skip to Main Content

Δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών με θέμα: «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή»

Το διήμερο 30 και 31 Οκτωβρίου 2017, διεξάγεται στην Αθήνα η 2η Διεθνής Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». Πρόκειται για ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στην Μέση Ανατολή παραμένει εκρηκτική.

Η πρώτη Διεθνής Διάσκεψη, η οποία έλαβε χώρα τον Οκτώβριο 2015, θεσμοθετήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Με το ζητούμενο της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης να παραμένει ανησυχητικά επίκαιρο, καθώς η βία, η μισαλλοδοξία, ο θρησκευτικός φανατισμός και η ριζοσπαστικοποίηση συνεχίζουν να ταλανίζουν μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής, η δεύτερη Διεθνής Διάσκεψη φιλοδοξεί, δύο χρόνια μετά, να προχωρήσει στην ενίσχυση ενός πλαισίου διαλόγου που προωθεί την προσέγγιση, τη δικτύωση, τον αλληλοσεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων της περιοχής.

Τη Διεθνή Διάσκεψη θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, Υπουργοί Εξωτερικών, καθώς και Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι θρησκευτικοί ηγέτες.

Τη διοργάνωση υποστηρίζει το Κέντρο για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή (CPRM), το οποίο ιδρύθηκε σε συνέχεια της πρώτης Διάσκεψης και λειτουργεί ως θεσμός παρακολούθησης των εξελίξεων, καταγραφής προβλημάτων σε θέματα θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού, καθώς και παρουσίασης συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Παραθέτουμε στη συνέχεια τον χαιρετισμό του  Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου

Back To Top