skip to Main Content

Εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Αγία Νάπα (8-9-2017)

Ο ανά την Οικουμένη Ορθόδοξος κόσμος εορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου του Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου, το οποίο χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη αφού η ίδια η Θεοτόκος γενόμενη  ακτίς νοητού ηλίου, δέχθηκε στα σπλάχνα της τον Υιό και Λόγο του Θεού, ο οποίος εσαρκώθη γενόμενος τέλειος Θεός και άνθρωπος για τη σωτηρία του ανθρωπίνου Γένους.

Στην μητροπολιτική μας περιφέρεια, την ημέρα αυτή πανηγυρίζει η αρχαία Μονή της Αγίας Νάπας, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου Δήμου της Αγίας Νάπας. Πιστοί κάθε ηλικίας, επισκέπτονται καθ’ όλο το χρόνο την αρχαία Μονή για να προσκυνήσουν στο σπήλαιο όπου και ευρέθη η αρχαία εικόνα.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε στον ομώνυμο ενοριακό ναό όπου φυλάσσεται η αρχαία εικόνα της Αγίας Νάπας, η ακολουθία του Εσπερινού με τη συμμετοχή ιερέων από διάφορες ενορίες και των διακόνων της Μητροπόλεως.

Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο εκ Θεσσαλονικής παρεπιδημών τις ημέρες αυτές στην Κύπρο Αρχιμ. Συμεών Αναστασιάδης,

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλε μεταξύ άλλων ο παρεπιδημών επίσης κ. Ιωάννης Λιάκος. Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης.

Στην εσπερινή ακολουθία παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Θρονικοί Επίτροποι της Μητροπόλεως, εκπροσώποι των σωμάτων ασφαλείας και δεκάδες πιστοί

Ακολούθησε κατά το έθος η λιτάνευση της αρχαίας εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι πιστοί πέρασαν κάτω από την εικόνα για να λάβουν τη χάρη και ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

φώτο Ευστράτιος Παπαγεωργίου

Ανήμερα της εορτής, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου τελέστηκε Ιερατικό Συλλείτουργο, προϊσταμένου του πανοσιολογιώτατου Αρχιμ. Αυγουστίνου Κκαρά, πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Back To Top