skip to Main Content

Ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός εκλέγηκε για την πλήρωση της Μητροπόλεως Σικάγου

με πληροφορίες από το Εκκλησιαστικό πρακτορείο amen.gr

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής συνεδρίασε χθες, Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017, στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής Δημητρίου και με την συμμετοχή όλων των μελών της.

Η σύγκληση της Συνόδου, σύμφωνα με ανακοινωθέν της Ι.Αρχιεπισκοπής Αμερικής, “είχε ως σκοπό την κατάρτιση του τριπροσώπου για την πλήρωση της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου κατόπιν της προσφάτου εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Ιακώβου”. Συμφώνως προς το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σημειώνεται στο ανακοινωθέν, “το τριπρόσωπον υποβάλλεται εις την Αγίαν και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία και θα εκλέξει τον νέον Μητροπολίτην”.

Κατά πληροφορίες πρώτος κατά τη διαδικασία συγκρότησης του τριπροσώπου ήλθε ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, Αρχιγραμματέας της Ι.Επαρχιακής Συνόδου.

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σικάγου θα πραγματοποιηθεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις προσεχείς εργασίες της που ξεκινούν στις 13 Ιουλίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι είθισται κατά παράδοση να εκλέγεται ο πρώτος του τριπροσώπου.

Βιογραφικό

Ο νεοεκλεγής Μητροπολίτης Σικάγου κ. Σεβαστιανός γεννήθηκε στην Άνω Ζώδια της Κύπρου, πρωτότοκος τριών τέκνων της Παναγιώτας και του Φρίξου Σκορδαλλού. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Γυμνασίου Μόρφου (1973) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978). Το 1979 με υποτροφία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, φοίτησε στο Columbia Theological Seminary και το Πανεπιστήμιο Emory στην πόλη Decatur της Georgia και έλαβε το πτυχίο Μάστερ Θεολογίας με ειδικότητα στην Ποιμαντική Ψυχολογία (1982). Μαθήτευσε και έλαβε ανωτάτη πιστοποίηση στην Κλινική Ποιμαντική Εκπαίδευση από το Caraway Methodist Medical Center στο Birmingham της Alabama (1980-1982). Μεταξύ των ετών 1982-1984 έκανε ανώτατες μεταπτυχιακές σπουδές στην Ποιμαντική Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Vanderbilt University στο Nashville του Tennessee και Middle Tennessee State University.
 
Διάκονος χειροτονήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1974 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μόρφου Χρύσανθο Σαρηγιάννη και πρεσβύτερος στις 4 Μαρτίου 1978 στην Αγγλία από τον τότε Επίσκοπο Τροπαίου και νυν Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων κ. Γρηγόριο. Κατόπιν έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων κυρό Αθηναγόρα. Υπηρέτησε σε πολλές ενορίες ως διάκονος και κατόπιν ως Αρχιμανδρίτης στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 
Ως διάκονος υπηρέτησε κοντά στον Μητροπολίτη Μόρφου Χρύσανθο Σαρηγιάννη (1974), στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου της Ακαδημίας Πλάτωνος στην Αθήνα (1975), στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στα Κάτω Πατήσια των Αθηνών (1976-78), και ως Αρχιμανδρίτης στο Nottingham της Αγγλίας (1978-79), στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος-ΤΙμίου Σταυρού στο Birmingham της Alabama (1980-82), στον Ιερό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης-Τιμίου Σταυρού στο Huntsville της Alabama (1982-84, 1989-93), στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Καθολικής στη Λεμεσό της Κύπρου (1984-88), στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως στην πόλη Marietta, Georgia (1993-2004) και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Tarpon Springs, Florida (2004-06).
 
Την 1η Ιουνίου 2006 ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος τον διόρισε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, θέση στην οποία υπηρετεί ως σήμερα ενώ από την 7η Νοεμβρίου 2012 είναι Πνευματικός Σύμβουλος της Εθνικής Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής. Την 2α Δεκεμβρίου 2011, μετά από πρόταση της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε ως Βοηθό Επίσκοπο του Αρχιεπισκόπου Γέρων Αμερικής κ. Δημητρίου υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ζήλων. Η εις επίσκοπον χειροτονία του έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη την 17η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.

Ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός έχει ενεργή συμμετοχή στη διοίκηση της Εκκλησίας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, υπηρέτησε στο Μητροπολιτικό και Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, ως μέλος της Επιτροπής Διοικητικών Θεμάτων  του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου με αρμοδιότητα την εκπαίδευση των Ενοριακών Συμβουλίων  και ως Μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων. Υπηρέτησε ως πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Ατλάντας επί σειρά ετών και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Πρεσβυτέρων.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος ο οποίος διατηρεί άριστες πνευματικές και φιλικές σχέσεις με τον νεοεκλεγή Μητροπολίτη Σικάγου κ. Σεβαστιανό, καθώς και ο ιερός κλήρος και ο ευσεβής λαός της Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου εύχονται στον νέο Μητροπολίτη καλή δύναμη στα νέα του Αρχιερατικά καθήκοντα.

Από την επίσκεψη του Επισκόπου Ζήλων στην Μητρόπολη Κωνσταντίας και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο που πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Αγίου Γεωργίου την 22α Ιουλίου 2012

Back To Top