Κύπρου τιμούν τους ίδιους Αγίους, όπως διεπίστωσε κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του. Έτσι, και οι δύο Εκκλησίες επικαλούνται τις πρεσβείες των ίδιων αγίων για να υπερπηδήσουν τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αυτή η κοινωνία των αγίων ενισχύεται με την ύπαρξη σημαντικών Ναών που φανερώνουν τη σχέση των πιστών των δύο Εκκλησιών με τους Αγίους και την τιμή που τους προσφέρουν.

Στα πλαίσια της επισκέψεως αυτής, ο Πανιερώτατος και η συνοδεία του είχαν συνάντηση με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. κ. Ιγνάτιο, ο οποίος τις ημέρες εκείνες βρισκόταν στο Λίβανο, στη Θεολογική Σχολή του Μπελεμέντ. Επίσης είχε συνάντηση και με τον Μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία, τον Μητροπολίτη Τριπόλεως κ. Εφραίμ, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως του Λιβάνου, την Υπουργό Επικρατείας, Ορθόδοξοι και οι δύο, με Ορθοδόξους Βουλευτές και άλλους παράγοντες της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Λίβανο.

Επιπρόσθετα, επισκέφθηκε τις δύο ιστορικές Μονές Σεντανάγια και Αγίας Θέκλης στη Συρία, Ναούς και αρχαιολογικούς χώρους στο Λίβανο και στη Συρία.

Back To Top