skip to Main Content

Άρχων Υμνωδός της Μ.τ.Χ.Ε ο Μουσικολ. κ. Χρίστος Ψάλτης

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγ. Βαρβάρας στο Παραλίμνι και χειροθεσία Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε (πατήστε για προβολή)

 

Ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος, ανταποκρινόμενος σε εισήγηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου ημερομηνίας 18ης Οκτωβρίου 2018, από της 24ης του ιδίου μηνός έχει απονείμει στον Μουσικολογιώτατο Πρωτοψάλτη της Ιεράς μας Μητροπόλεως κ. Χρίστο Ψάλτη το τιμητικό οφίκκιο του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, σε αναγνώριση της προσφοράς του στην πατρώα εκκλησιαστική βυζαντινή Μουσική.

Ο κ. Χρίστος Ψάλτης, διακονεί το ιερό Αναλόγιο πέραν της πεντηκονταετίας, κρατώντας και μεταλαμπαδεύοντας πάντοτε στους μαθητές του το Πατριαρχικό Ύφος. Μαζί με τους αδελφούς του μακαριστούς Γεώργιο και Νικόλαο,  τους Κωνσταντίνο, Παναγιώτη και Βλάσιο, διδάχθηκαν την ψαλτική τέχνη από τον αείμνηστο πατέρα τους Κυριάκο Ψάλτη Εξωμετοχίτη και κόσμησαν – κοσμούν μέχρι και σήμερα τα ιερά Αναλόγια ανά την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Θεολογική Σχολή Αθηνών διατέλεσε μαθητής του  Πρωτοψάλτου Αθανάσιου Παναγιωτίδη και αναδείχθηκε κορυφαίος ψάλτης στην Κύπρο. Κλήθηκε να ψάλλει σε πολλές  ιερές ακολουθίες, Συλλείτουργα Προκαθημένων, επίσημες τελετές και άλλες εκδηλώσεις.

Η τιμητική αυτή διάκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, απονέμεται για πρώτη φορά σε Κύπριο Ιεροψάλτη, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά τόσο για την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας όσο και για την επαρχία Αμμοχώστου. 

Η τελετή χειροθεσίας του Εντιμολογιωτάτου Άρχοντος, θα τελεστεί από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο κατ’ εντολήν του Οικουμενικού Πατριάρχη, την Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού (ώρα 5:00μ.μ) στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Συνοικισμού Παραλιμνίου. 

 

Ενδεικτικές ηχογραφήσεις όπου ψάλλει ο Άρχων

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Γεωργίου

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΕΟΡΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ.02/11/2018

Δημοσιεύτηκε από Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου στις Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018

Θρασύβουλος Στανίτσας- Χρίστος Ψάλτης (Μονή Κύκκου 1986)

Το οκτάηχο και δίχορο, δοξαστικό του Εσπερινού της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θεαρχίω νεύματι είναι όχι μόνο το μοναδικό οκτάηχο μέλος που περιέχεται στο Δοξαστάριο του Ιακώβου (πρώτη καταγραφή 1794/1795, α' έκδοση Κων/πολη 1836, τόμ. Β', σ. 146-53) αλλά και από τα λαμπρότερα μέλη της εκκλησιαστικής μουσικής.Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Κύκκου το έτος 1986 χοροστατούσης της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου του Α'.Προσκεκλημένος να λαμπρύνει την πανήγυρη και το δεξιό αναλόγιο ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Θρασύβουλος Στανίτσας, μια μεγάλη μορφή της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής και των αναλογίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Στο αριστερό αναλόγιο ο μουσικολογιώτατος κ. Χρήστος Ψάλτης, νυν Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Συν. Παραλιμνίου, ο οποίος κλήθηκε να βρεθεί απέναντι στον μεγάλο Στανίτσα και να αποδώσουν όλοι μαζί με την συμμετοχή και των άλλων ιεροψαλτών κατά τρόπο μεγαλοπρεπή τους ύμνους της εορτής. Ολόκληρο το βίντεο της ιστορικής εκείνης Εσπερινής ακολουθίας μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στο youtube γράφοντας Εσπερινός Κύκκο

Δημοσιεύτηκε από Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας- Αμμοχώστου στις Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018

 

Μέλη Νεκρωσίμου Ακολουθίας Ψάλλει ο Μουσικολ. κ. Χρίστος Ψάλτης

μέλη από τη νεκρώσιμο ακολουθία Ψάλλει ο Μουσικολ. κ. Χρίστος Ψάλτης

Δημοσιεύτηκε από Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας- Αμμοχώστου στις Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018

Δοξαστικό Αίνων Μ. Πέμπτης Εξέδυσαν με.

Δημοσιεύτηκε από Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας- Αμμοχώστου στις Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018

Κυριακή ΙΒ' Ματθαίου. Θεία Λειτουργία απο τον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Συν. Παραλιμνίου

Δημοσιεύτηκε από Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας- Αμμοχώστου στις Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018

 

2018-05-20 Κυριακή Αγίων Πατέρων Α’ Οικουμενικής Συνόδου.mp3 

2018-05-28 Εορτή Αγίου Πνεύματος.mp3

2018-08-11 Χερουβικό ήχος πλ’δ Χρίστος Ψάλτης.mp3 

Back To Top