skip to Main Content

Προσφώνηση Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασιλείου

Προσφώνηση Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασιλείου κατά την Επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη 

13 Μαΐου 2015

 

Μακαριότατε Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής

κ. κ. Ιωάννη 

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευλογία η επίσκεψή σας στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου που χρησιμοποιεί ως προσωρινή της έδρα την πόλη αυτή του Παραλιμνίου μέχρι την ευλογημένη μέρα της εγκαθιδρύσεώς μας στην φυσική της έδρα, στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Η παρουσία σας αποτελεί ξεχωριστό γεγονός για την ακριτική αυτή Μητρόπολη και για το λόγο αυτό μαζί με τον κλήρο, τις δημοτικές, τις κοινοτικές, τις στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές της περιοχής, τον περιούσιο λαό του Θεού και κατ’ εξοχήν την μαθητιώσα νεολαία των εκπαιδευτηρίων της Επαρχίας μας σας  καλωσορίζουμε και σας απευθύνουμε υιικώς τον αναστάσιμο χαιρετισμό. Χριστός Ανέστη! Ως ευ παρέστητε Μακαριότατε με την τίμια συνοδεία σας. 

Η πρόνοια του Θεού ευδόκησε ώστε η εδώ επίσκεψή σας να συμπέσει με την «επίσκεψη», την παρουσία και υψηλή προστασία και σκέπη της εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Μακαριότατε, επειδή, όπως όλοι γνωρίζουμε, ποιμαίνετε μία πολυτάραχη περιοχή, όπως είναι η Συρία, ο Λίβανος και άλλες χώρες της Ανατολής, όπου οι συνθήκες διαβίωσης των Χριστιανών καθίστανται οσημέραι δυσκολότερες και ένα συνεχές ρεύμα εξόδου πολλών γηγενών και αυτοχθόνων συνεχίζεται με τραγικό τρόπο, θέλω να επισημάνω τη σημασία που έχει η εικόνα της Παναγίας Σουμελά για τα δεινοπαθήματα και τους διωγμούς των ορθοδόξων πιστών περίπου μία εκατονταετία πριν όταν ο Ελληνισμός του Πόντου εκδιώχθηκε από την Μικρά Ασία μεταφέροντας και την εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το ομώνυμο Μοναστήρι στην Τραπεζούντα. Έτσι, η Παναγία Σουμελιώτισσα έγινε η προστάτιδα των προσφύγων όντας και η ίδια πρόσφυγας σήμερα στην Βέροια της Ελλάδος. Όντως, επισκέπτεσθε σήμερα, Μακαριότατε, την Μητρόπολη μας της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών βρίσκεται για 41 χρόνια υπό κατοχή μαζί με τα άλλα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας μας, και οι ορθόδοξοι πιστοί είναι πρόσφυγες διασκορπισμένοι στην ανά την οικουμένη δεσποτεία του Κυρίου. Η σύγχρονη ιστορία με τα δεινοπαθήματα και τους διωγμούς του ορθοδόξου γένους συναντάται αυτή τη στιγμή με τη δική σας παρουσία και την παρουσία της Παναγίας Σουμελά στην Μητρόπολή μας για να αποθέσουμε τις εκτενείς δεήσεις μας προς την Υπεραγία Θεοτόκο ώστε να συντμήσει το χρόνο των δοκιμασιών και των πειρασμών μας. 

Και για ένα άλλο λόγο οι δύο Εκκλησίες μας Κύπρου και Αντιοχείας κάνουν ένα ιστορικό άλμα και βρίσκουν τον ιστορικό και εκκλησιαστικό συνεκτικό κρίκο που τις συνδέει ένεκα των κοινών αποστολικών καταβολών τους με τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο. Ο απόστολος Βαρνάβας, σύμφωνα με τη μαρτυρία του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων είχε επωμισθεί την ευθύνη από τους Αποστόλους να πάει από την Ιερουσαλήμ στην Αντιόχεια για να οργανώσει την εκεί Εκκλησία, ένεκα της ραγδαίας αυξήσεως του αριθμού των Χριστιανών. Εκεί κάλεσε και τον απόστολο Παύλο από την Ταρσό και εργάσθηκαν από κοινού για την αποστολή αυτή (Πράξ. 11:19-26). Ο Αντιοχέας άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος σημειώνει με ιδιαίτερη υπερηφάνεια το γεγονός ότι, μετά από το συντονισμένο έργο των δύο Αποστόλων, οι πιστοί στο Ευαγγέλιο του Χριστού έλαβαν για πρώτη φορά στην Αντιόχεια την επωνυμία των Χριστιανών. «Οὐ μικρὸν τῆς πόλεως τὸ ἐγκώμιον. Τοῦτο πρὸς ἅπαντας στῆναι δύναται, ὅτι τοῦ στόματος ἐκείνου τοσοῦτον ἀπέλαυσε χρόνον πρώτη τῶν ἄλλων ἁπασῶν· ὅθεν καὶ πρώτως ἐνταῦθα τοῦ ὀνόματος ἠξιώθησαν. Ὁρᾷς εἰς ὅσον ὕψος ἐπῆρε τὴν πόλιν καὶ περιφανεστέραν ἐποίησε»; (Ομιλίαι εις τας Πράξεις, 25, 1. PG 60, 192). Ένεκα της ιδιαιτέρας σχέσεώς του με τον απ. Παύλο, ο Χρυσόστομος λέγει ότι αυτό ήταν έργο του Παύλου. Στις Πράξεις όμως φαίνεται ότι είναι κοινό έργο του Βαρνάβα και του Παύλου. 

Στη συνέχεια, μετά την οργάνωση της Εκκλησίας της Αντιόχειας, οι δύο Απόστολοι, με υπόδειξη αυτή τη φορά του Αγίου Πνεύματος ανέλαβαν την αποστολή να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού ανά τα Έθνη. Έτσι, κήρυξαν το Ευαγγέλιο και ίδρυσαν την Εκκλησία της Κύπρου, την ιδιαίτερη πατρίδα του Βαρνάβα (Πράξ. 13:1-12). 

Εξ άλλου, επειδή η Μητρόπολή μας έχει σαν πρώτο επίσκοπό της τον Μεγάλο Άγιο της ανά την οικουμένην Εκκλησίας Επιφάνιο, του οποίου τη μνήμη γιορτάσαμε χθες, γι’ αυτό σας καλωσορίζουμε στην περιοχή όπου έζησε και αναδείχθηκε, μετά τον Βαρνάβα, ως ο στύλος και το εδραίωμα του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας Κύπρου. 

Για ένα επιπρόσθετο λόγο  όμως θλιβόμαστε σήμερα γιατί δεν μπορούμε να σας ξεναγήσουμε στον τάφο και στη Σταυροπηγιακή Μονή του ιδρυτή της Εκκλησίας μας Αποστόλου Βαρνάβα καθώς και στη Βασιλική του Αγίου Επιφανίου στην αρχαία Σαλαμίνα – Κωνσταντία. Ευχηθείτε Μακαριότατε, αυτό να γίνει κατορθωτό σύντομα και να αρθούν οι αδικίες κατά του λαού μας. 

Μακαριότατε, σε ανάμνηση της επισκέψεώς σας στην Ιερά Μητρόπολη μας, παρακαλώ δεχθείτε αυτή την εικόνα, αντίγραφο της ιστορικής και θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Αγίας Νάπας, ειδικά φιλοτεχνημένης πάνω σε γυαλί για το γεγονός της εδώ παρουσίας σας και σας παρακαλούμε να ευλογήσετε το λαό μας και τους νέους μας για πνευματική πρόοδο και έξοδο από τις εθνικές και οικονομικές δυσκολίες. Χριστός Ανέστη. 

Back To Top