skip to Main Content

ΕΓΚΑΙΝΙΑ «3ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ»

Τελέστηκαν σε πανηγυρικό κλίμα, σήμερα Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014, στις 10:30 π.μ., παραμονή της εορτής του Αγίου Γεωργίου, τα εγκαίνια της «3ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου» που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας – Αμμοχώστου. Η Έκθεση έχει ως θέμα «40 χρόνια κατοχής. Δεν ξεχνώ». Το θέμα δόθηκε με αφορμή το θλιβερό γεγονός της συμπλήρωσης των 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή. Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου και της Α. Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Τον Μακαριώτατο εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Έντιμος Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου.

Των εγκαινίων προηγήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον  Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαδίας κ. Βασίλειος (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, καθώς και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας.

 Κατά τη Θεία Λειτουργία ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος σε ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία και σπουδαιότητα της «3ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου». Ο Πανιερώτατος ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν και συνέβαλαν στον να γίνει η Έκθεση πραγματικότητα. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, τον οποίο ανέγνωσε ο εκπρόσωπός του, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Ο Μακαριώτατος συγχάρηκε τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας για το αξιόλογο ποιμαντικό και κοινωνικό του έργο και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Τέλος, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, απηύθηνε χαιρετισμό ο Έντιμος Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα της μεγάλης αυτής διοργάνωσης, αλλά και τη σημασία της φετινής ονομασίας της Έκθεσης, που είναι: «40 χρόνια κατοχής. Δεν ξεχνώ». Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν τα μνημόσυνα όλων των θυμάτων της τουρκικής εισβολής.

            Μετά τη Θεία Λειτουργία κλήρος και λαός πορεύθηκαν στο χώρο της Έκθεσης για τα εγκαίνια της. Τα εγκαίνια τέλεσαν, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Φώτης Φωτίου. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Έκθεση Φωτογραφίας Κατεχόμενων Μνημείων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, που λειτουργεί παράλληλα στον χώρο της Έκθεσης, από τον αρχιτέκτονα κ. Ανδρέα Οικονόμου και τον φιλόλογο κ. Άγγελο Σμάγα.

            Η «Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου» αποτελεί πλέον θεσμό, είναι μια πρωτοβουλία του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό και πνευματικό γεγονός για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο. Η «1η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου» διοργανώθηκε με επιτυχία το 2010 και την επισκέφθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και φίλοι του βιβλίου. Από τότε αποφασίστηκε η καθιέρωση του θεσμού της Έκθεσης και έτσι ανά διετία διοργανώνεται από την Ιερά  Μητρόπολη Κωνσταντίας. Η «2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου» έλαβε χώρα στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 2012 και είχε ως θέμα «Ορθοδοξία και Ενωμένη Ευρώπη». Η έκθεση αυτή παρουσίασε επίσης μεγάλη επιτυχία και πλήθος κοινού την επισκέφθηκε, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ποικίλες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και πνευματικές εκδηλώσεις.

            Την ανάλογη επιτυχία που παρουσίασαν οι προηγούμενες εκθέσεις αναμένεται πως θα έχει και η «3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου». Η Έκθεση αυτή πραγματοποιείται από την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014. Οι ώρες λειτουργίας της Έκθεσης είναι Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 1:00 μ.μ. και από τις 4:00 μ.μ. μέχρι τις 8:00 μ.μ. Τα Σαββατοκυρίακα η Έκθεση θα λειτουργεί από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 1:00 μ.μ. και από τις 4:00 μ.μ. μέχρι τις 7:00 μ.μ. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στον χώρο της Έκθεσης, στην πλατεία της Μητροπόλεως. Παράλληλα θα διοργανώνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και διαλέξεις – προβολές. Έκθεση θα πραγματοποιήσει παράλληλα και η Κυπριακή Φιλοτελική Εταιρεία και τα Κυπριακά Ταχυδρομεία και η Βιβλική Εταιρεία, ενώ θα εκτίθενται και φωτογραφίες των Κατεχόμενων Μνημείων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Κωνσταντίας – Αμμοχώστου.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου,

2 Νοεμβρίου 2014.

Back To Top