Τέλεση Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου

4519 Original

Την ερχόμενη Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017, Κυριακή μετά τη Χριστού Γέννηση ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος θα τελέσει την αρχαία Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου.

Ο Άγιος Ιάκωβος διετέλεσε πρώτος Επίσκοπος των Ιεροσολύμων και ήταν εκείνος πού συνέθεσε τον πρώτο τύπο Θείας Λειτουργίας κατά τον πρώτο αιώνα η οποία και φέρει το όνομά του. Η Θεία Λειτουργία αυτή τελείτο στα πρωτοχριστιανικά χρόνια στην περιοχή των Ιεροσολύμων και αργότερα την αξιοποίησαν οι Καππαδόκες Πατέρες, Μέγας Βασίλειος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, για να συστήσουν το λατρευτικό τυπικό που τηρείται σήμερα σε Ανατολή και Δύση. Χαρακτηριστικό αυτής της Θείας Λειτουργίας είναι οι εκτενείς ευχές που διαβάζει ο ιερέας (ή ο επίσκοπος αν προϊσταται) και το γεγονός ότι τελείται στο κέντρο του σολέα απέναντι από το εκκλησίασμα και ότι οι πιστοί μεταλαμβάνουν ξεχωριστά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας.
Επικράτησε τέλος να τελείται δύο φορές το χρόνο, την 23Η Οκτωβρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου καθώς και την τελευταία Κυριακή του έτους δηλ. την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση.